Historie van 23 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 november hebben plaatsgevonden.

1890: Koning Willem III overlijdt

Koning Willem III overlijdt. Hij heeft geen mannelijke troonopvolgers waardoor prinses Wilhelmina direct koningin wordt. Met haar tien jaar is zij echter te jong om te regeren waardoor haar moeder Emma regentes wordt.

1946: bombardement op Haiphong

Het bombardement op de Vietnamese havenstad Haiphong door Franse oorlogsschepen vindt plaats. Dit wordt algemeen aangenomen als het startpunt van de Vietnamoorlog.

2003: de Rozenrevolutie

In Georgië vindt de Rozenrevolutie plaats nadat de OVSE onregelmatigheden constateert bij de verkiezingen. President Sjevarnadze moet het veld ruimen voor Mikhail Saakasjvili.

1933: de geboortedag van Ferry Hoogendijk

Ferry Hoogendijk wordt op 23 november 1933 geboren in Gouda. Na zijn middelbare school periode begint hij aan een studie politicologie aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam. Hij studeert in 1962 af. Op 12 maart 1971 promoveert hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam tot doctor in de politieke wetenschappen. In 1962 begint hij zijn baan bij het Elseviers Weekblad, waar hij in 1966 een deel uit maakt van de hoofdredactie. Op 42-jarige leeftijd wordt hij algemeen hoofdredacteur van het weekblad, wat een naamswijziging heeft ondergaan, en in die tijd Elseviers Magazine heet. In 1985 richt hij een kunsttijdschrift op.

1957: de geboortedag van Annet Malherbe

Annet Malherbe (Rotterdam, 1957) is een Nederlandse actrice. Haar eerste grote rol krijgt Annet in de film Abel. Maar zij wordt vooral bekend door haar rol als juffrouw Jannie in de populaire serie Debiteuren/Crediteuren van Jiskefet. Annet speelt ook in diverse andere tv-series als Gooische vrouwen. In 2009 is ze te zien in ’t Vrije Schaep, het vervolg op ’t Schaep met de Vijf Pooten. In hetzelfde jaar speelt ze in De Laatste Dagen Van Emma Blank van Alex van Warmerdam. Foeksia De Miniheks heet de kinderfilm waarin Annet Malherbe is te zien in 2010. In 2012 speelt ze in Aaf, de Nederlandse bewerking van de Amerikaanse comedyserie Rosanne. Tevens speelt ze Aagje in de MAX-serie Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Voor onder andere deze rol ontvangt ze De Gouden Notekraker in 2013. In 2018 is ze te zien in de films Taal is zeg maar echt mijn ding en All You Need is Love.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE