Historie van 22 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 september hebben plaatsgevonden.

1949: 30 procent devaluatie van de gulden

Minister Lieftinck devalueert de Nederlandse gulden met 30 procent. Hierdoor worden Nederlandse producten goedkoper, waardoor de handel moet toenemen.

1970: de 1e uitzending van TopPop

TopPop is een legendarisch muziekprogramma dat wordt gepresenteerd door Ad Visser. Danseres Penney de Jager begeleidt met haar jazzballet menig hit van danspassen die in die tijd ‘in’ zijn. TopPop is een ‘beetje’ afgekeken van het BBC-programma Top of the Pops. Veel artiesten van wereldfaam bezoeken de TopPop-studio en playbacken hun hits. En komen die artiesten niet naar TopPop, dan gaat TopPop wel naar de artiesten. Zo wordt David Cassidy gefilmd als hij op Schiphol zijn liedje playbackt. Cliff Richard wordt in zijn eigen tuin gefilmd en Barry White playbackt thuis aan zijn piano samen met zijn vrouw zijn hit. Ook KC and the Sunshineband worden door de TopPop-camera’s in een studio in Miami vastgelegd voor tieners uit de jaren 70 en voor het nageslacht. Die toegankelijkheid is tegenwoordig onvoorstelbaar.

1980: begin van de Irak-Iranoorlog

De oorlog tussen Iran en Irak breekt uit. Saddam Hoessein wil hiermee voorkomen dat de Iraanse revolutie overslaat naar onder andere Irak. Tevens wil hij bezit nemen van de olierijke gebieden van Iran.

1981: opening van de 1e TGV-lijn

President Mitterrand opent de 1e lijn van de Train à Grande Vitesse (TGV): Parijs-Lyon. De maximale snelheid van de TGV is 260 kilometer per uur. In 1981 is de hogesnelheidslijn nog niet helemaal af. Toch wordt de reisduur in dat jaar op het traject Parijs-Lyon ingekort met 1 uur in vergelijking met de 3 uur en 40 minuten die de reistijd tot dan duurt. In 1983 wordt het traject Parijs-Lyon afgelegd in 2 uur. Sinds 1981 zijn er meer dan 3 miljard mensen door de TGV vervoerd.

1964: première van Fiddler On The Roof

Een bijzondere musical gaat in premiere op Broadway; Fiddler On The Roof, bij ons later bekend geworden als Anatevka. Het bekendste lied van de musical is If I Were A Rich Man, in het Nederlands Als Ik Toch Eens Rijk Was door Lex Goudsmid.

1915: de geboortedag van Arthur Lowe

Arthur Lowe (Hayfield, Groot-Brittannië, 1915) was een Britse acteur. Nederland leert hem kennen als de pompeuze captain George Mainwaring van de komische serie Daar Komen De Schutters. De serie gaat over de Britse Home Guard, een regiment soldaten die vanwege hun leeftijd niet meer ten strijde kunnen trekken. Vandaar de term Dad’s Army (Pa’s leger). Daar Komen De Schutters is in de jaren 60 en 70 een zeer populaire en goed bekeken serie die tot op de dag van vandaag wordt herhaald. Eind jaren 70 is Lowe te zien in de serie Bless Me Father, in Nederland bekend als Alle Zegen Komt Van Boven. Arthur Lowe overlijdt op 15 april 1982 op 66-jarige leeftijd.

1964: de geboortedag van Jort Kelder

Jort Kelder (Gouda, 1964) is een Nederlandse journalist. Hij is bekend geworden als hoofdredacteur van het zakenblad Quote waar hij al vanaf 1994 tot april 2007 werkzaam is. Kelder is vegetariër en als mede-initiatiefnemer nauw betrokken bij de Stichting Eet Geen Dierenleed. In 2009 presenteert hij het programma Bij Ons In De BV. Hij is tevens regelmatig tafelgast bij De Wereld Draait Door. In september 2010 krijgt hij het daar aan de stok met Pieter Storms en diens vrouw Nina Storms-Brink. Kelder vindt dat Nina Storms-Brink haar verontschuldigingen moet aanbieden voor het World Online-debacle, waarvan honderden beleggers de dupe zijn geworden. Ook noemt hij Pieter Storms een golddigger, omdat die is getrouwd met een vrouw die multimiljonair is. Na de uitzending krijgt Kelder een paar tikken op de wang van Storms. Ook wordt hij door Storms-Brink uitgescholden voor rat. In 2011 is hij te zien met een serie getiteld Hoe Heurt Het Eigenlijk. Het gaat over verschil in etiquette tussen oude en nieuwe rijken. Daarnaast is Jort te zien in een reclame van een bank. In 2012 is hij onder meer te zien in Het Snelle Geld van de VPRO. In 2017 en 2018 presenteert hij Het Pronkstuk van Nederland, waarin mensen mogen stemmen over het object uit de Nederlandse geschiedenis wat hen het meest trots maakt. Samen met Alexander Klöpping presenteert hij in 2019 Klöpping en Kelder. In 2020 wordt Kelder één van de presentatoren van de talkshow Op1 op NPO 1.

1982: de geboortedag van Maarten Stekelenburg

Maarten Stekelenburg (Haarlem, 1982) is een Nederlandse keeper. Hij staat tot de zomer van 2011 onder contract bij Ajax. Bij Oranje is hij de opvolger van Edwin van der Sar. Stekelenburg is zeer succesvol op het WK in Zuid-Afrika. Oranje verliest de finale met 1-0 van Spanje. In de zomer van de 2011 verruilt Stekelenburg Ajax voor het Italiaanse AS Roma. Vanaf het seizoen 2013 staat de keeper onder contract bij het Engelse Fulham. In 2014 leent die club hem voor een jaar uit aan het Franse AS Monaco. Vanaf juni 2015 is hij herenigd met Ronald Koeman als Stekelenburg wordt uitgeleend aan Southampton. In 2016 tekent Stekelenburg een contract bij de Engelse club Everton. Hij keert in 2020 terug bij zijn oude liefde Ajax en tekent een contract voor 1 jaar. Tijdens het EK van 2020, dat vanwege de coronacrisis in 2021 wordt gehouden, verdedigt hij het doel van Oranje. Na 3 wedstrijden te hebben gekeept in 2021, raakt hij geblesseerd en moet hij een heupoperatie ondergaan. Op 17 april 2022 keert hij in de basis van Ajax terug. In 2022 tekent hij weer een contract voor 1 jaar bij Ajax.


Reacties

Geef een reactie