Historie van 25 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 juli hebben plaatsgevonden.

1965: Dylan speelt op een elektrische gitaar

Bob Dylan zorgt voor een sensatie op het Newport Folk Festival. Hij betreedt het podium met een elektrische Fender Stratocaster. Tot die tijd speelt hij alleen op akoestische gitaren. Veel bezoekers fluiten Dylan uit.

1978: geboorte van de eerste reageerbuisbaby

In het Verenigd Koninkrijk wordt de eerste reageerbuisbaby ter wereld via een keizersnede geboren. Het is een meisje en ze heet Louise Brown

1980: treinbotsing bij Winsum

Een treinbotsing bij het Groningse Winsum kost aan 9 mensen het leven. 2 stoptreinen rijden met 80 kilometer per uur op elkaar. Het traject is beveiligd door de radioverkeersleiding die de treinen onderweg niet kan volgen. De trein richting Rodeschool heeft vertraging en bevindt zich daardoor nog op het traject. Om onduidelijke reden vertrekt de machinist vanuit Winsum toch, waardoor de 2 treinen op elkaar botsen.

2000: vliegtuigongeluk bij Parijs

Een Concorde van Air France stort neer nabij Parijs. Er overlijden 109 inzittenden en 4 personen op de grond. Er ontstaat een brand nadat het vliegtuig tijdens het opstijgen over een stuk metaal rijdt dat op de startbaan ligt. Dat veroorzaakt een klapband, waarna een rondvliegend stuk rubber een brandstoftank in de vleugel lek slaat. De brandstof die eruit vloeit, vat meteen vlam. Door de hitte vallen 2 motoren uit en door het gebrek aan stuwvermogen wordt de crash onvermijdelijk, ondanks moedige reddingspogingen van de gezagvoerder. (Foto: ANP)

1923: de geboortedag van Estelle Getty

Estelle Getty (New York, VS, 1923 – 22 juli 2008) was een Amerikaanse actrice. Ze speelt tot 1992 de rol van Sophia Petrillo in de hitserie The Golden Girls. Zij wordt voor deze rol diverse malen genomineerd voor een Golden Globe. Ze wint hem eenmaal in 1986. Daarna is ze nog in diverse films te zien, onder andere Stuart Little. Op 22 juli 2008 overlijdt Estelle, 3 dagen voor haar 85ste verjaardag.

1951: de geboortedag van Connie Breukhoven

Connie Breukhoven (Voorburg, 1951) wordt onder de naam Vanessa bekend als zangeres. Op haar 18e trouwt zij en verhuist met haar echtgenoot naar de Verenigde Staten. Daar wordt ze fotomodel onder de naam Coco. Haar huwelijk strandt en omdat haar oudere zus Lidia ernstig ziek is keert Conny terug naar Nederland. Ze neemt haar zus in huis en verzorgt haar tot haar overlijden.

1967: de geboortedag van Paul Groot

Paul Groot (Hilversum, 1967) is een Nederlandse cabaretier, acteur en tekstschrijver. Hij wordt bekend als hij van 1993 tot 1996 in Goede Tijden, Slechte Tijden speelt. Daarna schrijft hij teksten voor onder andere Zaai en Zonder Ernst. In 2001 wordt hij lid van Kopspijkers’ cabaretpanel en krijgt veel lof voor zijn imitaties van bekende Nederlanders. Daarna is hij te zien in AVRO’s Koefnoen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE