Historie van 23 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 april hebben plaatsgevonden.

1961: mislukte militaire coup

De poging van generaals Challe, Jouhaud en Zeller om middels een staatsgreep de militaire macht in Algerije te herstellen mislukt. Het Franse volk, moe van bijna 10 jaar terroristische aanslagen door het Algerijnse Front Libération Nationale (FLN), heeft een jaar eerder in een referendum vóór de onafhankelijkheid van Algerije gestemd. President De Gaulle roept de noodtoestand af in het gebied en houdt een cruciale speech waarin hij de Franse troepen verbiedt de orders van hun generaals op te volgen. Gekoppeld aan de massale woede die als een golf door Frankrijk gaat, zien de coupplegers geen andere mogelijkheid dan zichzelf over te geven. (Foto: ANP).

1985: Coca-Cola brengt New Coke op de markt

Het is een poging van de frisdrankfabrikant het origineel te vervangen. De reactie is zeer negatief, vijandig zelfs. Binnen 3 maanden na lancering brengt Coca-Cola de originele cola weer op de markt en noemt deze Coca-Cola Classic, hetgeen voor een enorme opleving in de verkoop zorgt. In 1992 herdoopt de colafabrikant de New Coke in Coke II. Op 10 juli 2002 valt het doek voor Coke II.

1998: ontsnapping van Marc Dutroux

De Belgische kinderontvoerder Marc Dutroux weet te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Zijn vrijheid is van korte duur. Boswachter Stéphane Michaux ziet Dutroux in de bossen van Ardennen bij het plaatsje Herbeumont. Korte tijd later wordt hij door de politie ingerekend. De ontsnapping veroorzaakt enorme opschudding in België en betekent het politieke einde van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Dutroux wordt in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. (Foto: ANP).

1986: de geboortedag van Sven Kramer

Sven Kramer is in 1986 geboren in Heerenveen. Schaatsen zit hem in het bloed: hij is de zoon van oud-schaatser Yep Kramer. Ook zijn jongere zus Brecht (1990) is een fanatieke langebaanschaatster. Sven is het boegbeeld van de TVM schaatsploeg en heeft al bijna alles gewonnen. Voordat Sven eind 2005 bij de TVM schaatsploeg terecht komt, heeft hij eerst nog geschaatst bij HCH (Hardrijders Club Heerenveen). Daar heeft hij met de trainers Rob de Rijke, Frits Wouda en Peter Kolder gewerkt.

1564: de geboortedag van William Shakespeare

William Shakespeare (Strattford-Upon-Avon, Groot-Brittannië, 1564 – 1616) geldt nog altijd als de meest invloedrijke Engelse schrijver uit de geschiedenis van de literatuur. Geen enkele andere schrijver spreekt zo tot de verbeelding als de Bard van Avon. Hoewel historici zijn geboortedatum niet precies kunnen vaststellen herdenken Engelsen vandaag zowel de geboorte- als de sterfdatum van hun geliefde schrijver. Op basis van kerkregisters blijkt namelijk dat Shakespeare gedoopt is op 26 april. Aangezien het in die tijd gebruik is om baby’s 3 dagen na de geboorte te dopen, plaatsen historici zijn geboortedatum op 23 april. Geheel in de geest van zijn werk sterft Shakespeare, exact 50 jaar later, op 23 april 1616. (Foto: Shutterstock).

1928: de geboortedag van Shirley Temple

Shirley Temple (Santa Monica, Californië, VS, 1928 – Woodside, Californië, VS, 2014) is het beroemdste kindersterretje aller tijden. Al op 3-jarige leeftijd speelt ze in haar eerste films. Ze kan niet alleen goed dansen en zingen, de peuter is tevens in staat om te huilen op commando. In 1935 ontvangt ze een speciale Oscar. Haar succes duurt niet lang en ze besluit de filmindustrie de rug toe te keren in 1950. Ze maakt nog wel een niet-succesvolle comeback in 1958. Na deze periode wordt Shirley diplomaat. Ze wordt ambassadeur in Ghana en later in Tsjechoslowakije. Shirley Temple overlijdt op 10 februari 2014. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Gert-Jan Dröge

Gert-Jan Dröge (Enschede, 1943 – Amsterdam, 2007) verwerft begin jaren 90 vooral bekendheid door zijn hilarische glamourreportages. Gewapend met een gezonde dosis ironie mengt hij zich onder de Nederlandse rich-and-famous. Wie herinnert zich niet de gevleugelde uitspraak “Gaat het weer een beetje meneer Dröge?” Ook vervult Dröge 2 jaar lang de rol van spreekstalmeester voor Wereldkerstcircus in het Koninklijk Theater Carré. Gert-Jan Dröge overlijdt op 64-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Rolf Wouters

Rolf Wouters (Rijswijk, 1963) komt ter wereld in Rijswijk. Aangetrokken tot het televisievak besluit hij op zijn 25ste mee te doen aan het televisieprogramma Showmasters. Nederland valt spontaan voor de charismatische Wouters. Na zijn televisiedebuut wordt hij gastheer van het RTL 4-programma Bulldozers, gevolgd door succesvolle shows als: Liefde Op Het Eerste Gezicht, Wedden Dat en Now Or Never. Ook produceert hij eigen programma’s zoals De Hunt en Rolf’s Discotrain. In 2003 vertrekt hij met onenigheid bij de AVRO om vervolgens in 2005 bij het nieuw opgerichte Talpa op te duiken als presentator van Sponsor Loterij Superbal. De comeback is echter van korte duur. In 2005 wordt Wouters vervangen door Rick Brandsteder, zoon van Ron Brandsteder. Sinds 2006 is op radio en tv niets meer van Rolf Wouters vernomen. In 2014 geeft hij een interview aan De Volkskrant. Zijn vrouw en hij wonen in Portugal. Ze zijn ondernemers. Zo verbouwen ze onder meer kurk. In 2014 is hij te zien in het jubileumprogramma 25 Jaar RTL: Ik hou Van RTL. Rolf Wouters keert in 2016 op de buis terug om de uitreiking van De TV-Beelden te presenteren. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE