Historie van 23 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 augustus hebben plaatsgevonden.

1939: het Molotov-Ribbentroppact

Het Molotov-Von Ribbentropverdrag wordt ondertekend. Het is een niet-aanvalsverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

1942: start van de Slag om Stalingrad

De Slag om Stalingrad begint. Het Sovjetleger houdt echter stand en de Duitsers moeten terugtrekken. De slag wordt ook wel de ommekeer in de oorlog genoemd. De slag duurt tot 2 februari 1943.

1962: huwelijk van John Lennon en Cynthia Powell

John Lennon trouwt met Cynthia Powell. Als Cynthia in Griekenland op vakantie is, krijgt John een verhouding met Yoko Ono. Cynthia komt een dag eerder thuis en vindt de 2 in bed. Een pijnlijke echtscheiding is het gevolg. John en Cynthia hebben één zoon genaamd Julian die net als zijn vader muzikant is geworden. Cynthia Powell-Lennon overlijdt in 2015.

2006: Natascha Kampusch ontsnapt

De Oostenrijkse Natascha Kampusch weet aan haar ontvoerder te ontsnappen. Ze is 8 jaar ontvoerd geweest. Op 2 maart 1998 ontvoert de Oostenrijker Wolfgang Priklopil de dan 10-jarige Natascha Kampusch. Hij houdt haar gevangen in zijn eigen huis. Zoektochten van de politie hebben geen resultaat. Op 23 augustus 2006 geeft hij haar de opdracht de auto te stofzuigen. Dan gaat de telefoon. Om beter verstaanbaar te zijn loopt Priklopil enkele meters bij de auto weg. Dan ziet het meisje haar kans schoon en ontsnapt. Een buurvrouw belt de politie en Natascha Kampusch is bevrijd. Ongeveer 8 uur later pleegt Priklopil zelfmoord door voor de trein te springen.

1927: de geboortedag van Dick Bruna

Dick Bruna wordt in 1927 geboren in Utrecht. In zijn kinderjaren is hij altijd al bezig met schilderen en tekenen. Zijn vader heeft een uitgeverij en Dick Bruna zou in principe in de voetsporen van zijn vader en grootvader moeten treden. Om zich voor te bereiden op een carrière als uitgever vertrekt hij naar Londen en Parijs. In Parijs ontdekt hij de musea. Dit is voor hem de aanzet kunstenaar te worden. Teruggekomen in Nederland studeert hij een korte periode aan de Amsterdamse kunstacademie. Hij gaat dan als tekenaar werken bij de familie-uitgeverij A.W. Bruna & Zoon. Hij ontwerpt boekomslagen. In de periode van 1952-1972 ontwerpt hij maar liefst 1800 van deze boekomslagen, waaronder veel voor de bekende Zwarte Beertjes-reeks. Ook ontwerpt hij affiches voor zowel voor de uitgeverij als andere instellingen.

1934: de geboortedag van Fred Emmer

Fred Emmer (Leiden, 1934) was een Nederlands nieuwslezer. Hij is jarenlang het gezicht van het NOS Journaal. In de periode van 1962-1988 is hij de vaste nieuwslezer. Na zijn vertrek in 1988 gaat hij diverse andere dingen doen, zo is hij te zien bij de VPRO en RTL 5. Ook leent hij zijn stem voor de tekenfilm van Ollie B Bommel Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel. De laatste jaren is hij nog maar weinig op tv. Tijdens de jubileumuitzending van het NOS Journaal is hij niet van de partij omdat hij het niet nodig vindt om terug te kijken. Fred Emmer overlijdt op 24 december 2019. Hij is 85 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Vicky Leandros

Vicky Leandros (Korfoe, Griekenland, 1948 of, naar eigen zeggen, 1952) is een zangeres die in Duitsland woont. Haar internationale bekendheid verkrijgt ze met het Eurovisie Songfestival. In 1967 komt ze voor Luxemburg uit met het nummer L’Amour Est Blue. Ze wordt dan 4de, maar de basis is gelegd. In 1972 doet ze weer mee aan het Eurovisie Songfestival maar dit maal wint ze. Het nummer Après Toi is goed voor de eerste plaats. In 2005 viert ze haar 30-jarig jubileum met een dubbele cd met haar grootste hits en enkele nieuwe tracks. In 2006 is Vicky Leandros te zien tijdens de MAX Proms in de jaarbeurs in Utrecht. Ze doet in 2013 Nederland aan tijdens haar jubileumtournee.

1951: de geboortedag van koningin Noor

Koningin Noor (Washington, VS, 1951) is koningin van Jordanië. Zij is de 4de vrouw van de overleden Koning Hussein van Jordanië. Ze wordt geboren in de Verenigde Staten. Ze ontmoet Koning Hussein als ze aan het werk is als architect-planner in training bij het Amman Intercontinental Airport. Ze trouwen op 15 juni 1978. Ze schrijft een boek over haar leven als koningin, getiteld Een Leven In Het Teken Van Vrede.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE