Historie van 25 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 februari hebben plaatsgevonden.

1902: introductie van de stofzuiger

Ingenieur Hubert Booth demonstreert in Londen de eerste stofzuiger. Deze stofzuiger is veel groter dan de apparaten die we nu kennen: hij wordt voortgetrokken door paard en wagen, en door middel van een slang worden de huizen schoongemaakt.

1941: de Februaristaking

Op 19 februari 1941 valt de Duitse bezetter de Amsterdamse ijssalon Koco binnen. Wanneer ze de Joodse eigenaren willen arresteren, stuiten ze op verzet. Vanwege dit verzet en vanwege de dood van WA-man Koot op 14 februari die door een knokploeg in elkaar is geslagen, houden de Duitsers op 23 februari een razzia waarbij ze 427 Joden op het Jonas Daniël Meijerplein oppakken. Ze voeren hen af naar concentratiekamp Mauthausen.

1980: de Sergeantencoup

Onder leiding van Desi Bouterse plegen 16 sergeanten een coup in Suriname. Deze staatsgreep wordt daarom bekend onder de naam de sergeantencoup. (Foto: ANP).

2009: de vliegtuigcrash van Turkish Airlines

Bij luchthaven Schiphol stort rond half 11 een Boeing 737 van Turkish Airlines met 135 passagiers aan boord neer. Negen mensen verliezen het leven. Ook zijn er ruim vijftig gewonden van wie 25 zwaargewond. Van het vliegtuig is de staart en een motor afgebroken. (Foto: ANP).

2015: de miljoenste DAF-vrachtwagen

Bij vrachtwagenbouwer DAF rolt de miljoenste vrachtwagen van de band. (Foto: ANP).

1841: de geboortedag van Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir (Limoges, Frankrijk, 1841) schildert in 1876 Bal au Moulin de la Galette. Dit impressionistisch werk toont een middag in de ‘Moulin de la Galette’, een dansgelegenheid op een heuvel in Montmartre, op dat moment het hoogste punt van Parijs. Renoir maakt 2 exemplaren van het schilderij een versie hangt in het Musée d’Orsay, de locatie van het andere werk is onbekend. Dit laatste wordt in 1990 voor ruim 78 miljoen dollar verkocht. (Foto: ANP).

1873: de geboortedag van Enrico Caruso

Enrico Caruso (Napels, Italië, 1873 – Napels, 2 augustus 1921) is een van de meest legendarische tenoren in de geschiedenis van de opera. Caruso’s repertoire omvat ongeveer zestig opera’s, de meeste in het Italiaans, alhoewel hij ook in het Frans en Engels zingt. Hij heeft een repertoire van ongeveer 500 liederen, van klassiek tot traditionele Italiaanse volksliedjes tot de populaire muziek van die tijd. Hij is een van de eerste zangers die veel opnames maakt. Caruso en de platenspeler doen veel om elkaars carrière te versterken in de eerste 20 jaar van de 20ste eeuw. Zijn populaire opnames en zijn bijzondere stem maken van hem een van de bekendste sterren van zijn tijd. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van George Harrison

George Harrison (Liverpool, Groot-Brittannië, 1943) was de lead-gitarist van The Beatles. Zijn talent wordt ondergesneeuwd door de supertalenten Lennon en McCartney. Zijn eerste grote succes binnen The Beatles behaalt hij als hij het openingsnummer, Taxman, van de LP Revolver schrijft. Pas aan het einde van het bestaan van The Beatles componeert hij nummers die zich kunnen meten met die van Lennon en McCartney. While My Guitar Gently Wheeps, Something en Here Comes The Sun zijn stuk voor stuk evergreens die respectievelijk op de platen The White Album en Abbey Road eruit springen. Ze zijn door verschillende artiesten gecoverd. Na het uiteenvallen van The Beatles in 1970 maakt hij zijn belangrijkste soloplaat All Things Must Pass met de wereldhit My Sweet Lord. Harrison is altijd geïnteresseerd geweest in Indiase muziek (hij speelt sitar) en spiritualiteit. Hij is een goede vriend van sitargenie Ravi Shankar die hem les geeft. Tevens produceert hij de film Life Of Brian van Monty Python en organiseert hij een concert voor Bangladesh. In de jaren 80 heeft hij een hit met When We Was Fab. Hij treedt hij toe tot de supergroep The Traveling Willbury’s (met onder anderen Roy Orbison en Bob Dylan) waarvoor hij de hit Handle Me With Care schrijft. Daarna wordt het wat stiller rond de voormalige Beatle. De wereld en vooral de fans van The Beatles reageren geschokt op het overlijden van George Harrison op 29 november 2001. (Foto: ANP).

1956: de geboortedag van Tineke Verburg

Tineke Verburg is vanaf 1979 een vast gezicht van de TROS. Ze begint als omroepster, maar enkele jaren later presenteert ze ook TROS Aktua. Tineke Verburg wordt geboren in Utrecht als jongste van zes kinderen. Na de middelbare school werkt ze enkele jaren in de reclame- en reiswereld. Al snel kreeg ze de bijnaam Trui vanwege de handgebreide truien die ze droeg. Later presenteert ze programma’s als TROS Triviant, Aktua Medisch en Tien Voor Taal. In 2001 vertrekt ze bij de TROS. In 2004 begint ze bij RTL5 met het presenteren van Nederland In Bedrijf.

1982: de geboortedag van Aukje van Ginneken

Aukje van Ginneken (Nieuwegein, 1982) verwerft met de rol Charlie Fischer in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden, bij het grote publiek bekendheid. In december 2003 staat zij naakt in het erotisch getinte tijdschrift Playboy. In 2006 is Aukje bevallen van haar zoon Fedde Jasper Jansen die in 2008 een zusje krijgt genaamd Josje Anthonia Ine Jansen. In 2009 speelt ze in de film Birth Of A Song. Tot en met januari 2011 speelt ze in het theaterstuk Ontboezemingen. Op 14 juli 2012 trouwt Aukje met haar vriend Sander. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE