Historie van 25 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 april hebben plaatsgevonden.

1719: Robinson Crusoe van Daniel Defoe wordt uitgebracht

Robinson Crusoe is het fictieve verhaal van een man die schipbreuk lijdt en maar liefst 28 jaar op een onbewoond eiland verblijft. Kannibalen bezoeken geregeld het eiland met gevangenen. Het lukt Robinson Crusoe één van hen te bevrijden, met wie hij vriendschap sluit. Hij noemt hem Vrijdag. Robinson weet uiteindelijk weer terug te keren naar Europa. Het boek is één van de meest gepubliceerde boeken aller tijden. (Foto: ANP).

1859: start van de aanleg van het Suezkanaal

Graafmachines verwijderen de eerste kilo’s rode aarde voor het aan te leggen Suezkanaal. Nog altijd geldt deze waterweg als de belangrijkste verbinding tussen Afrika en Azië. Wanneer de Egyptische president Nasser in 1956 het kanaal nationaliseert betekent dit dat Groot-Brittannië en Frankrijk definitief hun grootmachtsstatus verliezen. Een kleine 100 jaar voor de Suezcrisis worden de Rode Zee en de Middellandse Zee nog gescheiden door de uitgestrekte Sinaïwoestijn. Schepen vanuit de Atlantische Oceaan moeten om Afrika heen varen om de Indische Oceaan te bereiken en vice versa. Het effect op de wereldhandel en de daaropvolgende kolonialisering van het Afrikaans continent is dan ook enorm. In totaal heeft de aanleg van het Suezkanaal zo’n 10 jaar geduurd. (Foto: ANP).

1979: 1e optreden The Police in Top of the Pops

De Britse band The Police is op 25 april 1979 voor het eerst te zien in Top of The Pops op de BBC. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1980: operatie Eagle Claw

Een Amerikaanse poging om de gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran te bevrijden loopt uit op een fiasco. 8 elitecommando’s van het Delta Force verliezen hun leven bij operatie Eagle Claw. De gijzeling duurt op dat moment al bijna 3 maanden. Studenten van de Iraanse revolutie zijn de ambassade binnen gevallen tijdens de rellen in Teheran. Gedurende een aantal turbulent dagen wordt de Sjah gedwongen af te treden en is de eerste islamitische revolutie een feit. De gijzeling van de Amerikaanse ambassade blijkt desastreus voor de herverkiezing van president Jimmy Carter. Het Amerikaanse volk ziet hun leider als een krachteloos figuur en kiest massaal voor de flamboyante conservatief Ronald Reagan.

1940: de geboortedag van Al Pacino

Al Pacino (New York, VS, 1940) wordt vooral beroemd door zijn vertolking van gangsterbaas Michael Corleone in het maffia-epos The Godfather. De acteur speelt gedurende zijn carrière in meer dan 40 films en staat daarnaast ook nog vaak op de planken in diverse toneelproducties. Zijn debuut maakt hij in de film Me, Natalie uit 1969. Daarna volgen in rap tempo klassiekers als: Serpico, Dog Day Afternoon en Scarface. Pacino ontvangt een Oscar voor de film Scent of a Woman. Vandaag de dag doet hij het naar eigen zeggen wat rustiger aan. In 2008 wordt hij herenigd met Robert de Niro in de film Righteous Kill. Nog regelmatig verschijnen er films waarin Pacino zijn kunsten laat zien. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Johan Cruijff

Een buitengewoon spelinzicht en onvoorspelbaar in zijn acties. Vriend en vijand zijn het er over eens: Johan Cruijff is één van de beste voetballers van de afgelopen eeuw. Bij de officiële verkiezing moet hij de al even legendarische Pelé voor zich dulden, maar Nederlanders weten wel beter. Er is er maar één de beste en dat is Johan.

1961: de geboortedag van Albert Verlinde

Albert Verlinde (‘s-Hertogenbosch, 1961) viert vandaag zijn verjaardag. De ongekroonde roddelkoning van Nederland is naast zijn werk voor RTL Boulevard vooral bekend als theaterproducent. Verlinde studeert zelf aan de Kleinkunst Academie en produceert samen met zijn zakenpartner Roel Vente voorstellingen zoals Grease, Annie en Steel Magnolias. In de eerste serie van het MAX tv-programma Sterren Op Het Doek laat Albert zich door 3 kunstenaars portretteren. In 2019 stapt hij over naar SBS en presenteert hij samen met Jan Versteegh het programma 6 Inside. Vanwege tegenvallende kijkcijfers stopt 6 Inside alweer op 28 juni 2019. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE