Historie van 22 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 mei hebben plaatsgevonden.

1892: uitvinding van de tandpasta tube

Washington Sheffield vindt tandpasta in een tube uit.

1958: Jerry Lee Lewis-rel

Jerry Lee Lewis komt aan op het Londense vliegveld Heathrow voor zijn 1e tournee door Engeland. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Myra. Als journalisten naar haar leeftijd vragen ontstaat er een rel, Myra Lewis blijkt pas 14 jaar te zijn. En ze is ook nog een achternichtje van de zingende pianist. Dit nieuws slaat in als een bom. De rel is funest voor de carrière van Jerry Lee Lewis. Van de voorgenomen 37 Britse optredens gaan er slechts 3 door. (Foto: ANP)

1972: Ton Sijbrands wordt wereldkampioen dammen

Ton Sijbrands wordt wereldkampioen dammen. Hij is tevens bekend van het blindsimultaandammen. Tijdens een wereldrecordpoging uit 2004, die ruim 24 uur duurt, weet Ton 20 van de 24 partijen te winnen. De overige 4 eindigen in remise. In 2009 verbetert hij het wereldrecord wederom; hij speelt blind simultaan tegen 28 tegenstanders, hij wint er 17, speelt 7 keer remise en verliest er 3. (Foto: ANP)

1980: Pac-Man komt uit in Japan

Het computerspel Pac-Man verschijnt in Japan in de speelhallen. Het is één van de meest succesvolle computerspelletjes uit de geschiedenis. (Foto: ANP)

1991: het Nationale Filefestival

Bij het Autotron in Rosmalen vindt het Nationale Filefestival plaats. Op verzoek van Avondspits-presentator Frits Spits heeft Harry Sacksioni een claxofonie gecomponeerd die op het parkeerterrein door honderden toeterende automobilisten en hemzelf wordt uitgevoerd. Dit concert is te horen tijdens een speciale uitzending via Radio 1, 2 en 3. Met optredens van Maarten Peters, Peter Koelewijn en De Dijk, tussen het toeteren door.

2017: aanslag Manchester

Een zelfmoordterrorist vermoordt 22 mensen in de Engelse stad Manchester na een optreden van de Amerikaanse zangeres Ariane Grande. Nog eens 512 mensen raken gewond. Als het concert ten einde is, vertrekken de veelal jonge bezoekers met hun ouders via de hal richting de uitgang van de Manchester Arena. Daar blaast de 22-jarige Salman Ramadan Abedi zich op. De schok in Groot-Brittannië en daarbuiten is groot: doelwit van de aanslag zijn de bezoekers die naar een concert van een zangeres gaan, naar wie voornamelijk jonge meisjes luisteren. Het jongste slachtoffer is slechts 8 jaar. (Foto: ANP)

1924: de geboortedag van Charles Aznavour

Door CNN en Time Online wordt Charles Aznavour in 1998 gekozen tot artiest van de eeuw. Hij zingt in talloze talen en heeft op dat moment meer dan 100 miljoen platen verkocht. Charles Aznavour is in 1924 in Parijs geboren. Tegenover het appartement waar het gezin in 1933 woont, bevindt zich de kunstopleiding waarvan Charles leerling wordt. Hij speelt al gauw in bijrollen in het theater en in films. Na de oorlog ontmoet Charles de jonge getalenteerde componist Pierre Roche. Charles en Pierre gaan op tournee langs cabarets en zingen de liedjes die ze samen componeren. Ze hebben direct succes. Charles ontmoet Edith Piaf en Charles Trenet. Hij schrijft hits voor Juliette Gréco en Piaf. Ook zijn acteertalent wordt opgemerkt. Hij speelt in 1958 in 2 films en wint de prijs voor beste acteur.

1946: de geboortedag van George Best

George Best (Belfast, Groot-Brittannië, 1946 – Londen, Groot-Brittannië, 2005) was een geniale voetballer. Hij wordt beschouwd als één van de beste voetballers van de vorige eeuw. Hij speelt voor Manchester United onder de beroemde coach Matt Busby. Met Man United wordt hij in 1968 Europees kampioen. Best heeft op meerdere gebieden problemen: met alcohol, vrouwen en snelle auto’s. “Ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik verbrast”, is één van zijn markante uitspraken. Hij speelt voor ontelbare clubs en neemt bij evenveel ontslag of wordt ontslagen. Hij krijgt veel kritiek als hij blijft doordrinken, terwijl hij net een levertransplantatie heeft ondergaan. George Best overlijdt op 25 november 2005 in Londen. (Foto: ANP)

1949: de geboortedag van Harry de Winter

Harry de Winter (Oss, 1949) was een producent en presentator. Hij is oprichter van IdtV waarvan het spelletje Lingo het bekendste product is. Tevens is hij presentator van het programma Wintertijd, waarin bekende Nederlandse en internationale artiesten hun favoriete nummers van commentaar voorzien. Harry de Winter is één van de oprichters van de organisatie Een Ander Joods geluid. Deze organisatie is kritisch over de wijze waarop Israël omgaat met de Palestijnen. Tevens heeft De Winter kritiek op Geert Wilders. De Winter krijgt in 2020 te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Bij Omroep MAX maakt hij een laatste reeks van zijn programma Wintertijd. Harry de Winter overlijdt op 7 maart 2023. Hij is 73 jaar geworden. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Dennie Christian

Dennie Christian (Bergisch Gladbach, Duitsland, 1956) is een Duitse zanger. Hij is in Nederland vooral bekend geworden met Rosamunde en zijn Marsipulami’s. Denny spreekt zeer goed Nederlands en is de laatste jaren actief in het schnabbelcircuit. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Jeroen Latijnhouwers

Jeroen Latijnhouwers (Sint-Odiliënberg, 1967) is een Nederlandse televisiepresentator. Hij begint in 1996 voor RTL bij het programma RTL Sport. Hij presenteert het RTL Nieuws en Editie NL. Vanaf 6 oktober 2014 presenteert hij voor MAX Hallo Nederland, dan nog een vast onderdeel van Tijd voor MAX. In 2019 is hij te beluisteren op de radio in het lunchprogramma van Bert Haandrikman op NPO Radio 5. Hij presenteert in dat programma het MAX Vandaag-bulletin. Jeroen Latijnhouwers is fan van Willem II. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE