Historie van 23 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 mei hebben plaatsgevonden.

1934: Bonnie en Clyde doodgeschoten

De legendarische misdadigers Bonnie en Clyde vinden de dood. Ze zijn opgegroeid op het saaie Amerikaanse platteland, ze hebben weinig toekomstperspectief en de crisis maakt het allemaal nog erger. Clyde berooft, om Bonnie te imponeren, in haar bijzijn een kruidenier. En zo start hun criminele carrière. Rovend trekt het duo door heel Amerika en krijgen een soort van heldenstatus. Ze beroven voornamelijk banken en laten de kleine middenstand meestal buiten schot. Brutaal zijn ze ook; hun daden brieven ze regelmatig door aan de pers, soms vergezeld van gedichten en foto’s. Ze worden op de 23 mei 1934 onthaald op een ware regen van kogels op de Louisiana Highway 154, een paar kilometer ten zuiden van het kleine plaatsje Gibsland. (Foto: ANP)

1971: het laatste Begijntje overlijdt

In Amsterdam overlijdt het laatste Begijntje. Zuster Antonia is geboren als Agatha Kaptein te Akersloot op 13 april 1887. Begijnen zijn vrouwen en mannen die er voor hebben gekozen als alleenstaande door het leven te gaan, maar wel deel uit maken van een leefgemeenschap binnen de Katholieke kerk.

1977: Molukse treinkapingen

Op 2 plaatsen vindt een gijzelingsactie door jonge Zuid-Molukkers plaats: in een trein bij De Punt en in een school in Bovensmilde. De jonge Zuid-Molukkers willen hiermee de aandacht vestigen op de erbarmelijke omstandigheden waaronder de Molukkers moeten leven. Tevens voelen ze zich door de Nederlandse regering in de steek gelaten over gemaakte afspraken over een vrije staat. De president-in-ballingschap van de Molukkers, ingenieur Manusama, probeert met de gijzelnemers te onderhandelen. Maar het leidt niet tot het gewenste resultaat: de Bijzondere Bijstands Eenheid der Mariniers maakt met geweld een einde aan de gijzeling. Met ratelende machinegeweren en laag overvliegende Starfighters eindigt de kaping. De gijzeling duurt 20 dagen en kost 2 gegijzelden en 6 kapers het leven.

1992: maffia vermoordt rechter Giovanni Falcone

Op Sicilië wordt rechter Giovanni Falcone tijdens een bomaanslag op de snelweg vermoord door de maffia. Ook zijn vrouw en 3 lijfwachten overleven de aanslag niet en er blijft weinig van het wegdek over. Falcone staat bekend als de grote bestrijder van de maffia in Italië. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1933: de geboortedag van Joan Collins

Joan Henriëtta Collins wordt in 1933 in Londen geboren als dochter van een danslerares/nachtclubhostess en een manager die later The Beatles onder contract zal hebben. Ze is de zuster van schrijfster Jackie Collins. Haar carrière begint in 1951 als ze een deelneemster speelt van een schoonheidswedstrijd in de film Lady Godiva Rides Again. Ze speelt daarna vele rollen en op de tv is ze te zien in gastrollen in onder meer Batman, Star Trek en Police Woman. Ook is ze model als pin-up en speelt ze in de jaren 70 in een soft erotische film, waarvan het script door haar zus is geschreven. Ze heeft met vele grote acteurs gewerkt onder wie Robert Mitchum, Paul Newman en Jayne Mansfield.

1951: de geboortedag van Anatoli Karpov

Anatoli Karpov (Zlato-oest, USSR, 1951) is een Russische grootmeester schaken en voormalig wereldkampioen. Hij moet zijn titel in 1985 afstaan aan Garri Kasparov. Karpov heeft een winstpercentage van 64. (Foto: ANP)

1963: de geboortedag van Jochem van Gelder

Jochem van Gelder (Tiel, 1963) doet zijn eerste optreden voor de buis in 1989 in het kinderprogramma Disney Club. In de jaren 90 presenteert hij het programma Praatjesmakers. In 2009 wordt bekend dat Jochem de NCRV gaat verlaten. In 2010 presenteert hij de laatste Praatjesmakers. Vanaf 2012 is Jochem te zien bij SBS in het programma Wat Schat Je. Tevens presenteert hij in mei 2012 de moederdagshow Voor Je Moeder en in 2014 Bonje Met De Buren. Voor SBS is hij in 2015 te zien als presentator van het programma Kitsch Of Kassa. Sinds 2018 presenteert hij verschillende programma’s voor Omroep Gelderland. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE