Historie van 24 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 juni hebben plaatsgevonden.

1901: de 1e tentoonstelling van Picasso

In de galerie van de kunsthandelaar Ambroise Vollard in Parijs vindt de 1e tentoonstelling plaats van werk van de 19-jarige Spaanse schilder Pablo Picasso. Hij is één van de bekendste Spaanse kunstschilders. Picasso houdt zich bezig met kunstschilderen, tekenen, beeldhouwen en grafische kunst. Zijn werk valt onder de moderne kunst. Samen met Georges Braque ontwikkelt hij in de periode 1905-1915 het kubisme. Picasso maakt tijdens zijn leven enorm veel kunstwerken. Zijn bekendste werk is Guernica, een weergave van een Duits bombardement op deze stad in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Een ander bekend werk is Les Demoiselles D’Avignon uit 1907.

1947: de 1e rapportage van een UFO

De 1e bekende rapportage van een UFO van na de Tweede Wereldoorlog wordt gemaakt door Kenneth Arnold. Hij ziet 9 lichtgevende ronde objecten als hij over de staat Washington vliegt. UFO staat voor het Engelse Unidentified Flying Object. In het Nederlands is de benaming ‘ongeïdentificeerd vliegend voorwerp’. Een UFO is een licht, verschijnsel of voorwerp in de lucht, dat ook na onderzoek niet geïdentificeerd kan worden.

1948: Blokkade Berlijn

Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland opgedeeld in 4 sectoren, die door de 3 overwinnaars van de oorlog en Frankrijk bezet worden gehouden. Dat geldt ook voor Berlijn, dat in de zone van de Sovjet-Unie ligt. Op 20 juni 1948 voeren de 3 westerse bezettingsmachten de D-mark in hun sectoren in, omdat de Rijksmark vrijwel waardeloos is geworden. Zonder daarover de Sovjet-Unie te informeren. Doordat de Rijksmark nog geldig is, vloeit het geld van West naar Oost, met een enorme inflatie als gevolg. Dit accepteert Stalin niet: tijdens de conferentie van Jalta tijdens de Oorlog is afgesproken dat de bezettingsmogendheden gezamenlijk besluiten nemen over de toekomst van Duitsland. De westerse bezetters voeren op 23 juni de D-mark ook in Berlijn in. De Sovjet-Unie reageert met een blokkade van Berlijn.

2010: de langste tenniswedstrijd ooit wordt gespeeld

De langste wedstrijd uit de geschiedenis van het tennis wordt beëindigd. Op het Engelse Wimbledon spelen John Isner en Nicolas Mahut tegen elkaar. De wedstrijd duurt maar liefst 11 uur en 5 minuten en moet worden verdeeld over 3 dagen. Isner wint uiteindelijk de wedstrijd in 183 games. Eindstand: 6-4, 3-6, 6-7, 7-6 en 70-68. (Foto: ANP)

1945: de geboortedag van Betty Stöve

Betty Stöve (Rotterdam, 1945) is een voormalige Nederlandse tennisspeelster. Ze wint onder meer de titel op ’t Melkhuisje. Haar grootste succes behaalt ze op Wimbledon als ze in de finale staat tegen de Britse Virginia Wade. Betty wint uiteindelijk niet. Ze heeft meer succes in het dubbelspel; ze wint Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Na haar loopbaan als tennisspeelster wordt ze coach. (Foto: ANP)

1972: de geboortedag van Robbie McEwen

Robbie McEwen (Brisbane, Australië, 1972) is een voormalige Australische wielrenner. Hij geldt als één van de snelste sprinters van zijn tijd. Vanaf 1995 wint hij regelmatig etappes in diverse wielerwedstrijden. Hij woont al jaren in België. In 1996 wordt hij een professionele renner als hij bij de Rabobankploeg gaat rijden. Hij breekt door tijdens de slotrit van de Ronde van Frankrijk op de Champs Elysees. Hij wint deze namelijk. Het is de eerste in een grote reeks sprints in de Tour die hij winnend weet af te sluiten. Robbie wint meerdere malen de Groene Trui, de trui van de winnaar van het puntenklassement. In 2012 besluit hij zijn carrière. (Foto: ANP)

1977: de geboortedag van Cas Jansen

Cas Jansen (Badhoevedorp, 1977) is een Nederlandse acteur. Al op 11-jarige leeftijd speelt Cas bij jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. Hij vertolkt dan een rol in het stuk Gestrand, wat een bewerking is van Lord Of The Flies van William Golding. In 1996 wordt hij bij de jeugd van Nederland bekend als hij een rol speelt in de jeugdserie Fort Alpha. Hij doet dit maar 1 seizoen, maar is al snel te zien in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook is hij te zien in de serie All Stars. Hij speelt daarin de blowende hippie Nemo.

1987: de geboortedag van Lionel Andrés Messi

Lionel Andrés Messi (Rosario, Argentinië, 1987) is een Argentijnse voetballer. Het wonderkind Messi begint met voetballen bij de plaatselijke club Grandoli op 5-jarige leeftijd. In 1995 verkast hij naar Newell’s Old Boys. Op 11-jarige leeftijd wordt bij Messi een groeistoornis ontdekt. De behandeling van zijn ziekte is erg kostbaar. De Spaanse club Barcelona is zeer geïnteresseerd in het supertalent en wil de kosten voor de behandeling betalen als hij bereid is om met zijn familie naar Spanje te verhuizen en voor Barcelona te gaan voetballen. Dat gebeurt en hij doorloopt de jeugdteams van Barcelona. Hij maakt zijn debuut in het 1e van Barcelona in oktober 2004. In 2005 wordt hij met het Argentijnse jeugdteam wereldkampioen in Nederland. In de jaren daarop vestigt hij zich als de beste speler van Barcelona en wordt aanvoerder van de club en van het Argentijnse nationale elftal. Vanaf 2009 wordt Messi 4 jaren achter elkaar uitgeroepen tot de beste speler ter wereld, hetgeen uniek is in de voetbalgeschiedenis. Hij groeit uit tot een clubicoon en wordt zowel topscorer bij de Catalaanse club als in de Spaanse Liga. Zijn grote rivaal Cristiano Ronaldo wordt in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste speler van de wereld en Messi wordt 2e. Messi en Ronaldo wisselen elkaar geregeld af als beste speler ter wereld. In 2015 en 2019 mag Messi wederom de Ballon d’Or, de trofee voor de beste speler ter wereld, in ontvangst nemen. Hij leidt het Argentijnse team in 2014 naar de finale van het wereldkampioenschap voetbal die wordt verloren van Duitsland. In 2020 geeft Messi aan Barcelona te willen verlaten maar uiteindelijk blijft hij bij de Catalaanse club. In augustus 2021 verlaat hij Barcelona toch en wordt hij speler van Paris Saint-Germain. In 2022 wordt hij met Argentinië wereldkampioen tijdens het WK in Qatar. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE