Historie van 25 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 december hebben plaatsgevonden.

800: Karel de Grote wordt keizer

Keizer Karel de Grote wordt op eerste kerstdag 800 gekroond tot keizer van het West-Romeinse rijk. Karel de Grote beschouwt zichzelf niet als een Romein, maar in de eerste plaats als een Christelijke wereldheerser van Frankische nationaliteit. In 814 overlijdt Karel de Grote. Hij wordt begraven in zijn eigen kapel in Aken. Zijn enige nog levende zoon, Lodewijk de Vrome, volgt hem op.

2009: mislukte aanslag op vlucht 253

Een vliegtuigpassagier probeert op een vlucht van Amsterdam naar Detroit een aanslag te plegen. De verdachte wil vlak voor de landing in Detroit een explosie veroorzaken met een poederachtige substantie. Een Nederlandse medepassagier, Jasper Schuringa, speelt een heldenrol bij het voorkomen van de terreuraanslag. Uiteindelijk lopen drie mensen, onder wie de dader, brandwonden op.

1991: Sovjetleider Michail Gorbatsjov treedt af

De Secretaris-Generaal van de Communistische Partij en president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, treedt af. Gorbatsjov komt in 1985 aan de macht in de Sovjet-Unie en ziet dat zijn land dringend hervormingen nodig heeft. Hij voert glasnost en perestrojka in, openheid en hervormingen binnen het socialistische systeem. Zijn land is sinds 1979 verwikkeld in een eindeloze oorlog met Afghanistan. De Sovjet-Unie staat financieel aan de afgrond. Vanwege de afnemende macht van Moskou, ruiken deelrepublieken zoals de Baltische Staten hun kans en eisen onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Conservatieve krachten in de Sovjet-Unie verzetten zich tegen Gorbatsjovs hervormingen en plegen in augustus 1991 een staatsgreep. Gorbatsjov wordt een korte tijd gevangengezet. Burgers gaan in Moskou de straat op om tegen de staatsgreep te demonstreren en een deel van het leger sluit zich bij hen aan, waardoor de staatsgreep mislukt. De deelrepublieken scheiden zich in de volgende maanden af van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov voelt zich genoodzaakt om af te treden. Zijn politiek van openheid en hervormingen heeft onbedoeld geleid tot het einde van de Sovjet-Unie.

1899: de geboortedag van Humphrey Bogart

Humphrey Bogart (New York, VS, 1899 – Los Angeles, VS, 14 januari 1957) was een legendarische acteur. Humphrey Bogart was van Nederlandse komaf. Doordat hij tijdens zijn tijd bij de marine gewond raakte, krijgt hij zijn opmerkelijke wijze van spreken. Hij speelde vaak de rol van slimme, roekeloze man in een corrupte wereld. Zijn beroemdste en beste films zijn onder meer Cassablanca, The Big Sleep en The Maltese Falcon. In totaal speelt hij in 75 films. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Martin Gaus

Martin Gaus (Schiedam, 1944) is in zijn jeugd een getalenteerd honkballer. Hij speelt in het Nederlands honkbalteam. Na een carrière als directeur van een staalfabriek, begint Gaus in 1974 zijn Dierenhotel in Lelystad, waarmee hij van zijn hobby zijn beroep maakt. Hij start een hondenschool en de publiciteit daaromheen brengt hem landelijke bekendheid. Hij presenteert in 1981 Dierenmanieren en later De Natte Neuzen Show. Voor de Europese verkiezingen 2004 en Tweede Kamerverkiezingen 2006 staat hij als lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren. Martin Gaus wordt in 2014 bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

1954: de geboortedag van Annie Lennox

Annie Lennox (Aberdeen, Schotland, 1954) bezoekt als kind een school voor hoogbegaafden en studeert vervolgens fluit aan de Royal Academy of Music in Londen. Zij is vooral bekend als zangeres van de Eurythmics, waarin ze samenwerkt met Dave Stewart. Het bekendste nummer van dit tweetal is Sweet Dreams. Nadat het duo in 1990 uit elkaar gaat, gaat ze verder als soloartiest. De eerste single van haar tweede soloalbum, No More I Love You’s wint een Grammy Award in 1996. Lennox spreekt zeven jaar niet met Dave Stewart, tot ze elkaar ontmoeten bij de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend. In 1999 komt een nieuw album van Eurythmics uit. In 2003 wint ze een Oscar voor het beste filmlied voor het lied Into the West, afkomstig uit de film The Lord Of The Rings: The Return Of The King. Op 4 juli 2006 ontvangt Annie Lennox een eredoctoraat van de Schotse Academie voor Muziek en Drama. In november 2008 wordt Annie Lennox uitgeroepen tot één van de 100 beste vocalisten aller tijden door het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. A Christmas Cornucopia het de kerstplaat die de Schotse zangeres in 2010 uitbrengt. Begin 2011 krijgt ze een lintje, de OBE. In 2012 zingt ze op het jubileumconcert van Koningin Elizabeth. In 2013 mag ze de Music Industry Trusts Awardin ontvangst nemen voor haar werk in de muziek en haar liefdadigheidswerk. (Foto: ANP).

1957: de geboortedag van Jan Rot

Jan Rot wordt geboren in 1957 in Makasser, Indonesië. In 1978 begint Jan zijn muzikale carrière, die hij 2e helft jaren 80 alweer stopt. Hij heeft hits met nummers als Counting Sheep en Bobby, Roger and Eileen. In 1990 gaat Jan echter verder met het schrijven van Nederlandse liedjes. Zijn activiteiten worden vervolgens steeds veelzijdiger. Jan Rot maakt vanaf 1994 theaterprogramma’s waarin hij liedjes en poëzie afwisselt en in 1999 doet zijn compositie E-mail to Berlin gezongen door de tweeling Double Date mee aan de Nederlandse voorronde voor het Eurovisie Songfestival.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE