Historie van 25 mei

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 mei hebben plaatsgevonden.

1961: Kennedy voorspelt de 1e man op de maan

Op 25 mei 1961 houdt de Amerikaanse president Kennedy een toespraak waarin hij voorspelt dat de Amerikanen tegen 1970 een man op de maan zullen zetten. En dat die man, na wat rondlopen tussen de maankraters, gewoon weer veilig op aarde zal terugkeren.

1964: Lord Sutch vaart met een bootje de Noordzee op

Lord Sutch, ook wel Screaming Lord Sutch genoemd, vaart in 1964 met een bootje de Noordzee op. Hij is al jaren een grote aandachtstrekker. Met zijn band The Savages heeft hij een bloedstollende act, waarbij hij, verkleed als Jack the Ripper, tevoorschijn springt vanuit een doodskist. Hij vaart de zee op, naar een verlaten militair fort uit de Tweede Wereldoorlog voor de Engelse oostkust. Vandaar uit wil hij Radio Sutch beginnen. Dat lukt, maar van regelmatige uitzendingen komt het niet echt, daarvoor is Sutch te druk. Hij wil bijvoorbeeld ook gekozen worden in het Britse parlement. Een zetel veroveren lukt niet, maar hij blijft zijn stem laten horen. Zijn geluid verstomt voorgoed in 1999 als hij zich van het leven beneemt.

1988: PSV wint de Europa Cup I

In Stuttgart wordt PSV winnaar van de Europa Cup I ten koste van het Portugese Benfica. Tijdens de wedstrijd en in de verlenging wordt niet gescoord. Dan komt het op penalties aan. De eerste serie penalties gaan er allemaal in. Dan scoort Anton Janssen voor de Eindhovenaren. Hans van Breukelen maakt zich onsterfelijk door de penalty van Benfica-speler Veloso te stoppen, waardoor de cup met de grote oren mee mag naar Eindhoven. (Foto: ANP)

2011: Oprah Winfrey’s show is voor het laatst te zien

De laatste uitzending in de Verenigde Staten van The Oprah Winfrey Show vindt plaats. De show groeit uit tot een instituut en is uitgezonden in 145 landen. Winfrey presenteert bijna 5.000 maal haar eigen show. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1927: de geboortedag van Robert Ludlum

Robert Ludlum (New York, VS, 1927 – Naples, Italië, 2001) is auteur van 21 spionagethrillers. Zijn thrillers zijn vertaald in 32 verschillende talen. Na de dood van Ludlum verschijnen er nog verschillende boeken onder zijn naam, verschillende schrijvers werken namelijk verder aan zijn boeken. (Foto: ANP)

1944: de geboortedag van Frank Oz

Frank Oz (Hereford, Groot-Brittannië, 1944) is een poppenspeler, acteur en regisseur. Oz wordt wereldberoemd door diverse poppen en stemmen te doen voor het Amerikaanse Sesamstraat. Later doet hij dit ook voor de Muppet Show. Hij leent zijn stem aan onder ander Bert, Grover en Koekiemonster in de Amerikaanse Sesamstraat en aan Animal, Miss Piggie, Fozzie Bear en Sam the Eagle. Verder maakt hij carrière als regisseur en acteur. Ook zijn Vlaamse moeder en Nederlandse vader zijn poppenspelers geweest. (Foto: ANP)

1958: de geboortedag van Paul Weller

Paul Weller (Woking Surrey, Groot-Brittannië, 1958) is een Britse muzikant. Hij is bekend van de bands The Jam en The Style Council. Hij heeft een voorliefde voor de mod-cultuur en is een groot fan van The Beatles. In Nederland is het nummer A Town Called Malice een hit voor The Jam. In 2000 krijgt Paul Weller solo een hit met het nummer Wild Wood. Het nummer wordt nog meer bekend als biermerk Brand het lied gebruikt voor reclame.

1966: de geboortedag van prinses Laurentien

Laurentien Brinkhorst wordt in 1966 in Leiden geboren. Ze is de enige dochter van Laurens Jan Brinkhorst, voorheen minister van Economische zaken, en Jantien Heringa. Op 16 december 2000 maakt Koningin Beatrix de verloving bekend van haar jongste zoon prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst. Het paar heeft dan 5 jaar een relatie en woont samen in Brussel. Op de persconferentie na deze bekendmaking maakt het paar duidelijk dat ze Willem-Alexander en Máxima in de toekomst willen steunen in hun koninklijke verplichtingen.

1967: de geboortedag van Bettina Berger

Bettina Berger (Dordrecht, 1967) is een Nederlandse actrice. Berger speelt in verschillende theaterstukken, maar wordt bij het grote publiek vooral bekend door haar rol in de soapserie Onderweg naar Morgen. Verder is ze op televisie te zien in Ha Die Pa en 12 steden, 13 ongelukken. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie