Historie van 24 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 november hebben plaatsgevonden.

1642: Tasman ontdekt Tasmanië

Abel Tasman ontdekt Tasmanië. Hij noemt het eerst Van Diemenland, naar de opdrachtgever van de expeditie, Van Diemen. De Engelsen herbenoemden het echter in Tasmanië.

1859: publicatie van Darwins evolutietheorie

Charles Darwin publiceert zijn belangrijkste werk, De Oorsprong der Soorten. Het is een mijlpaal in geschiedenis. Mede door zijn observaties op het eiland Galapagos ontwikkelt Darwin een theorie over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde. Deze theorie gaat uit van de ontwikkeling van de diversiteit aan planten en dieren door een mechanisch proces, evolutie genaamd. De theorie staat haaks op het denken van voor die tijd wat ervan uitging dat het leven is gecreëerd door God. De evolutietheorie wordt door de wetenschap nog steeds erkend.

1922: Mussolini krijgt dictatoriale bevoegdheden

De Italiaanse leider Mussolini krijgt van het parlement één jaar dictatoriale bevoegdheden. Die bevoegdheden behoudt hij echter tot aan zijn dood in 1945.

1924: de eerste intercontinentale vlucht

Met een Fokker F VII wordt de eerste commerciële intercontinentale vlucht van Schiphol naar het toenmalige Batavia volbracht. Het traject van 16.000 kilometer wordt in 22 dagen afgelegd. Op 1 oktober 1924 stijgt men op van Schiphol en via onder andere Praag, Athene, Bagdad en Bangkok arriveert het toestel op 24 november in Batavia.

1936: prins Bernhard wordt Nederlander

Prins Bernhard krijgt de Nederlandse nationaliteit. Even daarvoor is zijn verloving met prinses Juliana aangekondigd. Tijdens de traditionele balkonscène vanaf het paleis op de Dam, verschijnt het toekomstig echtpaar voor het massaal toegestroomde volk.

1963: moord op Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald wordt door nachtclubeigenaar Jack Ruby doodgeschoten. Oswald wordt gezien als de moordenaar van president John F. Kennedy. De moord is live te zien op de televisie.

1969: Apollo XII landt op aarde

De Apollo XII landt na een succesvolle vlucht naar de maan weer op aarde, 2 astronauten hebben 4 uur op de maan doorgebracht.

1991: Freddie Mercury overlijdt

Freddie Mercury overlijdt aan de gevolgen van AIDS. Freddie Mercury was zanger, muzikant en componist van de wereldberoemde rockband Queen.

1938: de geboortedag van Willy Claes

Willy Claes (Hasselt, België, 1938) is een voormalig Belgische politicus en diplomaat die lid was van de SP. Hij begint zijn carrière in de gemeenteraad van Hasselt. In 1968 komt hij in het nationaal parlement en al in 1972 wordt hij minister van Onderwijs. Tussen 1973 en 1992 is hij drie keer minister van Economische zaken. In 1983 wordt hij benoemd tot minister van Staat. Tot 1994 is hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is van 1994 tot en met 1995 secretaris-generaal van de NAVO. Willy Claes moet aftreden omdat hij smeergeld zou hebben aangenomen van de bedrijven Dassault en Agusta.

1939: de geboortedag van Hein Boele

Hein Boele (Zwolle, 1939) is een Nederlandse acteur. Hij speelt in veel films, tv-series en hoorspelen. Voor de Nederlandse versie van het programma Sesamstraat leent hij zijn stem aan Elmo.

1941: de geboortedag van Pete Best

Pete Best (India, 1941) is de oorspronkelijke drummer van The Beatles. Vlak voor het grote succes van The Fab Four wordt hij uit de band gezet omdat hij niet goed genoeg zou zijn. Aan deze lezing wordt getwijfeld.  Pete maakt de Hamburgjaren mee en speelt op de eerste opnamen van The Beatles bij het platenlabel Decca. Pete onderneemt een zelfmoordpoging in 1965 door zich in een kamer op te sluiten en de gaskraan open te zetten. Hij werkt jarenlang voor het arbeidsbureau. Bij het verschijnen van de definitieve biografie van The Beatles hopen veel fans tevergeefs dat de waarheid rond het ontslag van Pete Best uitkomt. Als The Beatles Anthology in 1995 uitkomt, met daarop onder meer de Decca-opnamen, is Pete op slag miljonair. De foto op de hoes van deze plaat van The Beatles in Hamburg is gewijzigd: het hoofd van Pete is daarop vervangen door dat van Ringo. Wanneer in 2008 Haymans Green uitkomt van The Pete Best Band, prijkt juist dat ontbrekende stukje van Pete’s gezicht op de hoes. De biograaf van The Beatles, Mark Lewinsohn, noemt het ontslag van Pete en vooral de wijze waarop “het meest achterbakse, ongelukkige en onvergeeflijke hoofdstuk in de aanloop van The Beatles naar eeuwige roem”.

1944: de geboortedag van Jules Deelder

Op 24 november 1944 wordt Julius Anton Deelder geboren in Rotterdam. Hij was een Nederlandse dichter en schrijver. Jules is zoon van een Rotterdams vleeswarenhandelaar. Zijn bijnaam luidt De Nachtburgemeester van Rotterdam. Op zijn elfde schrijft Jules Deelder zijn eerste gedicht. In 1963 debuteert Jules in een literair tijdschrift met het gedicht Leert uw vogels kennen. Dichter Simon Vinkenoog ontdekt hem en nodigt hem uit als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Zijn debuutbundel Gloria Satoria verschijnt in 1969. Hierna volgen diverse bundels en later gaat Jules Deelder ook korte verhalen schrijven. In de jaren zestig is Jules Deelder bekend onder de naam Julian the Joint. Naast dichter en schrijver is Deelder ook een performer, drummer van Jazz-trio Me Reet en fan van voetbalclub Sparta.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE