Historie van 23 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 23 september hebben plaatsgevonden.

1905: de overeenkomst van Karlstad

Noorwegen en Zweden ondertekenen de overeenkomst van Karlstad. Hierin staat dat beide landen vreedzaam uit elkaar gaan en als aparte staten zullen doorgaan.

1986: officiële opening van de Stopera

In Amsterdam wordt het gecombineerde gebouw van het stadhuis en het Muziektheater geopend. De Stopera is de bijnaam voor het gebouw. De naam zou een samentrekking zijn en verwijzen naar de vele protesten tegen de bouw van de Stopera: Stop de Opera.

1994: executie van Van Damme

In Singapore wordt de Nederlander Johannes van Damme opgehangen wegens drugsmokkel. Hij wordt op 27 september 1991 gearresteerd met meer dan 4 kilo heroïne in een dubbele bodem in zijn koffer op de luchthaven van Singapore. Van Damme is getrouwd met een Nigeriaanse vrouw. Hij heeft altijd volgehouden dat hij er is ingeluisd door Nigeriaanse criminelen. Ondanks een verzoek om clementie van de Nederlandse regering en een brief aan de president van Singapore van koningin Beatrix wordt Van Damme op 23 september 1994 geëxecuteerd.

2004: André Hazes overlijdt

De Amsterdamse zanger van het levenslied sterft als gevolg van een hartstilstand. 4 dagen later wordt in de Amsterdamse ArenA door 48.000 mensen afscheid genomen van André Hazes. In België en Nederland wordt het afscheid live uitgezonden. Meer dan 6 miljoen mensen bekijken de uitzending.

1926: de geboortedag van Pieke Dassen

Pieke Dassen (Rotterdam, 1926 –  Maastricht, 2007) was een Nederlandse poppenspeler. Hij werd beroemd vanwege zijn Poesjenellenkelder waarin zijn poppentheater was ondergebracht. Hij was ook bekend van Narretje Notedop op tv. Later genoot hij bekendheid als August in De Film Van Ome Willem en verzorgde hij ook de poppenkast. Daarvoor maakte hij alle poppen en speelde zelf de rol van Jan Klaassen. Tevens was hij een bekend kunstschilder.

1938: de geboortedag van Romy Schneider

Romy Schneider, geboren Rosemarie Magdalena Albach (1938), was een Oostenrijkse actrice. Ze breekt door met de vertolking van de rol van keizerin Elisabeth van Oostenrijk in Ernst Marischka’s filmtrilogie Sissi. Ze is de dochter van Magda Schneider en Wolf Albach-Retty, beiden ook acteur. Omdat haar moeder Duitse was en Wenen tijdens haar geboorte bij Duitsland hoorde, krijgt Romy de Duitse nationaliteit. Romy maakt haar filmdebut op 15-jarige leeftijd. Haar doorbraak krijgt ze met de filmtrilogie Sissi (1955). Van het suikerzoete imago zal ze nooit meer afkomen.

1940: de geboortedag van Bruni Heinke

Bruni Heinke (Rotterdam, 1940) is een Nederlandse actrice. In 1992 neemt zij de rol van Helen Helmink in Goede Tijden, Slechte Tijden over van Marlous Fluitsma. Zij speelt deze rol tot 1999. In 2007 speelt ze een rol in de serie Koning Van De Maas van TV Rijnmond.

1943: de geboortedag van Julio Iglesias

Julio Iglesias (Madrid, Spanje, 1943) is een Spaanse zanger. Namens Spanje neemt hij in 1970 deel aan het Eurovisie Songfestival en wordt hij 4de. Uit zijn eerste huwelijk krijgt Iglesias 3 kinderen, waaronder zijn muzikale zoons Julio jr. en Enrique. Iglesias woont al jaren samen met het Nederlandse voormalige fotomodel Miranda Rijnsburger als ze in 2010 in het huwelijk stappen. Het paar heeft 5 kinderen.

1949: de geboortedag van Bruce Springsteen

Bruce Springsteen (Long Beach, New Jersey, VS, 1949) is een Amerikaanse rockzanger, gitarist en liedjesschrijver. Zijn bijnaam luidt The Boss. In 1975 breekt Springsteen definitief door met zijn 3de album: Born To Run. Zijn bekendste nummer onder het grote publiek is Born In The USA (1985).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE