Historie van 25 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 juni hebben plaatsgevonden.

1940: de onderzeeboot O-13 wordt vermist

De Nederlandse onderzeeboot O-13 keert niet terug van een patrouille op de Noordzee tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt officieel als vermist beschouwd. De onderzeeboot is nooit meer teruggevonden. Op 3 juli 2013 organiseert de Koninklijke Marine een afscheidsceremonie voor ongeveer 200 nabestaanden.

1950: het begin van de Koreaanse Oorlog

Met een aanval van het communistische Noord-Korea op Zuid-Korea begint de Koreaanse oorlog. De Veiligheidsraad van de VN besluit Zuid-Korea te helpen en stuurt troepen van verschillende landen, waaronder legersoldaten en Mariniers uit Nederland. De Koreaanse Oorlog kost aan ongeveer 2 miljoen burgers en militairen het leven. Noord- en Zuid-Korea hebben nooit een vredesverdrag gesloten waardoor de 2 landen nog steeds in staat van oorlog verkeren. (Foto: ANP)

1967: Our World wordt in 26 landen uitgezonden

Het programma Our World wordt uitgezonden. Het is het 1e programma dat door middel van een satelliet een uitzending toont in 26 landen, in 5 continenten, aan meer dan 250 miljoen mensen. Voor Groot-Brittannië brengen The Beatles All You Need Is Love ten gehore. Het nummer wordt deels live door The Fab Four gespeeld en gezongen. Ze hebben een aantal beroemde gasten in het achtergrondkoor, onder wie een aantal leden van The Rolling Stones, Marianne Faithfull, Eric Clapton, Graham Nash en Keith Moon.

1977: Hartog wint de TT van Assen

Wil Hartog wint de koningsklasse van de TT van Assen. Hartog is voor de wedstrijd ziek en voelt zich zwak. Hij start van de derde rij en gaat er als een duvel vandoor. Het regent in Assen en de Witte Reus voelt zich als een vis in het water. Hij neemt de leiding die hij 1 keer moet afstaan. 4 ronden voor het einde rijdt de Grasdroger Uit Abbekerk alleen op kop. Meer dan 130.000 fans worden uitzinnig als Hartog de finish passeert. Na zijn ereronde wordt Wil Hartog op de schouders genomen door het toegesnelde publiek. Wil Hartog noemt 25 juni 1977 de mooiste dag uit zijn leven. (Foto: ANP)

1978: Oranje verliest de WK-finale

Nederland verliest de WK-finale voetbal met 3-1 van het gastland Argentinië. Het is de 2e keer op rij dat Oranje de WK-finale verliest. (Foto: ANP)

1988: Oranje wint het EK

Nederland wint het EK voetbal door in de finale in München met 2-0 te winnen van de Sovjet-Unie, door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten. (Foto: ANP)

2009: Michael Jackson overlijdt

Michael Jackson overlijdt op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De King Of Pop was één van de meest succesvolste zangers van zijn tijd. Hij wordt al jong beroemd met de Jackson 5 en maakt jarenlang succesvolle muziek. Hij behaalt met zijn liedjes in de Verenigde Staten 13 nummer 1-posities. (Foto: ANP)

1852: de geboortedag van Antoní Gaudí

Architect Antoní Gaudí i Cornet wordt geboren in 1852 in Reus, Catalonië. Hij ontwerpt rond 1900 een aantal markante gebouwen en andere objecten in Barcelona en daarbuiten, waarvan de Sagrada Família de bekendste is. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de organische architectuur en als één van de grote genieën van de Jugendstil. Op zijn 17e vertrekt hij naar Barcelona, om architectuur te studeren. Vreemd genoeg krijgt Gaudí al voordat hij naam heeft gemaakt een grote opdracht. In 1881 koopt een vereniging van conservatieve katholieken in Barcelona een stuk grond, waarop zij een kerk en bijbehorend complex willen laten bouwen ter ere van de Sagrada Família (de Heilige Familie: Jozef, Maria en hun kind Jezus). De Sagrada Familia is Gaudí’s belangrijkste werk. In 1914 besluit Gaudí alleen nog maar aan de Sagrada Familia te werken. Aan de kerk wordt tot op de dag van vandaag gebouwd.

1963: de geboortedag van Dolf Jansen

Dolf Jansen (Amsterdam, 1963) is een Nederlandse cabaretier, presentator en marathonloper, die bekend staat om zijn snelle en scherpe grappen. Hij vormt met Hans Sibbel (Lebbis) het cabaretduo Lebbis en Jansen. Jansen is ook bekend als presentator op televisie en radio. (Foto: ANP)

1963: de geboortedag van George Michael

George Michael (Londen, Groot-Brittannië, 1963) was een Engelse zanger, die als Georgios Kyriacos Panayiotou is geboren. George Michael is één van de succesvolste zangers uit de jaren 80 en 90. Hij heeft 2 Grammy’s gewonnen, meer dan 85 miljoen platen verkocht en hij heeft 9 keer op de 1e plaats in de Nederlandse Top 40 gestaan. Een aantal daarvan als onderdeel van het duo Wham! (samen met Andrew Ridgeley), en een aantal als solo-artiest. Door dit succes is Michael 2 decennia lang de meest gedraaide artiest op de Engelse radio. Op 25 december 2016 overlijdt de zanger. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE