Historie van 24 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 januari hebben plaatsgevonden.

1948: oprichting van de VVD

In Amsterdam wordt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie opgericht.

1965: Sir Winston Churchill overlijdt

Sir Winston Churchill overlijdt. Churchill is premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 1951 tot en met 1955 is hij wederom premier van dat land. (Foto: ANP)

1970: de 1e synthesizer

Robert Moog brengt de 1e synthesizer, de Minimoog, op de markt. De Amerikaanse vakbond voor muzikanten wil een verbod op het instrument omdat het voor de werkgelegenheid van de muzikant vreest. Het instrument is direct populair onder muzikanten. De Minimoog wordt onder meer gebruikt door The Beatles en The Stones.

1972: Loeki de Leeuw verschijnt op tv

Vandaag maakt Nederland kennis met Loeki de Leeuw. Zijn bedenker heet Joop Geesink. Loeki is jarenlang te zien tussen 2 reclameboodschappen. Zijn bekende uitspraak luidt asjemenou?. In 2004 verschijnt Loeki voor het laatst op de televisie, om erna nog sporadisch zijn opwachting te maken. In 2021 is hij weer helemaal terug tijdens de reclameblokken.

1972: Shoichi Yokoi geeft zich over

De laatste Japanse soldaat geeft zich over. Luitenant Shoichi Yokoi heeft zich 28 jaar schuilgehouden in de jungle van Guam en weet niet dat de vrede allang is getekend. Yokoi vlucht in 1944 het oerwoud in, omdat hij zich niet aan het oprukkende Amerikaanse leger wil overgeven. Bij zijn terugkeer in Japan wordt hij als een held onthaald, hij krijgt verkering en trouwt. Hij wordt een beroemdheid in Japan en werkt mee aan programma’s gewijd aan survival. Ook schrijft hij een boek over zijn 28 jaar durend verblijf in de jungle. Yokoi overlijdt op 23 september 1997 na een hartaanval in het ziekenhuis van Nagoya, Japan.

1984: de Apple McIntosh komt op de markt

De eerste Apple McIntosh is te koop. Het is de eerste computer met een muis.

1928: de geboortedag van Desmond Morris

Desmond Morris (Purton, near Swindon, Wiltshire, 1928) is een Britse antropoloog, het meest bekend van zijn boek The Naked Ape en het gelijknamige televisieprogramma. Hierin neemt Morris een objectief kijkje in het leven van de ’s werelds meest succesvolle zoogdier: de mens. Gewapend met een wetenschappelijk oog en een zeer Brits gevoel voor humor schetst Morris treffende gelijkenissen tussen mensen en apen. Het boek is een enorm succes en blijft tot op de dag van vandaag een bestseller. Het wetenschappelijk gehalte van het boek is de laatste jaren behoorlijk onder vuur genomen. Morris’ zoölogische blik zou seksistisch en over gesimplificeerd zijn. Dat weerhoudt Morris er echter niet van om te blijven schrijven. Zo publiceert hij een boek over voetbal en het vrouwelijk lichaam. Ook exposeert hij met enkele collecties schilderijen, gemaakt door chimpansees.

1941: de geboortedag van Neil Diamond

Neil Diamond is in 1941 geboren in New York. Samen met Elton John en Barbra Streisand behoort hij tot de meest succesvolle soloartiesten en songschrijvers in de geschiedenis van de Amerikaanse hitlijsten. Zijn muren zijn behangen met gouden platen en zijn concerten zijn steevast binnen het uur uitverkocht. Geboren in New York toont Diamond al jong interesse in muziek. Hij besluit de gitaar op te pakken, nadat hij folklegende Pete Seeger heeft zien optreden op een kinderkamp. Na een kort verblijf op de Universiteit besluit hij zich volledig toe te leggen op de muziek. Diamond werkt enkele jaren als songschrijver voor artiesten als Pat Boone en Cliff Richard, alvorens zijn eerste eigen single uit te brengen, getiteld Solitary Man.

1963: de geboortedag van Arnold Vanderlyde

Arnold Vanderlyde (Sittard, 1963) heeft zijn handschoenen al geruime tijd geleden aan de wilgen gehangen, toch is hij één van Nederlands meest succesvolle boksers aller tijden. Gedurende zijn carrière verovert hij driemaal het brons op de Olympische Spelen, daarbij alleen van het goud weerhouden door zijn eeuwige rivaal, de Cubaan Félix Sávon. Die laatste is ook de man die Vanderlyde in de finale van de World Amateur Boxing Championschips weet te verslaan. De Limburger is thans actief als organisator van bedrijfstrainingen en workshops. In 2009 presenteert hij zijn eerste boek getiteld Fighting for succes.

1972: de geboortedag van Daan Schuurmans

Daan Schuurmans (Rotterdam, 1972) wordt bij het grote publiek bekend door zijn rollen in de televisieseries Fort Alpha en Westenwind. De blonde acteur is op dat moment vers van de toneelschool, waar hij indruk maakt door zijn gedreven manier van werken en zijn vermogen zich in te leven in de karakters die hij vertolkt. Na het televisiewerk volgen de films Costa, Polleke, Volle Maan, Pipo en de P-P-Parelridder en Snowfever. In 2006 straalt Schuurmans in de serie Keyzer en De Boer Advocaten, waarin hij bewijst ook boven zijn imago van tienerdool te kunnen uitstijgen. Verder is Schuurmans actief op het toneel, onder andere in de voorstelling Closer van het Nationaal Toneel. In 2010 is hij onder meer te zien in de tv-serie Bernhard, Schavuit van Oranje en in de film Briefgeheim. Daan Schuurmans trouwt in juni 2011 met de Nederlandse actrice Brach van Doesburgh. Hij maakt zijn regiedebuut in 2012. Hij staat voor het eerst achter de camera om een aflevering te regisseren van de BNN-serie Van God Los. In 2014 en 2015 is Daan Schuurmans te bewonderen in Heer & Meester, een serie van MAX. Hij speelt daarin de charismatische en avontuurlijke Valentijn Bentinck.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE