Historie van 23 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 december hebben plaatsgevonden.

1888: Van Gogh snijdt zijn oor gedeeltelijk af

Kunstenaar Vincent van Gogh snijdt een stuk van zijn eigen oor af. In oktober van dat jaar komt de kunstenaar Paul Gauguin bij hem logeren, maar twee maanden later tijdens een hoog oplopende ruzie over de plaatselijke cafébazin (die ze beiden al vele malen hebben geschilderd en op wie ze beiden verliefd zijn) haalt Van Gogh met zijn scheermes uit naar Gauguin. Hij snijdt een stuk van zijn oor, wikkelt het in een krant en laat het zien aan een prostituee. Vincent van Gogh wordt naar het ziekenhuis gebracht. In januari 1889 is hij hersteld en gaat hij opnieuw driftig aan het werk.

1947: demonstratie eerste transistor

John Bardeen en Walter Brattain demonstreren in de Bell laboratoria in Murray Hill in de staat New Jersey in de Verenigde Staten de werking van de transistor. William Shockley heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de transistor. Een transistor is een halfgeleider die elektrische signalen kan versterken en is ontwikkeld om vacuümbuizen te vervangen. Het wordt gezien als één van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw. Tijdens de demonstratie verbinden ze een microfoon aan een transistor die is aangesloten op een luidspreker. Ze fluisteren “hallo” in de microfoon, hetgeen wordt versterkt, waardoor het woord hard uit de speaker klinkt. Voor hun uitvinding ontvangen Bardeen, Brattain en Shockley in 1956 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

1954: 1e succesvolle niertransplantatie

Dr. Joseph Murray voert in Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts de 1e niertransplantatie uit. Richard Herrick heeft een chronische nierziekte en zou spoedig sterven als hij geen tweelingbroer Ronald had gehad die bereid is een nier af te staan. In een meer dan 5 uur durende operatie transplanteert Murray een gezonde nier van Ronald in het lichaam van Richard. Richard leeft nog meer dan 8 jaar met de nier van zijn tweelingbroer. Ronald overlijdt in 2010. Dr. Joseph Murray ontvangt in 1990 de Nobelprijs voor de Geneeskunde vanwege zijn baanbrekend werk op het gebied van orgaantransplantatie.

1933: de geboortedag van keizer Akihito

De huidige Japanse keizer Akihito is momenteel de enige monarch ter wereld die deze titel draagt. Voor de historie van de keizerlijke familie moeten we terug naar de godin Amaterasu uit de Japanse mythologie. De eerste (mythische) keizer Jimmu stichtte Japan in 660 v. C. Ooit koos de keizerlijke troon de chrysant als embleem, daarom wordt deze bloem in Japan als een zeer nobele gezien. De Japanse keizer wordt aangeduid als tennô. Dit betekent ‘hemelse keizer’. De 125ste keizer van Japan is geboren op 23 december 1933. Akihito is de enige zoon van de vijf kinderen van keizer Hirohito en keizerin Nagako. Hij trouwt op 10 april 1959 met Shoda Michiko waarna ze 3 kinderen krijgen: kroonprins Naruhito, prins Akishino en prinses Sayako. Akihito wordt de nieuwe keizer op 7 januari 1989 na het overlijden van Hirohito. De officiële kroningsceremonie vindt pas plaats op 12 november 1990. Na de aardbeving en tsunami in 2011 is de keizer te zien op tv tijdens een toespraak waarin hij zich rechtstreeks richt tot het volk. Dit is zeer uitzonderlijk.

1964: de geboortedag van Eddie Vedder

Eddie Vedder (Evanston, VS, 1964) is een zanger met een stem die doet denken aan Jim Morrison. Hij is vooral bekend van de band Pearl Jam. Vedder heeft een moeilijke jeugd, waarin hij onder meer in Chicago en San Diego woont. Hij ontwikkelt een grote bewondering voor artiesten als The Who, Neil Young en The Doors. Wanneer hij twintig is, begint hij ook zijn eigen band, Bad Radio, die echter nooit verder dan het clubcircuit komt. Via de bevriende Jack Irons (ex-Red Hot Chili Peppers) komt er echter een bandje met Vedders zang terecht in Seattle bij Stone Gossard en Jeff Ament, die hem laten meedoen in het project Temple Of The Dog. Hieruit voortvloeiend besloten de muzikanten hun krachten te bundelen in Pearl Jam, een van de meest succesvolle bands die Seattle ooit gekend heeft. Vedder staat ook bekend als een politiek geëngageerd persoon. Hij laat Pearl Jam Ticketmaster voor de rechter dagen wegens te hoge prijzen van entreekaartjes voor concerten, en is zelf onder meer actief voor presidentskandidaat Ralph Nader, milieubescherming en pro-abortuscampagnes.

1967: de geboortedag van Carla Bruni

Carla Bruni (Turijn, Italië, 1967) is een voormalig model van Frans-Italiaanse afkomst. Ze is  songwriter en zangeres. Tevens is zij de huidige echtgenote van de voormalige president van Frankrijk, Nicholas Sarkozy. Ze is onder andere model voor Christian Dior, Chivechy en Chanel. In 1997 stopt ze daarmee om zich volledig op de muziek te storten. Ze stuurt haar liedjes naar Julien Clerc die ze vervolgens opneemt. Daarna neemt ze twee succesvolle platen op. In 2010 wordt bekend dat ze aan twee platen aan het werk is: één in het Fans , de ander in het Engels. Daarnaast wordt bekend dat ze een rol gaat spelen in een film van Woody Allen. Sinds februari 2008 is ze getrouwd met de voormalige president van Frankrijk, Nicholas Sarkozy. Op 19 oktober 2011 bevalt Carla Bruni van een dochter.

1929: de geboortedag van Chet Baker

Chet Baker (Yale, Oklahoma, VS, 1929 – Amsterdam, 13 mei 1988) was een bekend Amerikaans trompettist en zanger. Baker heeft als kenmerk de zachte melancholieke toon die hij in z’n zang en spel op dezelfde manier gebruikt: hij zingt zoals hij speelt. Hij is een exponent van de cool jazzschool van de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig. Door overmatig drugsgebruik staat Baker ook bekend als de mooie jongen met wie het verkeerd afloopt. Uiteindelijk valt hij in de nacht van 12 op 13 mei 1988, waarschijnlijk onder invloed van drugs, uit een raam van een hotel aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam. Hij overleeft zijn val niet.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE