Historie van 22 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 november hebben plaatsgevonden.

1963: moord op president Kennedy

In Amerika wordt president John F. Kennedy vermoord. De open limousine met Kennedy rijdt om half één ’s middags door Dallas. Er worden op dat tijdstip enkele schoten gelost en het tweede schot veroorzaakt een fatale hoofdwond. Om 13.00 uur die middag wordt Kennedy officieel overleden verklaard. Lyndon B. Johnson wordt in het vliegtuig Air Force One ingezworen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekscommissie pleegt Lee Harvey Oswald de moord. Dit kan hij echter nooit bevestigen, want enkele dagen later vermoordt nachtclubeigenaar Jack Ruby hem. Deze moord is live te zien op de tv.

1963: With The Beatles ligt in de winkel

The Beatles brengen hun tweede plaat uit, getiteld With The Beatles. Voor het eerst nemen The Fab Four een nummer op dat is geschreven door George Harrison. Op de plaat staat onder meer het nummer All My Loving.

1968: The White Album verschijnt

The Beatles brengen een titelloze plaat uit die al snel wordt omgedoopt tot The White Album. Veel nummers zijn soloprojecten van Lennon, McCartney en Harrison die hun eigen wegen exploreren. Er staan verschillende muziekstijlen op de plaat, van klassiek geïnspireerde muziek tot rock and roll. Op een aantal nummers speelt Paul McCartney drums omdat Ringo Starr te kennen geeft te overwegen de band te verlaten. The White Album wordt gezien als één van de meest kunstzinnige en belangrijke platen ooit gemaakt. Charles Manson en zijn volgelingen zeggen te zijn beïnvloed tot hun daden door de plaat.

1969: kroning van Juan Carlos

Het Spaanse parlement ratificeert een voorstel van dictator Franco om Juan Carlos na zijn dood de koningstitel te verlenen. Juan Carlos legt de eed op de grondwetten af. Na de dood van Franco wordt Juan Carlos op 22 november 1975 tot koning van Spanje gekroond. Tegen alle verwachtingen in slaat hij al snel een democratische weg in. De koning speelt een belangrijke rol in de nagenoeg geweldloze overgang naar een modern democratisch bestel in Spanje. In 1978 wordt de nieuwe democratische grondwet van Spanje aangenomen. Juan Carlos treedt op 14 juni 2014 af ten gunste van zijn zoon Felipe.

1986: Mike Tyson wordt kampioen

De twintigjarige Mike Tyson is de jongste kampioen zwaargewicht boksen als hij Trevor Berbick verslaat.

2005: Merkel wordt bondskanselier

Angela Merkel van het CDU is door de Bundestag als eerste vrouw in de geschiedenis tot bondskanselier van Duitsland benoemd.

1943: de geboortedag van Billie Jean King

Billie Jean King (Long Beach, Californië, 1943) is een voormalig Amerikaans tennisspeelster. Haar topjaren heeft ze in de jaren ’60 en ’70 van de twintigste eeuw. Ze is meervoudig Grand Slamwinnares.

1947: de geboortedag van Harm Kuipers

Harm Kuipers (Norg, 1947) is een voormalig langebaanschaatser. Hij behaalt in 1975 de Wereldtitel Allround in het Noorse Oslo. Hij doet dit zonder lid te zijn van de kernploeg. Na zijn studie wordt hij arts en zelfs hoogleraar bewegingswetenschappen. Sinds 2010 mag hij zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De laatste jaren kampt Harm Kuipers met ernstige gezondheidsproblemen.

1967: de geboortedag van Bart Veldkamp

In 1967 wordt in Den Haag Bart Veldkamp geboren. Hij verruilt in 1997 zijn Nederlanderschap in voor de Belgische nationaliteit waardoor hij voor dat land mag uitkomen. Hierdoor wordt hij vaak de schaatsbelg genoemd. In 1989 debuteert Veldkamp bij het Europees kampioenschap schaatsen. Dit doet hij nadat hij in 1988 in Canada de eerste wereldkampioen marathonschaatsen was geworden. In 1990 wordt hij Europees kampioen en derde bij het wereldkampioenschap. Hij is specialist op de lange afstanden. In 1992 wint Veldkamp de enige Nederlandse gouden medaille bij de Olympische Winterspelen.

1967: de geboortedag van Boris Becker

Boris Becker (Leimen, Duitsland, 1967) is een Duits professioneel tennisspeler. In 1985 wint hij op 17-jarige leeftijd voor het eerst Wimbledon. Boris Becker heeft de bijnaam Boem-Boem Boris, vanwege zijn harde service. Tegenwoordig is hij regelmatig te zien als commentator bij de BBC.

1973: de geboortedag van Daphne Bunskoek

Daphne Bunskoek (Almelo, 1973) is een Nederlandse presentatrice. Nadat ze eerst de havo en daarna het vwo afgerond heeft, gaat ze Onderwijskunde studeren aan de Universiteit van Twente. Hier ontdekt ze echter dat de theaterschool toch meer iets voor haar is. Ze gaat eerst een tijd aan de slag als VJ. Tot en met 2008 presenteert ze RTL Boulevard. Vanaf 2009 is ze te zien in de comedy S1ngle. Daphne Bunskoek is in 2014 te zien in Wie Is De Mol en in 2015 in De Fractie. In 2018 gaat ze naar RTL 4. Ze presenteert voor deze omroep het middagprogramma 5 Uur Live.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE