Historie van 24 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 mei hebben plaatsgevonden.

1940: Sikorsky vliegt met een helikopter

Igor Sikorsky is de 1e mens die een vlucht maakt met een helikopter, de VS-300, voorzien van slechts 1 rotor. De wentelwiek vliegt met een snelheid van 80 km per uur. De 1e vlucht met een helikopter vindt al plaats in 1907 door de Franse fietsenmaker Paul Cornu. Deze wentelwiek heeft echter 2 motoren en weet slechts 20 seconden in de lucht te blijven. Door geldgebrek staakt de Fransman de ontwikkeling van zijn uitvinding. De bedenker van de helikopter is de Italiaan Leonardo da Vinci.

1956: het 1e Eurovisie Songfestival

Het 1e Eurovisie Songfestival vindt plaats. Er doen slechts 7 landen aan mee, waarvan Zwitserland zich de winnaar mag noemen.

1958: oprichting van Martinair

Martin Schröder richt een Nederlandse vliegtuigmaatschappij op. Eerst noemt hij het Martin’s Air Charter, maar dat wordt later omgedoopt tot Martinair. Na een halve eeuw passagiers te hebben vervoerd, stopt de maatschappij op 31 oktober 2011 als Martinair. Martinair blijft wel bestaan als vrachtvervoerder binnen Air France-KLM. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1968: Schimmelpennink rijdt met een witkar

Op het Spui in Amsterdam rijdt op 24 mei 1968 provo-raadslid Luud Schimmelpennink daar voor het eerst rond in een witkar. Dat is een cilindervormig voertuig op 3 wielen, dat wordt aangedreven door een kleine elektromotor. De witkar is bedoeld als collectief vervoermiddel in de Amsterdamse binnenstad. De witkar is echter geen succes. Eerder al, in 1967, wil Schimmelpennink 2000 collectieve fietsen beschikbaar stellen, om het autoverkeer en de daarmee gepaard gaande luchtverontreiniging terug te dringen. Dit witte fietsenplan wordt afgewezen. Schimmelpennink is nog steeds betrokken bij projecten om de leenfiets te bevorderen. Witte fietsen zijn tegenwoordig in diverse Europese steden in gebruik. (Foto: ANP)

1969: het eerste stadionconcert in Nederland

Gert en Hermien Timmerman zijn op 24 mei 1969 de eerste Nederlandse artiesten die een concert in een stadion geven. De show in het Olympisch Stadion in Amsterdam is georganiseerd nadat Gert Timmerman heeft gezegd dat “geen zaal groot genoeg” is om alle fans te ontvangen. 35.000 fans mogen het concert gratis bijwonen. Van hen wordt wel een bijdrage gevraagd aan de collecte voor Het Nederlands Astmafonds en De Nierstichting.

1995: Ajax wint de Champions League

Ajax wint de Champions League. AC Milan wordt met 1-0 verslagen. De karatetrap van trainer Louis van Gaal is beroemd geworden.

1941: de geboortedag van Bob Dylan

Bob Dylan (Duluth, Minnesota, VS, 1941), geboren als Robert Allen Zimmerman, is een Amerikaanse muzikant en dichter. Hij wordt gerekend tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke singer/songwriters van de vorige eeuw. Zijn invloed op de snel veranderende cultuur in de jaren 60 en daaraan ontsproten popgroepen is onuitwisbaar. Dylans muziek laat zich niet voor 1 gat vangen: hij speelt blues, folk, country en rock & roll.

1948: de geboortedag van Ernst Jansz

Ernst Jansz (Amsterdam, 1948) is één van de oprichters van de Nederlandse popgroep Doe Maar. Hij zingt en speelt gitaar, wasbord en accordeon. Verder schrijft hij verschillende nummers voor de groep. Wanneer Doe Maar uit elkaar gaat, gaat Ernst Jansz solo verder. Zo toert hij in het theaterseizoen 2009/2010 met Boudewijn de Groot tijdens zijn Wilde Jaren Tour. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Joost Buitenweg

Joost Buitenweg (Amsterdam, 1967) wordt in Nederland bekend als acteur. Hij vertolkt rollen in verscheidene series als Goede Tijden, Slechte Tijden, Kees&Co en 12 steden, 13 ongelukken. Ook is hij als presentator te horen en zien bij radio en televisie. Hij doet ook veel werk achter de schermen en heeft hij zijn eigen bedrijf. In 2019 is hij opnieuw te zien in de serie Kees & Co bij RTL4, als meneer Brummelmans. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE