Historie van 25 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 januari hebben plaatsgevonden.

1915: het eerste transcontinentale telefoongesprek

Graham Bell voert het eerste transcontinentale telefoongesprek. Hij spreekt vanuit New York naar San Francisco. Hoewel Bell vaak wordt genoemd als uitvinder van de telefoon is het waarschijnlijk Antonio Meucci die de eer toekomt. De verdienste van Bell is echter dat hij van de telefoon een commercieel succes maakt. Hij slaagt er in op basis van het werk van zijn voorgangers een telefoontoestel te ontwikkelen dat in elke huiskamer gebruikt kan worden.

1945: einde van de Slag om de Ardennen

De geallieerde troepen winnen de Slag om de Ardennen. Hierdoor is een belangrijk obstakel genomen voor de geallieerden om nazi-Duitsland binnen te trekken en een einde te maken aan de oorlog.

1971: levenslang voor Charles Manson

Charles Manson en drie van zijn volgelingen worden schuldig bevonden aan moord. Manson krijgt in eerste instantie de doodstraf. Voor een korte periode in de jaren zeventig wordt in de staat Californië de doodstraf afgeschaft waardoor Manson de dans ontspringt. Hij zit daardoor een levenslange gevangenisstraf uit. In 2012 krijgt hij de kans op vervroegde vrijlating. De commissie die hierover beslist wijst het verzoek af.

2010: faillissementsaanvraag van HFC Haarlem

De bewindvoerder van HFC Haarlem vraagt faillissement aan. Hiermee komt een eind aan de club die 120 jaar heeft bestaan.

1927: de geboortedag van Albert Heijn

Albert Heijn (Zaandam, 1927-Hereford, Groot-Brittannië, 2011) was Nederlands bekendste grootgrutter. Hij was de kleinzoon van de oprichter van de inmiddels tot een imperium uitgegroeide supermarktketen. Heijn was grootaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van Ahold. Zijn broer Gerrit Jan wordt in 1987 ontvoerd en vermoord. Albert Heijn was woonachtig in Engeland. Hij overlijdt op 13 januari 2011.

1942: de geboortedag van Eusébio

Eusébio da Silva Ferreira (Maputo, Mozambique, 25 januari 1942) was een Portugees voetbalicoon. Hij staat ook wel bekend als De zwarte parel of De zwarte panter. Eusébio is begin jaren zestig de eerste zwarte spits die furore maakt op de Europese velden. Hij wordt in 1965 tot Europees Voetballer van het jaar gekozen en wint met Benfica de Europa Cup I. Geboren in de Portugese kolonie Mozambique verhuist Eusébio in zijn tienerjaren naar het moederland, waar hij bijna zestien jaar voor de club Benfica speelt. In de recordlijsten van die club staat hij nog altijd te boek als topscorer aller tijden. Ook in het Portugese elftal speelt hij een grote rol. Pas in 2005 weet spits Pauletta Eusébio’s doelpuntenrecord te verbeteren. Leuk feitje: Euszebius ‘Ebi’ Smolarek, voormalig spits van Feyenoord, is vernoemd naar de legendarische Portugees. Eusébio overlijdt op 5 januari 2014 aan een hartstilstand. Over de hele wereld wordt De Zwarte Parel herdacht.

1951: de geboortedag van Cees Grimbergen

Cees Grimbergen (Den Haag, 1951) is een Nederlands Journalist, onder meer werkzaam voor MAX. Na de School voor de Journalistiek werkt hij voor vele omroepen en bladen, maar nooit in loondienst. Zo schrijft hij voor Het Vrije Volk, Het Utrechts Nieuwsblad en de Nieuwe Revu. Hij werkt mee aan het legendarische radioprogramma Rauhfaser voor de KRO. Tevens maakt hij reportages voor de VPRO en de IKON en is hij redacteur bij Sonja Barend. Maar de meeste mensen kennen Cees van het discussieprogramma Rondom 10 waarmee hij in 2009 stopt. Daarna presenteert hij voor MAX het verkiezingsprogramma MAX Peilt De Stemming. Vanaf 2011 is Cees onder andere te zien bij MAX het discussieprogramma Hollandse Zaken. Hij speelt in 2013 de gespreksleider in de MAX telefilm Nooit Te Oud.

1954: de geboortedag van Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (Amsterdam, 1954) heeft in haar leven al vele tegenslagen overwonnen. In 1979, Dorrestein is dan 27, pleegt haar zusje zelfmoord, een gebeurtenis die een later een grote rol zou spelen in haar werk. Ook vecht de schrijfster bijna tien jaar met de ziekte ME, ook wel bekend als het chronisch vermoeidheidsyndroom. Toch kan Dorrestein met plezier terugkijken op een even dynamische als vruchtbare carrière. Dorrestein is inmiddels vooral bekend als romancier, maar begint haar carrière in de journalistiek. Na het behalen van haar gymnasiumdiploma besluit de ambitieuze schrijfster niet te gaan studeren, maar gaat in plaats daarvan als leerling-journalist aan de slag bij Panorama. In 1977 piekt de feministische golf en Dorrestein verlaat haar post om te gaan werken voor bladen als Viva, Opzij en De Tijd. In haar columns neemt ze vaak een provocerende toon aan, die haar tot een geliefd boegbeeld maken van de vrouwenbeweging.

1963: de geboortedag van Suzanne Klemann

Suzanne Klemann (Edmonton, Canada, 1963) is de helft van de zingende zussen Loïs Lane. De groep is eind jaren ’80 mateloos populair door hun hits Break It Up en It’s The First Time. Gezegend met een knappe uitstraling en muzikaal talent weten ze de aandacht te trekken van funklegende en meestercomponist Prince. Samen nemen ze de CD Precious op, waarvan de de singles Sex en Qualified hen matige bekendheid opleveren in de Verenigde Staten. Eenmaal terug in Nederland vindt de groep zich opnieuw uit door het meer retro-geïnspireerde Firefight. De afgelopen jaren heeft de groep zich vooral toegelegd op het schrijven van muziek voor televisie- en filmproducties. In 2010 verschijnt de cd Motown. Op de cd zijn nummers te horen van artiesten van het legendarische platenlabel. Loïs Lane zingt ondermeer liedjes van Martha and the Vandellas en The Supremes.

1990: de geboortedag van Thomas Berge

Thomas Berge (Enschede, 1990) is het pseudoniem van Chiel Ottink, zanger en televisiepersoonlijkheid. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Thomas toch al het nodige gepresteerd. Van zijn eerste single Mijn Luchtballon worden maar liefst 800.000 exemplaren verspreid. In hetzelfde jaar komen Als Een Mooie Droom, Als Jij lacht en De Mooiste alle drie binnen in de Nederlandstalige top 20. Berge wint de Zilveren Harp en krijgt een eigen televisieshow bij de TROS. De naam Thomas Berge is overigens niet zomaar gekozen. De jonge zanger hoopt in navolging van Heintje en Jantje Smit te scoren in Duitsland. In 2008 is zijn eigen realitysoap uitgezonden. In datzelfde jaar is Thomas te zien in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2009 verschijnt de cd Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Thomas is in 2010 te zien met De Toppers. Tevens komt zijn single Niets Te Veel uit. Zijn plaat 1221 komt in 2011 uit. Thomas wordt in 2013 vader van een zoon. Begin 2015 is Thomas zeer geschokt door de aanslagen in Parijs. Hij brengt een lied uit over de gebeurtenissen getiteld Wie Wij Zijn.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE