Historie van 25 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 augustus hebben plaatsgevonden.

1609: Galilei toont zijn telescoop

Galileo Galilei demonstreert zijn telescoop aan Venetiaanse notabelen. De telescoop is echter een Nederlandse uitvinding uit 1608. De uitvinders heten Hans Lippershey, Zacharias Janssen, en Jacob Metius.

1830: de Belgische opstand

Na de opvoering van La Muette de Portici van Daniël Auber breekt in België een opstand uit tegen het bewind van koning Willem I. Het leidt uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van België.

1970: verbod op slapen op straat

Op 24 augustus 1970 gaat in Amsterdam een wet van kracht waardoor slapen op straat wordt verboden. De wet is vooral bedoeld om het zogenaamde damslapen, overnachten op het Nationaal Monument door hippies, tegen te gaan. Op 25 augustus vegen manschappen van het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine de Dam schoon en verdrijven ze de hippies.

1981: gevangenisstraf voor Mark Chapman

Mark David Chapman wordt wegens de moord op ex-Beatle John Lennon veroordeeld tot minimaal 20 jaar en maximaal een levenslange gevangenisstraf. Ieder verzoek tot vervroegde vrijlating van Chapman is tot op heden geweigerd.

1988: grote brand in Lissabon

Door een brand wordt een groot deel van de historische binnenstad van Lissabon vernietigd.

2006: het laatste filmrolletje in Europa

Het laatste massaal geproduceerde filmrolletje in Europa komt in de Fujifabriek in Tilburg van de lopende band.

2012: Neil Armstrong overlijdt

Astronaut Neil Armstrong overlijdt. Hij zet op 20 juli 1969 als 1e mens voet op de maan.

1930: de geboortedag van Sean Connery

Sean Connery wordt in 1930 geboren in Edinburgh. Hoewel zijn echte voornaam Thomas is, wordt hij vaak Sean genoemd. Hij gaat op jonge leeftijd bij de Royal Navy. Hij zwaait af om medische redenen en komt weer terecht bij het bedrijf waar hij zijn eerste baantje heeft als melkboer. Hij verwerft bekendheid door zijn rol als James Bond. Hij speelt 7 keer in 007-films. Hij krijgt deze rol door een verkiezing in een Londense krant. De eerste Bond-film waarin Sean Connery te zien is, is Dr. No uit 1962. Hierna speelt hij nog in 6 andere waaronder Diamonds Are Forever. In Never Say Never Again, een niet-officiële Bond-film, kruipt hij voor het laatst in de rol van James Bond. Hij heeft deze rol dan in totaal 10 jaar gespeeld.

1954: de geboortedag van Elvis Costello

Elvis Costello (Londen, 1954) is een Britse muzikant, zanger en tekstschrijver. Hij is van Ierse afkomst. In zijn muzikale carrière gebruikt hij een mengeling van muziekstijlen. Hij begint zijn loopbaan als New Wave-ster. Hij heeft vele onderscheidingen ontvangen voor zijn muzikale werk, onder andere een Edison Award voor het album Juliet Letters en de Nordoff-Robbins Silver Clef Award. Hij wordt onder meer bekend van de nummers Oliver’s Army en She. Het laatste wordt wereldberoemd door de film Notting Hill.

1966: de geboortedag van Antonie Kamerling

Antonie Kamerling (Arnhem, 1966) was een Nederlandse acteur en zanger. Hij vestigt zijn naam in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook speelt hij in films als De Kleine Blonde Dood en All Stars. Hij lijdt jarenlang aan depressies. Uiteindelijk pleegt hij op 6 oktober 2010 zelfmoord. Nederland reageert geschokt op de dood van de getalenteerde en geliefde acteur. Antonie was getrouwd met actrice Isa Hoes. Ze hebben 2 kinderen.

1970: de geboortedag van Ronald Waterreus

Ronald Waterreus (Lemiers, 1970) is een voormalige Nederlandse keeper. Hij speelt voor Roda JC, PSV, Manchester City, Glasgow Rangers, AZ en New York Red Bull. Tevens keept hij een aantal wedstrijden voor Oranje. Na zijn carrière keert hij terug om de jeugd van PSV te trainen. Ronald Waterreus is regelmatig te zien in het programma Studio Voetbal. Na zijn carrière wordt hij analist bij de NOS. In 2014 stopt hij daarmee. Daarna wordt hij voetbalanalist.

1970: de geboortedag van Claudia Schiffer

Claudia Schiffer (Rheinburg, Duitsland, 1970) is een Duits model en actrice. Ze is onder meer model voor Elle en Chanel. Claudia is getrouwd en heeft 3 kinderen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE