Historie van 24 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 december hebben plaatsgevonden.

1818: de eerste opvoering van Stille Nacht

Stille Nacht is misschien wel het populairste kerstlied. Het is in meer dan 300 talen vertaald en het lied wordt vaak met minimale muzikale begeleiding gezongen. De oorspronkelijke tekst is geschreven door Josef Mohr en de Oostenrijkse componist Franz Gruber schreef de melodie. Stille Nacht wordt voor het eerst opgevoerd in de St. Nikolaus Kerk in Oberndorf, Oostenrijk, op kerstnacht 1818. De tekst is door Mohr al in 1816 geschreven, maar op kerstavond 1818 vraagt Mohr aan Gruber om een gitaar-begeleiding te maken bij de tekst. Waarom specifiek om een gitaar begeleiding wordt gevraagd is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De meest gebruikte verklaring is dat het orgel van de kerk kapot is, omdat muizen van de balg hebben gegeten. Maar mogelijk wil Mohr gewoon een lied dat anders klinkt.

1871: première van Aïda

Een van de meesterwerken in de opera, Aïda van Guiseppe Verdi, gaat in première in Caïro. Het verhaal van de opera is van de hand van Antonio Ghislanzoni. De opdracht voor het schrijven van de opera is gegeven naar aanleiding van de opening van het Suezkanaal. De opera vertelt het verhaal over de Egyptische prins Radames, die verliefd is op de Ethiopische prinses Aïda. Zij is echter gevangen genomen en nu slavin van Amneris. Om alles nog ingewikkelder te maken is Amneris verliefd op prins Radames. Het verhaal eindigt dan ook niet in jubelstemming. Aïda en Radames worden levend begraven in een graftombe.

1914: kerstbestand bij Ieper

Het kerstbestand nabij het Belgische Ieper vindt plaats. Tijdens één van de meest geweldadige tijdperken uit de geschiedenis, de Eerste Wereldoorlog, vieren ongeveer honderdduizend Britse en Duitse troepen samen kerstmis. De wapenstilstand vindt plaats als Duitse troepen hun loopgraven versieren met kerstspullen. De Duitsers en Britten wisselen kerstwensen uit en zingen samen kerstliedjes. In Niemandsland komen de vijanden bij elkaar en wisselen cadeautjes uit. Op kerstdag wordt zelfs een ware interland gespeeld tussen de 2 strijdende partijen. Deze voetbalwedstrijd wordt traditiegetrouw gewonnen door de Duitsers met 3-1. UEFA-voorzitter Michel Platini huldigt in december 2014 een monument in ter nagedachtenis aan het kerstbestand.

1970: de geboortedag van Beau van Erven Dorens

Beau Noël van Erven Dorens is geboren te Haarlem op 24 december 1970. De bekende televisiepresentator begint als columnist voor onder meer de Nieuwe Revu, het Haarlems Dagblad en de Groene Amsterdammer. Ook heeft hij verschillende gastrollen in series als Baantjer, Onderweg Naar Morgen en Goede Tijden, Slechte Tijden. Het bekendst is hij echter als presentator van RTL Boulevard. Voor de radio is Beau vanaf midden jaren negentig te beluisteren op Talk Radio. Hij presenteert daar de ochtendshow met zijn vaste ’14-jarige’ assistente Nienke. Uit dit programma komt zijn uitspraak dat de ‘gore waarheid boven moet komen’.

1922: de geboortedag van Ava Gardner

Ava Gardner (Brogden, North-Carolina, VS, 1922 – Londen, Groot-Brittannië, 25 januari 1990) is geboren als dochter van een tabaksplanter. Men is algemeen van oordeel dat Gardner weinig acteertalent bezit, maar dat zij door haar uiterlijke schoonheid enorm geschikt is voor de filmindustrie. Tijdens de eerste jaren van haar carrière speelt ze dan ook maar enkele kleine bijrollen die beperkt blijven tot enkele regels tekst. Gardner wordt in die periode echter nog het meest bekend vanwege haar stormachtige huwelijken, onder andere met Mickey Rooney, Artie Shaw en Frank Sinatra. Na de Tweede Wereldoorlog volgen haar grootste successen als The Barefoot Contessa en The Night of the Iguana. Gardner staat bekend als een grillige actrice en, ontevreden met het leven in Hollywood, verlaat ze de filmstad op het hoogtepunt van haar carrière en trekt zich terug in Spanje. In 1989 wordt ze door een beroerte getroffen die haar gedeeltelijk verlamt. Haar vroegere echtgenoot Frank Sinatra betaalt de medische kosten. Ze sterft in Londen op 25 januari 1990 aan een longontsteking.

1932: de geboortedag van Donald Jones

Donald Jones (1932– 5 november 2004) is een Amerikaans/Nederlandse danser, acteur en zanger. Jones wordt bekend als de eerste zwarte ster in de Nederlandse showbizz. Geboren in New York, komt hij in 1954 naar Amsterdam om als danser zijn geluk te beproeven. Hij wordt in Nederland al snel bekend door de vele optredens in televisie-, theater- en cabaretproducties. Eind jaren ’50 speelt hij de rol van de werkstudent Dinky in de televisieserie Pension Hommeles. In die serie zingt hij de grote hit Ik zou je het liefste in een doosje willen doen, van Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire. Ook speelt hij Mik van het zwerversduo Mik & Mak. Donald Jones danst vele jaren in de Snip en Snap Revue en in de Show van André van Duin. Hij is enige tijd getrouwd met Adèle Bloemendaal. Uit dit huwelijk wordt in 1963 acteur John Jones geboren.

1946: de geboortedag van Jan Akkerman

Jan Akkerman (Amsterdam, 1946) is een Nederlands gitarist en luitspeler. Hij vormt in de jaren zeventig samen met Thijs van Leer de kern van de Nederlandse symfonische rockgroep Focus. De band wordt wereldberoemd met nummers als Hocus Pocus en Sylvia. Focus heeft in de topjaren acts als Joe Cocker en Santana in het voorprogramma staan. Na Focus kunnen Akkerman en Van Leer elkaar niet meer luchten of zien. Akkerman wordt in 1973 door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Jan Akkerman is een eigenzinnig gitarist, die voortdurend experimenteert met nieuwe apparatuur en gitaren. In januari 2005 wordt hem een Gouden Harp toegekend, wegens zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. In 2009 ontvangt hij zijn vierde Eddy Christiani Award vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. Jan Akkerman heeft een hekel aan ’s werelds meest verkochte elektrische gitaar, de Fender Stratocaster, maar vindt het geluid prachtig. Akkerman is drie keer getrouwd en heeft twee zoons uit zijn tweede huwelijk, en twee dochters uit zijn derde huwelijk. Hij woont in Volendam. Jan Akkerman wordt in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE