Historie van 24 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 maart hebben plaatsgevonden.

1882: ontdekking van de tuberculosebacterie

Robert Koch ontdekt de bacterie mycobacterium tuberculosis, de bacterie die de ziekte tuberculose veroorzaakt. Veel mensen hebben de ziekte, zonder dat ze de ziekteverschijnselen ooit merken. Toch overlijden voor de Tweede Wereldoorlog jaarlijks 10.000 mensen aan TBC. Na de ontdekking van de bacterie kan de ziekte met de juiste antibiotica worden aangepakt. Koch ontdekt overigens een jaar later ook nog de cholerabacterie. In 1905 krijgt Robert Koch voor zijn werk de Nobelprijs voor de geneeskunde. (Foto: ANP).

1944: Nick Alkemade overleeft val van 5,5 kilometer zonder parachute

De 21-jarige Nick Alkemade is in 1944 boordschutter van een Britse AVRO Lancaster bommenwerper. Na een bombardement op Berlijn wordt zijn vliegtuig op 5,5 kilometer hoogte geraakt en vat vlam. De bemanning moet uit het vliegtuig springen en Alkemade gaat op zoek naar zijn parachute. Die blijkt al deels in brand te staan. Als gevolg van de brand krijgt hij brandwonden aan zijn handen en gezicht. Hij denkt: “Dit is het einde. Beter dan hier levend verbranden, spring ik eruit en maak er maar een snel einde aan.” Hij springt en valt naar de aarde met een snelheid van ongeveer 200 kilometer. Na de paniek in het vliegtuig voelt hij zich in de lucht vredig en kalm. “Als dit sterven is, dan is er niets aan, er is niets om bang voor te zijn”, bedenkt hij tijdens zijn val. Dan komt zijn onvermijdelijke ontmoeting met de aarde. Wonder boven wonder valt hij in een bos en hij wordt opgevangen door takken die zijn val vertragen en zo functioneren als een trampoline. Zijn geluk kan niet op, want beneden aangekomen wacht hem een zacht bed van sneeuw. Als hij bijkomt, ziet hij de takken en de sterren boven hem. Hij zegt: “Jezus Christus, ik leef”. Hij heeft brandwonden, snijwonden, en heeft, naar eigen zeggen, genoeg hout in zijn lichaam om een vreugdevuur te beginnen!

1958: Elvis Presley gaat het leger in

Elvis Presley gaat het Amerikaanse leger in. The King vervult zijn diensttijd grotendeels in Duitsland. In maart 1960 zwaait hij af. (Foto: ANP).

1976: militaire coup in Argentinië

In Argentinië vindt een militaire coup plaats. President Isabel Perron moet plaats maken voor generaal Jorge Videla. Wat volgt wordt de Vuile Oorlog genoemd. Duizenden mensen worden gefolterd en vermoord of verdwijnen gewoon in het niets. De zogenaamde Dwaze Moeders demonstreren wekelijks op het Plaza del Mayo om uit te vinden wat er is gebeurd met hun vermiste familieleden. (Foto: ANP).

1989: milieuramp door een olielek van de Exxon Valdez

De olietanker Exxon Valdez loopt in Alaska aan de grond. Duizenden vierkante kilometers kust zijn besmeurd met olie. De ramp kost aan tienduizenden dieren het leven. (Foto: ANP).

2003: verpleegkundige Lucia de Berk wordt onterecht veroordeeld

Op 24 maart 2003 wordt verpleegkundige Lucia de Berk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het vergiftigen van 7 patiënten. In 2008 wordt de zaak opnieuw geopend. Lucia blijkt uiteindelijk onschuldig te zijn en wordt in 2010 vrijgesproken. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1607: de geboortedag van Michiel de Ruyter

Admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter (Vlissingen, 1607) is de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. In de 3 eerste Engels-Nederlandse Oorlogen speelt hij een belangrijke rol. Daarnaast is hij actief in de oorlogen in de Oostzee en tegen piraterij in de Middellandse Zee. De geboren Zeeuw toont zich tijdens zijn jonge jaren een branieschopper en een vechtersbaas. Eenmaal op zee komt hij pas tot rust. Hij ontpopt zich tot een meesterschipper en wanneer de Eerste Engelse Zeeoorlog uitbreekt doet de admiraliteit van de Republiek een beroep op zijn plichtsbesef. Met enige tegenzin wordt hij onderbevelhebber onder Witte De With. Hij verslaat de Engelse admiraal Ayscue in de slag bij Plymouth en wordt in één klap een zeeheld. Tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog neemt De Ruyter het opperbevel op zich en wint op de Zeven Provincieën de Vierdaagse Zeeslag. Wanneer hij 8 jaar later het Franse eiland Martinique probeert in te nemen wordt de zeeman geraakt door een kanonskogel en hij overlijdt een week later aan wondkoorts. Zijn graf in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is het grootste praalgraf voor een zeeheld in Nederland. De Ruyter is, samen met raadspensionaris Johan de Witt, één van de oprichters van het Korps Mariniers. In 2015 verschijnt de film Michiel de Ruyter over het leven en de daden van de Nederlandse zeeheld. De Ruyter wordt gespeeld door Frank Lammers. (Foto: ANP).

1937: de geboortedag van Frits Lambrechts

Hij heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt, maar ophouden komt niet voor in het woordenboek van Frits Lambrechts. Waar andere senioren hun welverdiende rust gebruiken om op vakantie te gaan, te golfen of bloemschikken, staat Lambrechts nog altijd op de planken. Lambrechts wordt als pianist ontdekt door Jaap van der Merwe. Hij treedt daarna op met Henk Elsink en Wim Kan. De grootmeester geeft de jonge acteur enkele eigen shows, waaronder: Moeder Geef Me Nog Eens Raad en Van Embryo Tot Politicus. Het zijn roerige tijden en Lambrechts onderscheidt zich door een groot politiek engagement.

1949: de geboortedag van Ruud Krol

Ruud Krol (Amsterdam, 1949) is een naam die menigeen zal doen verlangen naar de gloriedagen van het Nederlandse voetbal tijdens de jaren 70. Samen met Wim Suurbier vormt Krol bij Ajax het gevreesde verdedigers- en grappenduo Snabbel en Babbel. Met die club wint hij als laatste man driemaal de Europa Cup I. In tegenstelling tot veel van zijn teamgenoten blijft Krol zijn club wel trouw. Hij speelt 339 competitiewedstrijden voor Ajax alvorens naar de Canadese club Vancouver Whitecaps te verhuizen. Hij speelt daarna nog 4 seizoenen voor Napoli. Zijn actieve loopbaan als speler sluit hij in 1986 af bij het Franse AS Cannes. Hierna wordt hij trainer van onder meer het Belgische KV Mechelen. Tot en met het seizoen 2011 traint Krol het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates. Daarna verovert hij met de Tunesische  club CS Sfaxien de African Confederations Cup in 2013. Tevens is hij in dat jaar enige tijd bondscoach van het Tunesische Elftal. Vanaf september 2014 traint hij het Libische Al Ahli Tripoli. Deze baan raakt hij begin 2015 weer kwijt. Vervolgens traint hij een paar maanden de Marokkaanse club Raja Casablanca. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Nena

Nena (Hagen, Duitsland, 1960) is het pseudoniem van de Duitse zangeres Gabriele Susanne Kerner, bekend van haar monsterhit 99 Luftballons. Kerner neemt het nummer op met de naar haar vernoemde band in 1983. De naam Nena is haar koosnaampje als kind. In 1989 besluit ze de band te verlaten en het solo te proberen, echter zonder veel succes. Pas in 2003 scoort ze weer met een duet met voormalige tienerster Kim Wilde. Het nummer Anyplace, Anywhere, Anytime is een enorme boost voor de ingezakte carrières van beide zangeressen. Nena is nog steeds actief. Zo verschijnt in maart 2011 de dubbel-dvd Made In Germany/Live In Concert. Tevens is ze in seizoen 2011-2012 te zien als coach in The Voice Of Germany. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE