In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 februari hebben plaatsgevonden.
1455: de Gutenbergbijbel
De Gutenbergbijbel wordt uitgegeven. Johannes Gutenberg drukt deze bijbel in Mainz tussen 1452 en 1455. Het is het eerste boek dat wordt gedrukt met een door Gutenberg ontwikkelde boekdrukkunst. Vòòr 1452 worden boeken gedrukt met uitgesneden ‘stempels’: letters en tekens worden uitgesneden. Vanaf 1452 voegt Gutenberg als eerste losse letters en tekens samen. Dit werkt veel sneller en duurzamer dan de ouderwetse manier. De nieuwe druktechniek zorgt voor een enorme vlucht in de boekverspreiding. Van de Gutenbergbijbel zijn wereldwijd nog 48 exemplaren bekend en deze staan op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco.
1958: Wereldkampioen Formule 1 Fangio ontvoerd op Cuba
Het regime van dictator Batista van Cuba wil goede sier maken naar de buitenwereld. In 1957 wordt daarom voor het eerst een Formule 1-race gehouden, buiten het wereldkampioenschap. Om het land een positieve uitstraling te geven. Regerend wereldkampioen Juan Manuel Fangio wint de 1e editie. De Argentijn is daarom ook uitgenodigd voor de uitvoering van 1958.
1973: huisarts veroordeeld voor allereerste euthanasieproces
Op 23 februari 1973 wordt huisarts Truus Postma uit het Friese Noordwolde veroordeeld in het 1e Nederlandse euthanasieproces. Haar moeder heeft een beroerte gehad, kan niks meer en hangt thuis alleen maar in haar stoel. Ze wil niet meer lijden en Truus heeft beloofd om haar te helpen. Vervolgens heeft Truus de moed om te melden dat zij haar eigen moeder heeft gedood. Hiermee heeft ze heel wat in gang gezet. (Foto: ANP) Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.
1988: goud voor Van Gennip op de 3.000 meter
Yvonne van Gennip wint goud op de 3.000 meter in Galgary, Canada, tijdens de Olympische Winterspelen. In totaal behaalt zij tijdens deze spelen 3 gouden medailles: op de 1.500, de 3.000 en de 5.000 meter. De overwinningen komen als een totale verrassing aangezien Yvonne voor de spelen kampt met een voetblessure. (Foto: ANP).
1881: de geboortedag van Titus Brandsma
Titus Brandsma (Ugoklooster bij Bolsward, 1881 – Dachau, 26 juli 1942) waarschuwt in een vroeg stadium via publicaties in dag- en weekbladen en tijdens lezingen en colleges voor de gevaren van het nazisme en hij veroordeelt de anti-joodse maatregelen van het Hitlerregime. Tijdens de oorlog verzet hij zich tegen het verwijderen van joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen en is hij de architect van het verbod dat de Utrechtse aartsbisschop Jan de Jong uitvaardigde tegen het opnemen van NSB-advertenties in de rooms-katholieke dagbladen. Als gevolg daarvan arresteert de Gestapo Brandsma op 19 januari 1942. Via een tocht langs de ‘Oranje’-gevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en de strafgevangenis van Kleef komt hij tenslotte in het beruchte concentratiekamp Dachau terecht. Met een dodelijke injectie maakt men daar een einde aan zijn leven. Na het bekend worden van Titus’ dood ontstaat er al gauw een devotie rond zijn nagedachtenis die uiteindelijk uitmondt in een zaligverklaring door Paus Johannes Paulus II in 1985 zalig. (Foto: ANP).
1940: de geboortedag van Peter Fonda
Peter Fonda is een Amerikaans acteur die vooral bekendheid krijgt met zijn rol in de cultfilm Easy Rider uit 1969 waarin hij samen met Dennis Hopper en Jack Nicholson speelt. Fonda de jongere broer van actrice en fitnessgoeroe Jane Fonda is de vader van actrice Bridget Fonda. Fonda is geboren in New York. Hij is de zoon van acteur Henry Fonda. Hij begint zijn carrière in het Omaha Community playhouse, waar ook zijn vader en Marlon Brando zijn begonnen met hun acteercarrière. Hierna werkt hij enige tijd in de theaters van Broadway om uiteindelijk terecht te komen in Hollywood.
1942: de geboortedag van Joop van den Ende
Joop van den Ende (Amsterdam, 1942) is een Nederlands mediamagnaat. Hij volgt een opleiding tot timmerman en technisch tekenaar. Op zijn 18e koopt hij de rechten voor de serie Batman. Hij is clown, conferencier en heeft een eigen cabaretgroep. Zijn grote doorbraak komt met de André van Duin Revue. In de jaren 70 is deze show een megasucces. Van den Ende produceert de kinderserie Bassie en Adriaan en de serie Dagboek van een Herdershond. Tevens produceert hij films als Spetters en De Boezemvriend. De hoeveelheid tv-programma’s die Van den Ende op zijn naam heeft staan, zijn teveel om op te noemen. Een greep: De Soundmixshow, De Playbackshow, Goede Tijden, Slechte Tijden, Onderweg naar Morgen en Vrienden voor het Leven. Ook produceert hij vele musicals. In januari 2016 ontvangt Joop van den Ende een Musical Award voor zijn hele oeuvre. (Foto: ANP).