Historie van 25 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 maart hebben plaatsgevonden.

1960: Prinses Beatrix opent de Euromast

Ter gelegenheid van de Floriade wordt in Rotterdam in het Park de Euromast geopend door Prinses Beatrix. De Euromast is met zijn 185 meter het hoogste gebouw in Nederland dat toegankelijk is voor publiek. Architect Maaskant voorziet de toren op 32 meter hoogte van een replica van een scheepsbrug, compleet met navigatieapparatuur en een kaartenkamer. In deze ruimte kan het publiek ervaren wat het betekent om een zeeschip te besturen. In het kraaiennest is een restaurant gevestigd. In de eerste 10 jaar bezoeken ongeveer 10 miljoen mensen het gebouw. Bij mooi weer is het zicht ongeveer 30 kilometer en bezoekers kunnen dan kijken naar Antwerpen, Den Haag en natuurlijk naar Rotterdam in al zijn glorie. In 1970 is een 85 meter hoge stalen constructie op de Euromast geplaatst, de Space Tower. (Foto: ANP)

1969: Bed-In for Peace van John Lennon en Yoko Ono

John Lennon en Yoko Ono beginnen in het Amsterdamse Hilton hotel aan hun eerste zogenaamde Bed-In For Peace. Wetend dat hun huwelijk veel aandacht zal krijgen van de pers, besluiten Lennon en Ono de gelegenheid te gebruiken om de wereldvrede te promoten. Ze nodigen de pers uit om dagelijks tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds interviews af te komen nemen. Dit geheel wordt georganiseerd door de in 2011 overleden Nederlandse acteur Hans Boskamp die een vriend van Lennon was. Boskamp wil aanvankelijk een suite in het Amstel huren, maar dat hotel ziet de komst van de Beatle en zijn vrouw niet zitten. Lennon en Ono houden ook nog Bed-Ins op de Bahama’s en in Montreal. Tijdens de laatste logeerpartij schrijven ze samen het nummer Give Peace A Chance. De Bed-In for Peace wordt door John Lennon bezongen in het nummer The Ballad Of John And Yoko. (Foto: ANP).

1978: Jan Raas wint voor de 2e keer de Amstel Gold Race

Jan Raas wint wederom de Amstel Gold Race nadat hij de wielerklassieker in 1977 voor de 1e keer op zijn naam heeft geschreven. Raas wint de Amstel Gold Race maar liefst 5 maal: in 1977, 1978, 1979, 1980 en in 1982, Vanwege de vele overwinningen van Raas in de Amstel Gold Race, wordt de wielerwedstrijd in die tijd ook wel de Amstel Gold Raas genoemd.

1942: de geboortedag van Aretha Franklin

Aretha Franklin (Memphis, Tennessee, VS, 1942) was de onbetwiste Queen of Soul. Haar door het leven getekende stem maakt haar eind jaren 60 tot het boegbeeld van de nieuwe generatie zwarte muzikanten. Daarbij toont ze zich niet eenkennig en interpreteert nummers van een breed palet aan artiesten, variërend van Sam Cook tot countryrockers The Band. Chain of Fools, Natural Woman, Think, Baby I Love You, The House That Jack Built en R.E.S.P.E.C.T zijn slechts enkele van haar lange rij aan hits. Vanaf de jaren 80 vermindert haar populariteit gestaag. Ze bewijst echter de eeuwigheidswaarde van haar nummers door een spetterend optreden in de muziekfilm The Blues Brothers. In 1999 levert dat haar de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding op: The National Medal of Arts. In 2009 zingt ze op de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. De laatste jaren kampt de zangeres met problemen rond haar gezondheid. Daarom kan ze niet zingen tijdens de begrafenis van de in 2012 overleden Whitney Houston.

1947: de geboortedag van Elton John

Elton John staat bekend om zijn excentrieke kleding en extravagante brilmonturen. Hij vestigt in de jaren 70 zijn naam als invloedrijk songschrijver. Zijn gebruik van de piano zorgt ervoor dat ook andere rockmuzikanten hun gitaren aan de wilgen hangen en achter de toetsen gaan zitten. Samen met vaste tekstschrijver Bernie Taupin is hij al decennialang een wereldwijd gerespecteerde hitmachine, verantwoordelijk voor successingles als Yellow Brick Road, Your Song, I’m Still Standing en Candle In The Wind. Unieke prestatie: tussen 1970 en 1996 heeft hij elk jaar de Top 40 gehaald.

1953: de geboortedag van Hans Kazàn

Hans Kazàn (Den Haag, 1953) is de artiestennaam van Hans Mulders, Nederland’s bekendste goochelaar. Sinds hij op zijn 9e voor Sinterklaas een goocheldoos heeft gekregen is hij al bezig met het bedenken van nieuwe trucs. Aanvankelijk treedt hij ook slechts in zijn rol als goochelaar op in televisieshows, maar vanaf begin jaren 90 ontplooit hij zich steeds meer als presentator, bijvoorbeeld in De Blufshow en Prijzenslag. Inmiddels heeft Kazan een hele dynastie aan goochelaars op de wereld gezet. Zijn zoons Osar en Renzo treden samen met Mara op onder de naam Magic Unlimited. Kazan opent in 2006 een speciaal theater in het Spaanse Torremolinos waar de hele familie hun kunsten laat zien. Dit brandt echter in 2011 tot de grond af. Hij treedt op in theaters en op festivals en is dagvoorzitter en spreker. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Patty Brard

Patty Brard (Sorong, Nederlands Nieuw-Guinea, 1955) heeft inmiddels al in zoveel real-life soaps gezeten dat je bijna zou vergeten dat ze van huis uit zangeres is. Samen met de rode José Hoebee en de blonde Marga Scheide vormt ze eind jaren 70 de hitsensatie Luv. Het trio boekt grote successen met klassiekers als You’re very Welcome In Waldolala en You’re The Greatest Lover. Het trio maakt ook buiten Nederland naam voor zichzelf, maar begin jaren 80 botert het niet meer en verlaat Brard de band. Brard stort zich na wat bescheiden succes als soloartiest op het televisiewerk. Ze presenteert een serie verborgen camera-programma’s en stort zich in extremen alvorens haar eigen leven op de buis te slingeren. Brard is tevens bekend vanwege haar vele huwelijken. La Brard scheidt 3 keer. In 2007 doet ze mee aan Dancing With The Stars. Samen met Tatjana en Patricia Paay is Patty Brard vanaf 2011 te zien in Diva’s Draaien Door. Patty stapt in 2014 met Antoine van de Vijver in het huwelijksbootje. Marga en Josée zeggen in 2016 het helemaal te hebben gehad met Patty Brard en willen niet meer met haar optreden. Ze wordt vervangen door Ria Tielsch. Voor RTL presenteert ze onder andere het programma Hotter Than My Daughter. In 2019 maakt ze de overstap van RTL naar SBS6. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE