Historie van 22 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 oktober hebben plaatsgevonden.

1871: oprichting van de 1e wielerclub

De 1e Nederlandse wielerclub wordt opgericht in Deventer. De wielersport ontstaat omstreeks 1865, hoewel in Parijs al in 1818 wedstrijden op loopfietsen worden georganiseerd. De 1e Nederlandse wielerbond dateert uit 1883 en de tegenwoordige Koninklijke Nederlandse Wielren Unie uit 1928.

1962: president Kenney speecht over Cuba

President Kennedy van de Verenigde Staten houdt een felle rede waarin hij de Amerikaanse bevolking op de hoogte brengt van de ontdekking van raketinstallaties van de Sovjet-Unie op Cuba. Het eiland ligt vlak voor de kust van de VS. Kennedy kondigt aan dat er een quarantaine wordt ingesteld: alle schepen die militaire goederen naar Cuba vervoeren, worden tegengehouden. Kennedy eist van de Sovjet-Unie dat ze de raketinstallaties van Cuba verwijdert. Men vreest een nucleaire oorlog tussen de twee grootmachten.

1998: Wereldstotterdag

Vanaf deze dag is het Wereldstotterdag. Over de hele wereld wordt aandacht gevraagd voor mensen met een spraakgebrek.

2002: Steegmans wordt slachtoffer van zinloos geweld

Voor de deur van een supermarkt in Venlo wordt René Steegmans slachtoffer van zinloos geweld. Steegmans spreekt twee jongens aan die met hun scooter rakelings langs een oude vrouw scheuren. Hij vraagt om respect voor ouderen. De jongens slaan en schoppen hem meerdere malen. Met zwaar hersenletsel wordt René Steegmans opgenomen in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Twee dagen later overlijdt hij.

2007: brand in de Elleboogkerk

De negentiende eeuwse Elleboogkerk in Amersfoort gaat grotendeels in vlammen op. In de kerk is het Armando Museum gevestigd. De brand verwoest in totaal 63 werken, voornamelijk van Armando. Maar ook werken van Albrecht Dürer, Andreas Schelfhout, Jacob van Ruisdael, Hercules Segers en Richard Long gaan verloren in de vuurzee. In de weken na de brand worden acht werken bij het puinruimen teruggevonden. Zes van deze schilderijen zijn zwaar beschadigd, twee licht. Een klein aantal werken kon tijdens de brand worden gered. Het sculptuur Der Baum van Armando is, ondanks de hitte van meer dan elfhonderd graden, bijna onbeschadigd teruggevonden. De Elleboogkerk zal worden herbouwd. Dan zal het Armando Museum de oude locatie weer terugkrijgen. Tot die tijd is het museum gevestigd aan het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

2019: Inhuldiging keizer Naruhito

Keizer Naruhito wordt onder aanwezigheid van onder anderen onze koning en koningin ingehuldigd als de 126e keizer van Japan. Hij volgt zijn vader keizer Akihito op, die vanwege gezondheidsredenen is afgetreden.

1943: de geboortedag van Jan de Bont

Jan de Bont (Eindhoven, 1943) is een Nederlandse cameraman en filmregisseur. Wereldwijd wordt hij bekend als maker van spectaculaire actiefilms. Bij het grote publiek krijgt hij voor het eerst bekendheid met de film Turks Fruit. De Bont is cameraman bij deze film, die door Paul Verhoeven wordt geregisseerd. In 1994 maakt De Bont zijn regiedebuut in de film Speed.

1943: de geboortedag van Catherine Deneuve

Catherine Deneuve (Parijs, Frankrijk, 1943) is een Franse actrice. In 1956 debuteert ze op haar dertiende op het witte doek in Les Collégiennes. Hierbij neemt ze de meisjesnaam van haar moeder aan, die ook actrice is. Catherine Deneuve is niet alleen actief als actrice. Ze is tevens model: in de jaren 80 is zij het gezicht voor de parfums van Chanel. Sinds 1986 heeft zij haar eigen parfum. Catherine Deneuve heeft model gestaan voor het symbool van Frankrijk, Marianne. Ze heeft in meer dan 100 films gespeeld.

1943: de geboortedag van Robert Long

Robert Long (pseudoniem voor Bob Leverman, 1943) wordt in Utrecht geboren. Robert zet zijn eerste schreden op het muzikale pad als hij veertien jaar is. In 1963 maakt hij als Bob Revvel furore met zijn band The Yelping Jackals. Vervolgens maakt hij in 1967 de overstap naar de Utrechtse popgroep Unit Gloria. In 1974 verschijnt het eerste solo-album van Robert Long: Vroeger of later. Deze plaat schopt menig heilig huisje om. De liedjes gaan onder meer over de herenliefde en het bespotten van het geloof. Midden jaren 80 heeft Robert Long een hit met Iedereen doet het. In de loop der jaren presenteert hij een aantal programma’s, waarvan het meest bekende Tien voor taal is. In het begin van 2005 gaat Long aan de slag voor zijn nieuwe cd en theatershow, die ’n Duivels Genoegen gaat heten. In december 2005 trouwt Robert Long met zijn grote liefde Kristof. Robert Long overlijdt op 13 december 2006 in een ziekenhuis in Antwerpen aan buikvlieskanker. Hij is 63 jaar geworden.

1969: de geboortedag van Helmut Lotti

Helmut Lotti (1969, Gent) is een Vlaams-Belgische zanger die eerst bekendheid geniet in het Vlaamse schlagermilieu, maar daarna tot een nationaal en zelfs internationaal fenomeen  zou uitgroeien toen hij overschakelde op een meer klassiek repertoire. Als vertolker van operanummers zingt hij liedjes en scoort hij hits met onder meer Tiritomba en Don’t Cry Little Child. Hij wordt geboren als Helmut Lotigiers, oudste zoon van Rita Lagrou en Luc Lotigiers. Zijn grootvader is directeur van de Gentse Opera. Van hem erft hij de liefde voor muziek. Helmut is amper vijf, een kleuter nog, als hij in de ban raakt van de grote crooners. Zijn idool is Elvis Presley, wiens liedjes hij leert bij een oude pickup in de huiskamer.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE