Historie van 24 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 augustus hebben plaatsgevonden.

79: de Vesuvius barst uit

Een grote uitbarsting van de vulkaan Vesuvius vernietigt de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum. Pompeii wordt het eerst bedolven onder een dikke laag lava en as. Veel mensen hebben geen tijd om te ontsnappen. De aslaag bereikt Herculaneum later waardoor de meeste mensen wel weten te vluchten. Archeologen verrichten sinds de 18de eeuw in beide steden opgravingen. Ze zijn goed bewaard gebleven en geven daardoor een goed beeld van het alledaagse leven in een Romeinse stad.

1561: huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Saksen

Willem van Oranje trouwt met Anna van Saksen. Het is de 2e keer dat Willem in het huwelijk treedt. De 2 krijgen 6 kinderen. Het is een slecht huwelijk. Op 14 december 1571 moet Anna instemmen met een scheiding.

1815: de eerste Nederlandse grondwet

De eerste versie van de Nederlandse grondwet komt tot stand. Nadat koning Willem I zich op 16 maart 1815 tot koning heeft uitgeroepen, stelt hij een Grondwetscommissie in, die de nieuwe situatie wettelijk moet vastleggen.

2005: Nederland krijgt 1e vrouwelijke generaal

Leanne van den Hoek wordt de 1e vrouwelijke generaal bij de Nederlandse strijdkrachten. Nicole de Wolf, zelf in 2021 benoemd tot generaal, vertelt in Villa VdB over deze mijlpaal.

1919: de geboortedag van Heinz Polzer

Heinz Hermann Polzer (Drs.P) wordt in 1919 geboren in Thun in Zwitserland. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Na de scheiding van zijn ouders op 3-jarige leeftijd verhuist hij samen met zijn moeder naar Nederland. Hij behoudt echter altijd zijn Zwitserse nationaliteit. Hij brengt de Tweede Wereldoorlog door bij de geneeskundige troepen in het Zwitserse leger.In 1964 begint hij met het optreden met eigen liedjes, zichzelf begeleidend op de piano. Willem Duys bedenkt de artiestennaam Drs. P. Hij zorgt ervoor dat Drs. P op de televisie te zien is. De naam is gebaseerd op de academische graad die hij behaalt aan de Nederlandse Economische Hogeschool.

1952: de geboortedag van Marion Bloem

Marion Bloem (Arnhem, 1952) is een Nederlandse schrijfster. In 1971 gaat zij psychologie studeren. Ze debuteert in 1976 met De Overgang. Met het boek Geen Gewoon Indisch Meisje breekt zij door bij het grote publiek. Naast het schrijven is ze ook actief als beeldend kunstenaar. In 2007 verschijnt haar eerste film Ver Van Mijn Familie. Ze schrijft het scenario en doet de regie. Samen met uroloog Paul Kil schrijft ze in 2010 het boek Als Je Man Verandert. Het boek gaat over prostaatkanker. Tevens verschijnt in dat jaar Een Lege Tas en in 2011 Meer Dan Mannelijk. Marion Bloem zit in 2012 40 jaar in het vak.

1973: de geboortedag van Inge de Bruijn

Inge de Bruijn (Barendrecht, 1973) is een voormalige Nederlands topzwemster. Aanvankelijk lijkt een gebrek aan motivatie de loopbaan van De Bruijn te hinderen. Hierdoor mist zij in 1996 de Olympische Spelen. Maar in 2000 tijdens de Olympische Spelen van Sydney breekt zij sportief gezien door. Zij wint 3 gouden medailles op de individuele nummers. In 2001 wordt zij door medetopsporters verkozen tot sportvrouw van het jaar. In 2005 is ze te zien in het programma Dancing with the Stars waar ze de 3de plaats bereikt. Inge de Bruijn ontvangt in 2008 de Fanny Blankers-Koen Trofee. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 geeft ze commentaar bij de zwemonderdelen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE