Historie van 24 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 juli hebben plaatsgevonden.

2005: Armstrong wint de Tour de France

Lance Armstrong wint voor de 7e maal de Ronde van Frankrijk, waardoor hij recordwinnaar van de Tour wordt. Hij beëindigt zijn profcarièrre na deze overwinning, om in 2009 weer terug te keren in het peleton. Het wordt geen succes en in 2011 stopt hij voor de 2e keer.  Nadat hij in 2013 bekent dat hij alle tourzeges onder invloed van doping heeft behaald neemt de Tourdirectie hem zijn overwinningen af.

2010: drama bij de Love Parade

Tijdens de Love Parade in Duisburg vindt een drama plaats. Er ontstaat een opstopping bij de enige in- en uitgang van het terrein. Het terrein is te klein voor de grote mensenmassa. In de verdrukking komen 21 mensen om het leven en raken er 509 gewond.

2019: Boris Johnson wordt premier van Groot-Brittannië

Boris Johnson wordt premier van Groot-Brittannië, nadat hij een dag eerder door de Conservatieve Partij is gekozen tot nieuwe leider. Hij volgt Therese May op. May weet de Brexit, de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, niet door het parlement te krijgen, hetgeen Johnson wel lukt. Johnsons regeerperiode wordt gekenmerkt door een reeks schandalen. Tijdens de coronalockdown zijn er feestjes gegeven in en rond zijn ambtswoning, terwijl iedereen zich moet houden aan de coronamaatregelen. Als hij een partijgenoot die van seksueel wangedrag wordt beschuldigd een vertrouwenspositie geeft, is de maat vol. Johnson treedt af op 7 juli 2022.

1802: de geboortedag van Alexandre Dumas

Alexandre Dumas wordt in 1802 geboren in Parijs. Zijn vader overlijdt als Alexandre 4 jaar oud is. Zijn vader is blank en zijn moeder zwart, hetgeen een probleem is aangezien slavernij op dat moment nog niet is afgeschaft. Hij blijft samen met zijn moeder over. Ondanks dat zijn moeder niet genoeg geld heeft voor een degelijke opleiding, geniet Alexandre van het lezen van boeken. Door de heldhaftige verhalen van zijn moeder over zijn vader groeit zijn fantasie. Hij fantaseert over grote avonturen en helden.

1930: de geboortedag van Herman Kortekaas

Herman Kortekaas (Amsterdam, 1930) is een Nederlandse acteur. Hij is onder andere bekend van de kinderserie Peppi en Kokki. Hij speelt hierin Kokki. Later speelt Kortekaas onder meer van de rol van Jopie in Zeg ‘ns Aaa. In het 2e en 3e seizoen speelt hij de rol van Lowietje, de kroegbaas, in Baantjer. Tussendoor speelt hij ook in een aantal films, waaronder Ciske de Rat en Op Hoop Van Zegen.

1969: de geboortedag van Jennifer López

Jennifer López (New York, VS, 1969) is een Amerikaanse zangeres, actrice, danseres, ontwerper en mode-icoon. Zij breekt door naar aanleiding van haar rol in Selena. Ze speelt vervolgens in Anaconda. In 1999 brengt zij haar eerste cd, genaamd On The 6, uit. Tegenwoordig heeft zij haar eigen parfum en ontwerpt zij kleding. Samen met zanger Marc Anthony heeft zij een tweeling. In 2011 wordt bekend dat het paar uit elkaar gaat. J. Lo krijgt in 2013 een ster op de Hollywood Walk Of Fame.


Reacties

Geef een reactie