Historie van 24 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 april hebben plaatsgevonden.

1184 v. Chr.: inname van Troje

Grieken weten de zwaar belegerde stad Troje in te nemen door een detachement soldaten de muren binnen te smokkelen in het beroemde paard van Troje. Historici betwijfelen of deze mythe uit Homerus’ Illias daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar feit is dat Troje daadwerkelijk heeft bestaan. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann vindt in 1870 de resten van de oude stad in het noorden van Turkije.

1974: ontmaskering van Günter Guillaume

Günter Guillaume, rechterhand van de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt, wordt gearresteerd op verdenking van spionage voor de DDR. Zijn ontmaskering luidt het einde van Brandts politieke leven in en daarmee ook van zijn Ostpolitik: toenadering en ontspanning naar met name het buurland DDR. Jarenlang hebben Guillaume en zijn vrouw erover gedaan om in de SPD, de sociaaldemocratische partij van West-Duitsland, te infiltreren. Guillaume begeleidt Brandt tijdens de verkiezingen en gaat zelfs met zijn gezin en de familie Brandt op vakantie. Brandt neemt op 6 mei 1974 ontslag en wordt opgevolgd door Helmut Schmidt. (Foto: ANP).

1990: lancering van de ruimtetelescoop Hubble

NASA lanceert de Hubble telescoop vanaf Cape Canaveral. Vernoemd naar de beroemde astronoom Edwin Hubble moet de peperdure ruimtetelescoop het zonnestelsel buiten de melkweg in kaart gaan brengen. Het project wordt echter van begin af aan geplaagd door tegenslagen. De beelden die Hubble terugstuurt zijn wazig als gevolg van een defecte spiegel in het lens-systeem. Pas na 3 jaar kan het defect worden gerepareerd. (Foto: ANP).

2004: huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit trouwen. Het paar verzwijgt dat Mabel een relatie heeft gehad met crimineel Klaas Bruinsma. In een uitzending van Peter R. de Vries komt de voormalige bodyguard van Bruinsma, Charlie da Silva, aan het woord. Hij verklaart dat Mabel meerdere malen heeft overnacht op het schip van Bruinsma, de Neeltje Jacoba. Hierop verzoekt het paar premier Balkenende de Toestemmingswet voor het huwelijk niet voor te leggen aan de Staten-Generaal. Hierdoor is Johan Friso geen lid meer van het Koninklijk Huis en verliest hij de titel Prins der Nederlanden. (Foto: ANP).

1533: de geboortedag van prins Willem van Oranje

Prins Willem van Oranje (Slot Dillenburg, Hessen, Duitsland, 1533 – Delft, 1584) was de Vader des Vaderlands. Zijn bijnaam luidt Willem de Zwijger omdat hij nooit het achterste van zijn tong liet zien. Hij leidt de opstand tegen de Spanjaarden met de Tachtigjarige Oorlog als gevolg. Zijn lijfspreuk, Je Maintiendrai, is de lijfspreuk van ons land geworden. Ook ons volkslied is gewijd aan de prins. Willem van Oranje wordt door Balthasar Gerards in Delft op 10 juli 1584 vermoord. (Foto: ANP).

1934: de geboortedag van Shirley Maclaine

Shirley MacLaine (Richmond, Virginia, VS, 1934) is een Amerikaans actrice. Ze debuteert in There’s Something With Harry van Alfred Hitchcock. Ze wordt in totaal 6 maal genomineerd voor een Oscar. Ze wint het begeerde beeldje slechts 1 keer. Dit is voor haar rol in de film Terms Of Endearment. Shirley MacLaine is de zuster van acteur Warren Beatty. (Foto: ANP).

1942: de geboortedag van Barbra Streisand

Barbra Streisand is niet zomaar een zangeres. De joods-Amerikaanse nachtegaal wordt in de Verenigde Staten beschouwt als een waar cultuuricoon. In de ruim 40 jaar die haar carrière inmiddels omspant wint Streisand niet minder dan 2 Oscars, 5 Emmy’s en 8 Golden Globes. Geboren als Barbara Joan Streisand in Brooklyn, New York ontdekt Streisand al op jonge leeftijd haar zangtalent. In 1962 debuteert ze met haar naar zichzelf vernoemde debuutalbum. Tegelijkertijd treedt ze op in diverse Broadway-musicals en zet haar eerste schreden in de film- en televisiewereld.

1955: de geboortedag van John de Mol

John de Mol (Den Haag, 1955) is Nederlands enige echte mediamagnaat. Groot geworden met Nederlandse producties als Showtime en Medisch Centrum West, produceert zijn voormalige bedrijf Endemol vandaag de dag programma’s voor een wereldwijd publiek. Aanvankelijk wil de jonge De Mol profvoetballer worden, maar gebrek aan talent duwt hem in de richting van het mediawereldje. Een vakantiebaantje bij het door zijn vader gerunde Radio Noordzee geeft de doorslag en De Mol richt op zijn 23ste John de Mol-producties op. Het succes komt snel en anno 2006 zit hij op een geschat vermogen van 2 miljard euro. De Mol wil echter niet op zijn lauweren rusten en richt in 2005 de televisiezender Talpa op. Dit is echter geen succes: op 17 augustus 2007 is de laatste uitzending van de zender. Op 20 april 2011 wordt bekend dat De Mol deels aandeelhouder is geworden van de zender SBS6. John de Mol en zijn zus Linda worden in 2013 en 2014 afgeperst. Ze ontvangen dreigbrieven. In december 2014 arresteert de politie een verdachte man uit Zeist. In 2017 wordt John de Mol volledig eigenaar van SBS. (Foto: ANP).

1957: de geboortedag van Inge Ipenburg

Inge Ipenburg (Deventer, 1957) is bij het grote publiek vooral bekend van haar rol als de valse Martine Hafkamp in de serie Goede Tijden Slechte Tijden. Opgegroeid in Deventer kiest Ipenburg al jong voor het artiestenbestaan. Na haar studie aan de Academie voor de Kleinkunsten staat ze enkele jaren op de planken alvorens haar televisiedebuut te maken in de serie Lily Weet ’t Beter. Daarna volgen enkele jaren van gastrollen in series als Zeg ‘ns AAA, Medisch Centrum West en de BBC-film Nightwatch. In 2007 is Ipenburg te zien in het AVRO-programma Wie is de Mol? en in 2009 in de musical Supermodel de Musical. Inge is in 2010 te zien in de BNN dramaserie Feuten. In De Lijf Show verzorgt ze de voice-over vanaf 2012. Inge Ipenburg is in 2014 te zien als slechterik Alexandra in Celblok H. Tevens speelt ze een rol in dat jaar in de voorstelling De Heksen. In 2017 kruipt ze wederom in de huid van Martine Hafkamp in GTST. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Jaap Jongbloed

Jaap Jongbloed (Den Haag, 1955) is een Nederlandse journalist. Na zijn studie rechten kiest Jongbloed aanvankelijk voor een loopbaan als bedrijfsjurist, maar hij verlegt zijn koers al snel naar de televisiejournalistiek. Als verslaggever van Tros Aktua reist hij de hele wereld over voor documentaires en specials over landen als Saoedi-Arabië en Polen. Tussendoor presenteert hij het zakenprogramma European Business Weekly, maar zijn grote doorbraak komt pas met het programma Jongbloed & Joosten dat hij samen met zijn collega Astrid Joosten presenteert. Daarna volgen programma’s als Crimetime en Kort geding. Vandaag de dag zet Jongbloed zich vooral in voor vermiste personen als presentator van het programma Vermist en runt hij samen met collega-journalist Simon Vuyk de uitgeverij Rebel. Hij is tot 2005 vaste presentator van het programma Eén Vandaag. Vanaf 2008 presenteert Jaap Jongbloed het programma Het Mooiste Meisje van de Klas. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie