Historie van 23 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 januari hebben plaatsgevonden.

1579: ondertekening van de Unie van Utrecht

De Unie van Utrecht wordt ondertekend. Een aantal gewesten komt overeen om gezamenlijk de Spanjaarden het land uit te jagen. Tevens wordt een aantal staatkundige zaken geregeld op het gebied van defensie, godsdienst en belastingen.

1960: Trieste op diepste punt in de Stille Oceaan

De onderzeeër Trieste bereikt het diepste punt op de bodem in de Stille Oceaan. De diepte is 10.916 meter.

1970: Dolle Mina’s bezetten Nyenrode

De actiegroep Dolle Mina bezet Nyenrode, een opleidingsinstituut dat alleen mannen toelaat

1910: de geboortedag van Django Reinhardt

Django Reinhardt (Liberchies, België, 1910-Samois-sur-Seine, 16 mei 1953) was een geniaal gitarist die zijn eigen gitaarstijl, de zogenaamde Gipsy Jazz, ontwikkelde. Reinhardt behoorde tot de Sinti. Als zigeuner komt hij al vroeg in aanraking met muziek en leert hij met zijn broer gitaar, viool en banjo spelen. In 1928 raakt hij zwaar gewond bij een brand. De gitarist verblijft twee jaar in het ziekenhuis en kan wonder boven wonder weer de gitaar oppakken. Als hij met zijn broer en violist Stéphane Grapelli een band opricht, is het eerste concert zo’n groot succes dat ze direct een platencontract krijgen aangeboden. Hoewel de zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vervolgd, wordt Django de hand boven het hoofd gehouden door een hooggeplaatste Duitser die een jazzliefhebber is. Django speelde onder andere Bei mir bist du schön, een lied dat nota bene geschreven is door een Joodse man en wat zeer populair was in Nazi-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog vertrekt Django naar de Verenigde Staten. Hij kan er echter niet aarden en vertrekt. Hij begint zich meer en meer te interesseren voor nieuwe muziekstijlen. Veel tijd daarvoor krijgt hij niet want Django overlijdt op 43-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

1935: de geboortedag van Joop van Zijl

Joop van Zijl (Haarlem, 1935) alweer enige jaren met pensioen, maar menigeen kan zich de sonore stem van deze voormalige journaalpresentator herinneren. De man met het brede gezicht en de zware wenkbrauwen is een half mensenleven het gezicht van Nederland’s populairste nieuwsrubriek, van 1977 tot 1996 presenteert hij het NOS Journaal. Hij maakt een kort uitstapje naar VARA-programma Achter het Nieuws. Overigens zit het nieuwslezen de Van Zijls kennelijk in het bloed. Broer Hans van Zijl was jarenlang de stem van ANP-Radiojournaal. In 2009 presenteert Joop van Zijl samen met Jan Slagter voor Omroep MAX het Bloemencorso in Rijnsburg. Tot en met 2014 presenteert hij het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Zijn opvolger heet Edwin Rutten.

1944: de geboortedag van Rutger Hauer

Rutger Hauer (Breukelen, 1944) was zonder enige twijfel de meest succesvolle acteur die ons land rijk is. Althans, als succes in Hollywood de graadmeter vormt. Sinds zijn verhuizing naar de Verenigde Staten duikt de blonde acteur met regelmaat op in grote producties als Blade Runner, Wedlock en de Robert Rodriguez-film Sin City. Hauer staat bekend om zijn gevarieerde rolkeuze. Hij speelt zowel slechteriken als helden.  Bij het grote publiek wordt Rutger Hauer bekend als Floris van Rosemondt. Floris is voor vele Nederlanders één van de jeugdhelden. Er worden slechts twaalf afleveringen gemaakt die allen in 1969 worden uitgezonden. Floris wordt geregiseerd door Paul Verhoeven.

1957: de geboortedag van prinses Caroline

Prinses Caroline van Monaco (Monaco, 1957) is het oudste kind van Prins Reinier III van Monaco en de voormalige filmster Grace Kelly. Sinds haar vaders dood in 2005 is ze de eerste in lijn voor de troonopvolging. Haar broer Albert is op dit moment prins van Monaco. Zoals een echte Grimaldi betaamt is Caroline’s leven getekend door hoge pieken en diepe dalen. Ze trouwt maar liefst drie keer, de laatste keer met Ernst August V, Prins van Hanover. Samen hebben ze een dochter, Prinses Alexandra van Hanover. Caroline heeft drie kinderen uit haar tweede huwelijk met oliemagnaat Stefano Casiraghi.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE