Historie van 23 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 juni hebben plaatsgevonden.

1868: Sholes krijgt het octrooi op de schrijfmachine

Het octrooi op de eerste schrijfmachine wordt verleend aan Christopher Sholes.

1894: de oprichting van het IOC

Het Internationaal Olympisch Comité wordt op initiatief van Pierre de Coubertin in Parijs opgericht. Het hoofdkantoor is gezeteld in Zwitserland. Het IOC organiseert de Olympische Zomer- en Winterspelen. Aan het hoofd van de organisatie staat sinds september 2013 de Duitser Thomas Bach.

2005: het mysterie van de Veluwse poema

Er duiken verhalen op dat er een poema zou rondlopen op de Veluwe. Leden van een speciaal poema-team slagen er in foto- en video-opnames van het dier te maken, maar of het echt een poema is of een groot uitgevallen kat, blijft onduidelijk. In België zijn in een dierentuin enkele jaren veel poema’s gefokt, die onder andere aan particulieren zijn verkocht. In dit geval gaat het waarschijnlijk om een ontsnapt of in het wild uitgezet dier. Het dier verschijnt op verschillende plaatsen op de Veluwe, om dan weer spoorloos te verdwijnen. Nadat het dier enkele maanden de Veluwe in zijn greep houdt, blijkt het geen poema te zijn, maar een grote, verwilderde kat. Het mysterie is ontrafeld.

1936: de geboortedag van Berend Boudewijn

Berend Boudewijn heet eigenlijk Berend Boudewijn van der Woude. Hij wordt in 1936 geboren in De Bilt, Utrecht. Hij is theaterdirecteur, regisseur, acteur en tv presentator. In de jaren 60 wordt Berend Boudewijn vooral bekend als The Beatles in Nederland zijn. Hij is de presentator van het programma waarin het publiek The Beatles vragen mag stellen. Als tv-presentator presenteert hij bijvoorbeeld begin jaren 70 De BB-Kwis voor de KRO. Hij wordt in de show begeleid door Pierre van Ostade, die het publiek vertelt wat de deelnemers hebben gewonnen. Begin jaren 80 geeft hij er een vervolg aan in de vorm van De BB-Show, waarin 2 teams het tegen elkaar opnamen. Elk bestaande uit 3 bekende Nederlanders: Patricia Paay, Joan Haanappel, Jennifer Willems, Huib Koekoek, Barry Hughes en Jan Keizer. De teams spelen voor geld voor een project, bijvoorbeeld in de Derde Wereld. Het gaat om spelletjes waarbij de teams behendig of rap van tong moeten zijn. De BB-Show wordt tot 1982 uitgezonden.

1965: de geboortedag van Suzanne Bosman

Suzanne Bosman (Zandvoort, 1965) is een Nederlandse presentatrice. Ze presenteert sinds 1999 het RTL Nieuws, in die tijd vaak samen met Rick Nieman. Suzanne begint haar carrière bij de ziekenhuisomroep en de lokale omroep. In 1988 begint ze bij de NOS. Ruim 10 jaar werkt ze als redacteur en eindredacteur bij het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Daarnaast is ze een aantal jaren te beluisteren bij Hier en Nu van de NCRV, waarna ze presentatrice wordt van het Radio 1-Journaal. Tevens presenteert ze regelmatig het programma EenVandaag. Ook presenteert ze EenVandaag op NPO Radio 1. (Foto: ANP)

1972: de geboortedag van Zinédine Zidane

Zinédine Zidane (Marseille, Frankrijk, 1972) is een voormalig Franse topvoetballer. Hij wordt beschouwd als één van de betere spelers. Tijdens zijn voetbalcarrière wordt hij driemaal verkozen tot beste voetballer ter wereld. In 2006 beëindigt hij zijn carrière na de door Frankrijk verloren WK-finale tegen Italië in 2006. Hij scoort in die finale via een zogenaamde Panenka-penalty de 1-0. Daarna verliest hij zijn hoofd en trakteert hij de Italiaan Marco Matterazzi op een kopstoot. Hij wordt van het veld gestuurd. Na zijn carrière wordt hij assistent-trainer bij Real Madrid.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE