Historie van 23 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 maart hebben plaatsgevonden.

1839: ‘OK’ staat in de krant

Eind jaren 30 van de 19e eeuw wordt het onder jonge intellectuelen een spel om woorden fout te spellen en die dan vervolgens verkeerd af te korten. Bedoeling is dat de letters niet de juiste schrijfwijze volgen, maar de juiste uitspraak. Op 23 maart 1839 verschijnt OK voor de eerste keer in de krant, het betekent ‘all correct’, volgens de spelregels geschreven als ‘oll korrekt’. Toch is dit niet de enige gegeven herkomst van het woord. Sommigen zien het Schotse ‘och aye’, het Griekse ‘ola kala’ of het Franse ‘au quai’ als oorsprong.

1948: De ‘lelijke eend’ wordt gepresenteerd

Citroën lanceert op 23 maart 1948 hun Citroen 2CV, ook wel bekend als de lelijke eend. Deze auto zal uitgroeien tot een iconisch exemplaar. Beluister ook het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit.

1997: hooligans raken slaags bij Beverwijk

De Slag bij Beverwijk vindt plaats. Ajax- en Feyenoord-hooligans gaan met elkaar bij Beverwijk op de vuist. Daarbij verliest Ajax-supporter Carlo Picornie het leven. Hij wordt op zijn hoofd geslagen met een klauwhamer. (Foto: ANP).

1998: Titanic wint 11 Oscars

Vandaag in 1998 wint de film Titanic maar liefst 11 Oscars. Behalve Ben Hur in 1959 heeft nooit eerder een film zoveel Oscars in ontvangst mogen nemen. Na 40 jaar heeft Titanic het stokje overgenomen. (Foto: ANP).

1946: de geboortedag van Lee Towers

Leen Huizer (Bolnes, 1946) breekt door als Lee Towers als hij in 1975 door Willem Duys wordt gepresenteerd als de zingende kraanmachinist uit Rotterdam. In het programma Voor De Vuist Weg zingt Lee Towers It’s Raining In My Heart. Dit nummer belandt in de Top 40. De tweede single van Lee Towers, You’ll Never Walk Alone, wordt zijn grootste hit en staat wekenlang hoog in de Top 10. Zijn eerste grote concert geeft Lee Towers in 1980 in De Doelen te Rotterdam. Voor die tijd is dat een unieke prestatie. In 1981 geeft hij een concert in een uitverkocht Carré. Later volgen in Ahoy nog vele concerten en shows, waarbij hij ook duetten zingt met onder anderen Anita Meijer. Hun grootste hit is Run To Me. Ook in de jaren daarna blijft Lee hits afleveren en is hij regelmatig te zien op tv.

1953: de geboortedag van Chaka Khan

Chaka Khan (North Chicago, Illinois, VS, 1953) is de artiestennaam van de Amerikaanse zangeres Yvette Marie Stevens. Ze wordt op 20-jarige leeftijd zangeres bij de funkband Rufus. In 1974 breekt ze, mede dankzij Stevie Wonder, door in de popmuziek met het nummer Tell Me Something Good. In de jaren70 heeft ze haar grootste hit met I’m Every Woman. Chaka Khan ontvangt op 3 december 2004 een eredoctoraat van het Berklee College of Music. In 2011 krijgt ze een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame. (Foto: ANP).

1966: de geboortedag van Gijs Staverman

Gijs Staverman (Alkmaar, 1966) is een Nederlands diskjockey en radiopresentator. Bij Veronica begint zijn radiocarrière, samen met Francis Dix en later met Wessel van Diepen. Hij presenteert voor de radio onder andere de programma’s Top 40 en Mega Top 50. Verder is hij vanaf oktober 2006 dagelijks te horen op radiostation Q-Music met het programma Het Foute Uur. Ook op de televisie is Gijs Staverman te zien onder meer in Countdown, Boobytrap en Hoe voelt het om. Tevens is hij presentator van RTL Boulevard. Vanaf 2 januari 2014 presenteert hij Gijs 2.0 op Radio 2. Hij is de opvolger van Frits Spits. Op 7 mei 2021 is de laatste uitzending van Gijs 2.0. (Foto: ANP).

1969: de geboortedag van Youri Mulder

Youri Mulder (Brussel, 1969) is oud-voetballer en is voetbalcommentator bij de NOS. Hij volgt de jeugdopleiding bij Ajax. Daarna wordt hij voetballer bij FC Twente. Zijn volgende club heet Shalke ’04. Hij groeit in Duitsland uit als publiekslieveling. Youri speelt 9 keer voor Oranje. Na zijn carrière als voetballer wordt hij commentator bij de NOS. Hij is een vaste gast bij het programma Studio Voetbal geweest. In 2017 stapt hij over naar Ziggo waar hij analist wordt bij wedstrijden. Vanaf 2011 is hij assistent-trainer bij FC Twente. In 2015 wordt de samenwerking beëindigd. (Foto: ANP).

1972: de geboortedag van Guus Meeuwis

Guus Meeuwis (Mariahout, 1972) is een Nederlandse zanger en componist. Hij breekt in de jaren 90 als student door met de hit Het Is Een Nacht. Vele hits volgen en Guus wordt een BN’er. Hij is vanaf 2011 vaste teamcaptain in de populaire show Ik Hou Van Holland. Vanaf 2016 zit Guus in de jury van The Voice Of Holland. In 2017 stopt hij alweer met The Voice. In datzelfde jaar treedt hij op Pinkpop op. Op 8 oktober 2020 gaat de water- en lichtshow Aquanura met een zachte G in de Efteling in première, ter ere van zijn 25-jarige muzikale jubileum. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE