Historie van 23 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 oktober hebben plaatsgevonden.

4004 v.Chr.: de schepping

Volgens James Ussher vindt de schepping plaats. Hij leeft van 1580 tot 1656 en is aartsbisschop van Armagh in Ierland. Aan de hand van het boek Genesis berekent hij het moment waarop de schepping plaatsvindt.

1956: begin van de Hongaarse Opstand

De Hongaarse Opstand begint. Duizenden mensen gaan spontaan de straat op om tegen het stalinistische regime van Hongarije te demonstreren. Sovjettroepen trekken Hongarije binnen. Ze slaan de opstand met harde hand neer. De opstand duurt tot 10 november 1956.

2002: gijzeling in het Doebrovkatheater

Tsjetjeense rebellen bezetten een theater in Moskou. Er worden in totaal 700 mensen gegijzeld in de zaal. Op dat moment wordt daar net een musical uitgevoerd. Dit gijzelingsdrama duurt drie dagen en uiteindelijk bestormt het leger het theater. Hierbij komen 129 mensen om het leven, onder wie alle gijzelnemers.

1940: de geboortedag van Pelé

In 1940 wordt Edson Arantes do Nascimento geboren in Três Corações in Brazilië. Later wordt hij bekend als de voetballer Pelé. Deze naam is een bijnaam van hem. Andere bijnamen zijn Perla Negra (‘de zwarte parel’) en O Rei (‘koning’). Deze laatste bijnaam krijgt hij in 1957 van toneel- en sportschrijver Nelson Rodrigues. In totaal speelt Pelé mee in 114 interlandwedstrijden. Tijdens deze wedstrijden maakt hij 95 goals.

1942: de geboortedag van Michael Crichton

Michael Crichton (Chicago, Illinois, VS, 1942-4 november 2008, Los Angeles, Californië, VS) was een Amerikaanse auteur van science-fictionboeken en filmscripts en tevens producer van films en televisieprogramma’s. Hij studeert medicijnen aan de Harvard universiteit. Hij wordt vooral bekend door zijn boek Jurassic Park. dit boek wordt in 1993 door Steven Spielberg verfilmd. Ook is hij de schrijver en producer van de bekende televisieserie ER. Michael Crichton overlijdt in 2008.

1950: de geboortedag van Harry Sacksioni

Harry Sacksioni (Amsterdam, 1950) is een Nederlandse gitarist. Als klein jongetje is hij goed in voetbal en wordt hij in 1962 bij de pupillen van Ajax aangenomen. Wanneer hij bij de A-junioren speelt, kiest hij toch voor de gitaar. Op zijn elfde krijgt hij zijn eerste, een Spaanse, en daarmee wordt de gitarist in hem geboren. Als artiest legt Harry geen nadruk op commercieel succes. Hierdoor komt hij via radio en televisie weinig onder publieke aandacht. Zijn platen brengt hij alleen in eigen beheer en op zijn eigen label uit, als protest tegen de hoge prijzen van cd’s.
In 2009 zit Harry 40 jaar in het vak. Hij brengt ter ere van dat feit een box uit met een cd genaamd Tijdgeest. Dit is een verzameling uit het werk van Harry. Daarbij zit een dvd met interviews en opnamen uit concerten, Heart Labour genaamd. Tevens heeft hij een boekje geschreven met anekdotes, Dat kunnen ze allemaal wel zeggen. In 2010 komt Harry met Adrenaline, een cd die zeer goed wordt ontvangen. Hij schittert onder meer met flamencovirtuoos Eric Vaarzon Morel op het door Harry zelfgeschreven Torredembarra. Daarnaast speelt hij solo een zeer geslaagde uitvoering van Killer Queen van Queen. While My Guitar Gently Weeps heet de dubbel cd die Harry in 2012 uitbrengt. Het is een ode aan George Harrison. Lezers van het blad Gitarist verkiezen Harry Sacksioni in oktober 2010 met 73 procent van de stemmen tot Beste Akoestische Gitarist van de Benelux.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE