Historie van 24 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 oktober hebben plaatsgevonden.

1929: Zwarte Donderdag

In New York dalen de koersen van de aandelen razendsnel. Amerika staat op de drempel van wat later de grote depressie genoemd zal worden. Grote werkeloosheid is onder meer het gevolg.

1945: oprichting van de VN

De Verenigde Naties worden opgericht als opvolger van de Volkenbond. Bijna elk internationaal erkend onafhankelijk land is lid van de organisatie, die 192 landen groot is. De VN kennen 6 bestuursorganen die de activiteiten van de VN aansturen: de Algemene Raad, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, De Economische en Sociale Raad, het Secretariaat, de Veiligheidsraad en de sinds 1994 niet meer actieve Trustschapsraad. Deze Raad treedt op als er een gebied of land onder mandaat van de VN wordt gesteld.

1960: raketramp bij Bajkonoer

In de Kazachstaanse stad Bajkonoer vindt de grootste raketramp uit de geschiedenis plaats. Tijdens het tanken gaat een ontstekingsmechanisme af waardoor de raket ontploft. De Sovjet-Unie houdt de ramp geheim. Pas in de jaren 90 geeft Rusland de ontploffing toe. Van officiële zijde wordt melding gemaakt van 92 doden. Anderen houden het aantal slachtoffers op meer dan 150.

2003: einde voor Concorde

Het is definitief voorbij voor het passagiersvliegtuig de Concorde. Dit toestel is zeer snel, maar slurpt ontzettend veel brandstof en is dus erg duur om mee te reizen. Een ongeluk met de Concorde bij Parijs is het begin van het einde van de Concorde. Op 24 oktober 2003 vliegt British Airways voor het laatst van New York naar Londen met het supersonische vliegtuig voor het met pensioen gaat.

1921: de geboortedag van Tom Manders

Tom Manders (Den Haag, 1921) was een bekende Nederlandse tekenaar, komiek en cabaretier. Hij is bij het grote publiek bekend geworden als de zwerver Dorus. Na de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag ontwerpt hij decors voor onder andere Wim Kan en Louis Davids. Na de oorlog begint hij, net als zijn broer Kees, aan cabaret te doen. Hij werkt samen met organist Cor Steyn (die hij als Dorus steevast meneer Cor Steyn blijft noemen) voor het programma De Showboat. Samen zijn zij verantwoordelijk voor nummers als Twee motten, M’n volkstuintje, De krokus en de hyacint, Als ik wist dat je zou komen, Bij de marine en Figaro. In de jaren 50 en 60 wordt hij bekend met het tv-programma Saint Germain des Pres dat door de VARA wordt uitgezonden.

1930: de geboortedag van J.P. Richardson

J.P. Richardson (Sabine Pass, Texas, VS, 1930-Iowa, VS, 3 februari 1959) is beter bekend als The Big Bopper. The Big Bopper was een verdienstelijke gitarist en in zijn tijd zeer bekende dj. Hij scoort een mega-hit met het door hemzelf geschreven Chantilly Lace. Door dit succes gaat hij toeren. In 1959 treedt hij met Buddy Holly, Ritchie Valens en Dion and the Belmonts op. Buddy Holly chartert een vliegtuig en gaat aan boord met The Big Bopper en Ritchie Valens. Ze komen in een sneeuwstorm terecht. De piloot, Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper verongelukken. De dag 3 februari 1959 staat bekend als ’the day the music died’.

1632: de geboortedag van Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek (Delft 24 oktober 1632-Delft 26 augustus 1723). Nederlands landmeter, glasblazer, microbioloog en natuurkundige. Van Leeuwenhoek is de uitvinder van de microscoop. Daardoor heeft hij baanbrekend werk gedaan op het gebied van de microbiologie en de celbiologie. Tot aan zijn dood bleef hij corresponderen met de toonaangevende Royal Society in Londen. Veel van zijn preparaten zijn behouden gebleven en werden in Londen in 1981 herontdekt. Antoni van Leeuwenhoek geldt als ontdekker van onder meer rode bloedcellen, bacteriën en spermatozoa. Naar hem is het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis genoemd.

1936: de geboortedag van Bill Wyman

Bill Wyman (Londen, Groot-Brittannië, 1936) is een Britse muzikant die bekend wordt als basgitarist van de Rolling Stones. Zijn werkelijke naam is William George Perks. Tot 1992 is hij basgitarist van de Rolling Stones. Tevens brengt hij tussen 1962 en 1992 verschillende soloalbums uit. In 2002 verschijnt zijn bijna 500 pagina’s tellende boek Rolling With The Stones, dat gebaseerd is op zijn dagboeken en zijn persoonlijke archief. Na de Stones richt hij Bill Wyman´s Gipsy Kings op waarmee hij nog steeds optreedt. Zijn hobby is op zoek gaan naar voorwerpen met een metaaldetector. Er is er zelfs één uitgegeven onder zijn naam. Een andere bezigheid van Bill is fotograferen. Hij exposeert zijn werk dat bestaat uit foto´s uit zijn tijd met The Stones maar ook bijvoorbeeld landschapsfoto’s.

1946: de geboortedag van Catherine Keyl

In 1946 wordt Catharina Elisabeth Keyl in Den Haag geboren. Catherine zit op de Hogere Burgerschool en studeert later Frans. In 1971 begint Catherine haar carrière als regie-assistente en producente bij de IKON. Hierna werkt ze twaalf jaar lang voor het NCRV programma Hier en Nu. Dit doet zij zowel in het binnen- als buitenland. Hierna werkt ze nog vijf jaar voor AVRO’s Servicesalon. Vervolgens stapt ze over naar RTL 4. Afgewisseld met Viola Holt presenteert ze daar het middagmagazine de Vijf Uur Show. Na vijf jaar stopt ze hiermee en begint ze met haar dagelijkse talkshow Catherine. Vanwege problemen met de sponsoring van dit programma sneuvelt dit een paar jaar later.

1947: de geboortedag van Kevin Kline

Kevin Kline (St. Louis, Missouri, VS, 1947) is een Amerikaans acteur. Hij wint een Oscar voor beste bijrol in de film A Fish Called Wanda. Ook speelt hij in The Pink Panther.

1952: de geboortedag van Maarten Spanjer

Maarten Spanjer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse acteur, die tevens bekend is als schrijver. Hij wordt onder andere bekend door zijn typetjes als Het Miskend Talent, Voetbalombudsman Drs. Vijfje en Beun de Haas. Grote bekendheid verwerft hij als pratende taxichauffeur in het programma Taxi. Hierin laat hij zien hoe hij passagiers aan het praten krijgt. Met dit programma wint hij de Gouden Roos van Montreux. De laatste jaren legt hij zich toe op het schrijven. In 2011 is hij weer te zien als Beun de Haas in een reclame van de BOVAG.

1958: de geboortedag van Mathilde Santing

Mathilde Santing (Amstelveen, 1958) is een Nederlandse zangeres. In 1981 treedt ze op bij Sonja Barend in het televisieprogramma Sonja op maandag. Hiermee verwerft ze landelijke bekendheid. Jaar na jaar komen er nieuwe singles en albums van Mathilde uit. In het voorjaar van 2006 verschijnt, na een aantal jaren betrekkelijke stilte, haar nieuwe CD Under your charms. In theaterseizoen 2006-2007 neemt Mathilda in de musical The Wiz de rol van Glinda op zich. Het jaar daarop verschijnt de plaat Forty Nine. Luck Be A Lady heet de cd van Mathilde die ze in 2011 uitbrengt. Tevens viert ze haar dertigjarig jubileum als zangeres in 2011 en 2012 met de toer Given. Daarna, in 2014, speelt ze met het Peter Beets Trio nummers van Rita Reys. In 2015 trekt Mathilde het land door met Both Sides Now. Ze zingt liedjes van de Amerikaanse singer-songwriter Joni Mitchell. Troublemaker heet de plaat van Mathilde Santing die in 2019 verschijnt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE