Historie van 24 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 september hebben plaatsgevonden.

1664: Nieuw-Amsterdam valt in handen van de Engelsen

Peter Stuyvesant geeft zich over in Nieuw-Amsterdam. Het latere New York valt in handen van de Engelsen.

1957: opening van Camp Nou

Onder de klanken van Handel’s Messiah wordt stadion Camp Nou (‘nieuw veld’) geopend. Het stadion is de thuishaven van FC Barcelona. Camp Nou is het grootste stadion van Europa; er kunnen 99.344 mensen in.

1977: demonstratie tegen de bouw van Kalkar

Duizenden mensen demonstreren tegen de bouw van de kerncentrale Kalkar in Duitsland. De centrale wordt in 1985 opgeleverd, maar is nooit in gebruik genomen. Ondernemer Hennie van der Most bouwt de centrale om tot een pretpark.

1952: de geboortedag van Joke van Leeuwen

Schrijfster en illustratirice Joke van Leeuwen wordt in 1952 geboren in Den Haag. In 1978 publiceert ze haar eerste kinderboek en wint ze het Cameretten Festival. Van Leeuwen is voornamelijk bekend door het schrijven en tekenen van een reeks kinderboeken. De hoofdpersonen uit haar boeken zijn meestal kinderen met een eigen kijk op de wereld. Ze ontmoeten vreemde wezens en dingen in een vreemde wereld.

1896: de geboortedag van F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald (Saint Paul, VS, 1896-Hollywood, VS , 21 december 1940) was een Amerikaanse schrijver. Hij is de auteur van het wereldberoemde boek The Great Gatsby. F. Scott Fitzgerald wordt gezien als één van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw.

1941: de geboortedag van Linda McCartney

Linda McCartney (New York, VS, 1941) was een Amerikaanse fotografe. Ze is echter beroemder vanwege haar huwelijk met Paul McCartney. Het tweetal trouwt in 1969. Als The Beatles uitelkaar vallen, richt Paul samen met Linda de band Wings op. Paul leert Linda synthesizer spelen. De band is vooral in de jaren 70 populair en heeft vele hits. Linda haalt Paul over vegetariër te worden. Linda maakt gerechten van soja en brengt die op de markt. Tevens is ze schrijfster van vele vegetarische kookboeken. Linda overlijdt in 1998 aan borstkanker.

1954: de geboortedag van Jette van der Meij

Jette van der Meij (Oosterbeek, 1954) is een Nederlandse actrice en zangeres. Het grote publiek kent haar van Goede Tijden, Slechte Tijden. In deze langstlopende Nederlandse soapserie speelt zij sinds 1990 de rol van Laura Albers. Van der Meij zit in de allereerste aflevering en zelfs ook in de allereerste scène van GTST. Ook schrijft zij eigen muziektheaterproducties waarmee ze diverse prijzen heeft gewonnen en maakt zij deel uit van verschillende zanggroepen. In 2008 wint ze de oeuvreprijs van de Society Awards in Amsterdam. Jette is in 2010 te zien in het EO-programma De Mattheus Masterclass waarin ze deelneemt aan een uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach. Samen met een pianist treedt ze in 2012 op als zangeres.

1936: de geboortedag van Jim Henson

Jim Henson (Greenville, VS,1936-1990 New York, VS) was een Amerikaanse poppenspeler, producent en regisseur. Hij werd vooral bekend als de bedenker van de Muppets. Eén van zijn eerste en bekendste creaties was Kermit de Kikker. Ook de poppen Bert en Ernie, Koekiemonster, Grover en Elmo zijn van Henson’s hand en tot op heden bekend in Sesamstraat (Sesame Street). Jim Henson overlijdt in 1990.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE