Historie van 25 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 oktober hebben plaatsgevonden.

1917: begin van de Oktoberrevolutie

Met een schot van de kruiser Aurora op het winterpaleis van de tsaar begint de opstand van de bolsjewieken. Dit is het begin van de Oktoberrevolutie.

1952: de 1e Nederlandse Donald Duck

De 1e Nederlandse versie van het weekblad Donald Duck verschijnt. Nederland maakt voor het eerst kennis met Donald Duck, Goofy, Pluto en Oom Dagobert. Het blad wordt uitgegeven door de Geïllustreerde Pers en verschijnt in 1952 aanvankelijk als bijlage bij het vrouwenblad Margriet.

1953: 1e televisie-uitzending van een voetbalwedstrijd

Voor het eerst wordt een voetbalwedstrijd uitgezonden op de Nederlandse televisie. In stadion Feyenoord in Rotterdam wint Nederland van België met 1-0 door een doelpunt van Max van Beurden. De NTS betaalt een schamele 500 gulden voor de uitzendrechten. Slechts 10 jaar later moet voor de uitzendrechten al het bedrag van 10.000 gulden worden neergeteld. De KNVB is bang dat, ook al zijn er in die tijd nog maar weinig televisies in ons land, met het uitzenden van de wedstrijd er minder mensen naar het stadion komen. Daarom mogen alleen uitverkochte wedstrijden worden uitgezonden.

1881: de geboortedag van Pablo Picasso

Pablo Picasso wordt geboren in 1881 in Malaga, Spanje. Hij was schilder, beeldhouwer, tekenaar. Pablo Picasso is één van de grondleggers van de kubistische stijl en wordt gezien als één van de meest belangrijke en invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Picasso krijgt les van zijn vader, die zelf kunstschilder is. In zijn jeugd schildert hij realistisch, maar gaandeweg begint hij zich abstract te uiten. De jonge kunstenaar verblijft regelmatig in Parijs waar hij het niet breed heeft. Dit komt terug in zijn werk: de figuren lijken ongelukkig en lijden kou en honger. Deze periode wordt ook wel zijn Blauwe Periode genoemd.

1957: de geboortedag van Piet Wildschut

Piet Wildschut (Leeuwarden, 1957) is een Nederlandse oud-voetballer. Deze linksback speelt elf interlands, waarvan zeven als speler van FC Twente. In die hoedanigheid maakt hij ook het WK van 1978 mee. Halverwege dit toernooi komt hij in het elftal en blijft er spelen tot en met de halve finale. Na zijn tijd bij FC Twente vertrekt Wildschut naar PSV, waar hij zijn beste jaren als voetballer kent.

1971: de geboortedag van Patrick Lodiers

Patrick Lodiers (Vlissingen, 1971) is een Nederlandse presentator bij en voorzitter van BNN. Hij studeert 4 jaar aan de St. Lukas Filmacademie te Brussel. Na zijn afstuderen en het regisseren van enkele korte films komt hij erachter dat film het voor hem toch niet helemaal is. Hij gaat bij Canal Plus Vlaanderen werken als regisseur en als columnist. Met zijn succesvolle programma De Lama’s wint hij in 2006 de Televizierring. In 2009 volgt hij soldaten in Afghanistan in het programma Patrick in Uruzgan. Na overwerkt te zijn geweest presenteert hij in 2012 wederom het programma Over Mijn Lijk. Vanaf 2014 is hij te zien met het programma De Reünie. Patrick wordt in 2013 voor de 2e keer vader. Vanaf 2017 presenteert hij De Nieuws BV, een radioprogramma van BNNVARA. Tevens presenteert hij voor dezelfde omroep vanaf 2021 het satirische televisieprogramma Spaanders.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE