Historie van 25 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 november hebben plaatsgevonden.

1915: publicatie van Einsteins relativiteitstheorie

Vandaag publiceert Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. Halverwege de negentiende eeuw ontdekken wetenschappers natuurverschijnselen die in strijd zijn met de zwaartekrachtwet van Isaac Newton die tot dat moment de basis vormt van de natuurkunde. Einstein komt met de oplossingen voor dit probleem. Eerst met de speciale relativiteitstheorie in 1905 en in 1915 met de algemene relativiteitstheorie. De laatste bewijst dat tijd en ruimte beïnvloedbaar zijn door grote objecten zoals sterren en planeten. Het bekendste voorbeeld is het voorbeeld van de tweeling. Als de ene helft van een tweeling met grote snelheid, de snelheid van het licht, de ruimte in wordt geschoten en de ander blijft op aarde, dan zal de tijd voor de achtergeblevene sneller verlopen dan voor die die de ruimte is ingeschoten.

1947: eerste uitreiking van de Reine Prinsen Geerlingsprijs

In Nederland wordt voor het eerst de Reina Prinsen Geerlingsprijs uitgereikt. De winnaar is Gerard Kornelis van het Reve met zijn roman De Avonden.

1963: begrafenis van president Kennedy

De vermoorde president John F. Kennedy van de Verenigde Staten wordt begraven op de nationale begraafplaats Arlington. Kennedy wordt op 22 november 1963 doodgeschoten terwijl hij in de presidentiële limousine over Dealey Plaza in Dallas, Texas rijdt.

1975: onafhankelijkheid van Suriname

Suriname wordt onafhankelijk van Nederland. Gouverneur Ferrier, premier Den Uyl en koningin Juliana ondertekenen het verdrag. Sindsdien is de officiële benaming Republiek Suriname.

1940: de geboortedag van Jan Jongbloed

Jan Jongbloed (Amsterdam, 1940) is een oud-keeper en international. Hij speelt voor DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Ook is hij keeper van het Nederlands Elftal. Hij keept zowel in de finale van 1974 als van 1978. Na zijn voetballoopbaan is hij assistent-trainer bij Vitesse waarvan hij in 2010 afscheid neemt.

1941: de geboortedag van Percy Sledge

Percy Sledge (Leighton, Alabama, VS, 1941) was een Amerikaans soulzanger. Hij is het meest bekend geworden met de nummers When a Man Loves a Woman en My Special Prayer. Percy Sledge is voornamelijk bekend van emotionele soulballads. Percy Sledge overlijdt op 14 april 2015 in Baton Rouge, Louisiana in de VS.

1944: de geboortedag van Maarten ’t Hart

Maarten ’t Hart wordt op 25 november 1944 geboren. Hij is een Nederlandse bioloog en schrijver, met als pseudoniemen Martin Hart en Maartje. Hij wordt gelovig opgevoed. ’t Hart bezoekt het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeert biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Als schrijver debuteert Maarten ’t Hart in 1971. Onder het doorzichtige pseudoniem Martin Hart komt het boek Stenen voor een Ransuil uit. Zijn echte doorbraak komt vervolgens in 1978 met de roman Een Vlucht Regenwulpen. Veel van zijn verhalen gaan over zijn jeugd in christelijk Maassluis, zijn ervaringen als bioloog en zijn voorliefde voor klassieke muziek en literatuur. ’t Hart baart in 1991 opzien op het jaarlijkse Boekenbal. Hij bezoekt het feest als de travestiet Maartje. ’t Hart heeft zich meerdere malen zeer negatief uitgelaten over het feminisme. Ook zijn hekel aan het geloof steekt ’t Hart niet onder stoelen of banken.

1951: de geboortedag van Johnny Rep

Johnny Rep (Zaandam, 1951) is een oud-voetballer en international. Hij speelt voor het Gouden Ajax twee finales om de Europacup I en een om de Wereldbeker. In 1973 scoort hij de winnende treffer tegen Juventus waardoor de Amsterdammers voor de derde keer op rij de Europa Cup I winnen. Na Ajax speelt hij onder meer voor het Franse Bastia, Valencia en Feyenoord. Voor Nederland speelt hij onder andere in de WK-finales van 1974 en 1978. In totaal scoort hij 12 keer voor Nederland en 50 keer voor Ajax. In 2010 verschijnt een biografie van de hand van Mik Schots over de voetballer, getiteld Rep: Een Roerig (Voetbal) Leven.

1955: de geboortedag van Connie Palmen

Connie Palmen (Sint Odiliënberg, 1955) is een Nederlandse auteur. In 1991 debuteert ze met haar roman De Wetten. Het boek wordt meteen een bestseller en hiermee is haar naam onmiddellijk gevestigd. Zowel in haar academische werkstukken als in haar romans en essays staan thema’s als echt en onecht, fictie en werkelijkheid, identiteit en betekenisverlenging door anderen centraal.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE