Historie van 23 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 juli hebben plaatsgevonden.

1881: bouw van het Centraal Station

De 5-jarige Johannes Huibers, de latere bisschop van Haarlem, legt de 1e steen van het Centraal Station te Amsterdam. Zijn vader is bouwondernemer. Het Centraal Station wordt op 15 oktober 1889 geopend.

1962: 1e intercontinentale televisie-uitzending

Een kleine, bolvormige satelliet, genaamd Telstar, maakt een 1e rechtstreekse televisieverbinding mogelijk tussen Amerika en Europa. De kijkers zien gedurende de uitzending van 20 minuten een stuk van een honkbalwedstrijd, een deel van een persconferentie van president Kennedy en beelden van over de hele wereld. Met de ingebruikname van satellieten worden nieuwsuitzendingen een stuk actueler.

2006: Landis wint de Tour de France

De Amerikaan Floyd Landis wint de Tour de France. Hij is daarmee opvolger van zijn landgenoot Lance Armstrong. Als later bekend wordt dat Landis synthetische testosteron heeft gebruikt, moet hij zijn titel inleveren. De Spanjaard Oscar Pereiro Sio wordt als winnaar uitgeroepen.

1923: de geboortedag van Thea Beckman

Thea Beckman (Rotterdam, 1923 – 5 mei 2004) was een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Beckmans bekendste boek is Kruistocht In Spijkerbroek uit 1973, waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel krijgt en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2006 komt de verfilming van het boek uit.

1944: de geboortedag van Judith Bosch

Judith Bosch wordt in 1944 geboren in Leiden. Ze verhuist in haar 2e levensjaar naar Nederlands-Indië, waar haar vader regeringsambtenaar wordt. Haar moeder kan dit koloniale leven niet aan en besluit samen met haar 3 dochters terug naar Nederland te gaan. Haar ouders scheiden en Judith groeit op met een stiefvader. Judith krijgt een 2-talige opleiding, haar oma is namelijk Frans/Zwitsers en leert haar de Franse taal. Zij gaat uiteindelijk Frans studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hier komt ze in aanraking met het studentencabaret, waar Paul van Vliet haar bij het theatergezelschap haalt. Haar zang is echter niet goed genoeg, dus ze mag nooit volwaardig lid worden. Dan krijgt ze de tip om het bij de televisie te proberen en dat doet ze.

1947: de geboortedag van David Essex

David Essex (Plaistow, Groot-Brittannië, 1947) is een Engelse zanger en acteur. Hij heeft een gevarieerde carrière in de showbusiness. Zijn doorbraak komt met de musical Godspell in 1971. In de jaren 70 wordt hij één van de bekendste spelers van Engeland. Ook als popidool doet hij het goed. In 1978 speelt hij in de musicalversie van War Of The Worlds. In 2005 speelt hij in de documentaire Bring Back… The Christmas Number One. David Essex is nog steeds een bekende ster in Engeland. Hij maakt in 2011 zelfs zijn opwachting in de beroemde Engelse soap EastEnders.

1952: de geboortedag van Henk Kamp

Henk Kamp (Hengelo, 1952) is een Nederlandse politicus voor de VVD. Na gewerkt te hebben bij de FIOD, komt Henk Kamp in 1976 voor de VVD in de gemeenteraad. In 1986 wordt hij wethouder van Borculo (een Gelderse gemeente). In 1994 komt hij in de Tweede Kamer terecht. Hij wordt in 2002 op voordracht van de VVD benoemd tot minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In 2010 wordt Henk Kamp minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte. Dit minderheidskabinet valt in 2012. In het volgende kabinet-Rutte is hij minister van Economische Zaken. Hij vervult die functie tot en met 2017. Van september 2021 tot en met januari 2022 is hij minister van Defensie in het demissionaire kabinet-Rutte III.

1957: de geboortedag van Theo van Gogh

Theo van Gogh (Wassenaar, 1957) was een Nederlandse filmmaker, schrijver, programmamaker, columnist en beroepspuber. Van Gogh is familie van de broers Theo en Vincent van Gogh. Hij wordt tweemaal afgewezen door de filmacademie. Hij sprokkelt geld bij elkaar en maakt zo zijn debuut met de film Luger. Van Gogh maakt meerdere films met wisselend succes. Hij schrijft vlijmscherpe columns, vooral gericht tegen de islam. Als hij met Ayaan Hirshi Ali de film Submission maakt, schokt hij menig moslim door Koranteksten op een blote vrouw te projecteren. Mohammed B. vermoordt Theo van Gogh daarom op 2 november 2004 in de Amsterdamse Linneausstraat.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE