Historie van 25 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 25 september hebben plaatsgevonden.

1926: nieuwe werktijden bij Ford

Henry Ford kondigt aan dat in zijn fabrieken voortaan 5 dagen per week, 8 uur per dag gewerkt gaat worden.

1974: spuitbussen blijken gevaarlijk voor milieu

Voor het eerst wordt bekend dat spuitbussen gevaarlijk zijn voor het milieu. In de bussen zit het gas freon. Dat breekt ozon af, met het beruchte gat in de ozonlaag als gevolg.

1996: een Dakota stort neer in de Waddenzee

Een Dakota van de Dutch Dakota Association stort neer in de Waddenzee. Alle 32 inzittenden komen om het leven.

1944: de geboortedag van Michael Douglas

Michael Douglas (New Brunswick, VS, 1944) is een Amerikaanse acteur, regisseur en producent. Zijn filmcarrière begint in 1966 met een klein rolletje in de film Cast a Giant Shadow.  Daarna gaat het hard met zijn carrière. In 1975 produceert hij de film One Flew Over the Cuckoo’s Nest, waarvoor hij een Oscar krijgt. Voor zijn rol in Wall Street krijgt hij eveneens een Oscar. Hij speelt verder onder meer in Basic Instinct, Fatal Attraction en Jewel Of The Nile. Hij is getrouwd met Catherine Zeta-Jones, die op dezelfde dag jarig is. In 2010 maakt Michael bekend dat hij lijdt aan keelkanker. In januari 2011 brengt Michael Douglas naar buiten dat hij genezen is van de ziekte.

1952: de geboortedag van Christopher Reeve.

Christopher Reeve is geboren in 1952 in New York. Als kind is hij al gefascineerd door acteren en sport. Hij begint op school op te treden in toneelstukken en debuteert op 9-jarige leeftijd in de Gilbert en Sullivan-operette Yeoman Of The Guard in het McCarter Theatre. Zijn carrière op het witte doek begint pas goed als hij na enkele kleine rollen auditie doet voor Superman. Hij krijgt de rol. Christopher speelt Superman als een held met hersens en een hart. Als Superman in 1978 verschijnt, is Christopher Reeve voor altijd Superman. De acteur zelf zag dit anders. “Ik was niet Superman voordat ik de rol speelde en werd hem ook niet daarna.” In 1992 trouwt hij met zijn soulmate, Dana Morsini. Zij krijgen een zoon.

1968: de geboortedag van Will Smith

Will Smith (Philadelphia, VS, 1968) is een Amerikaanse acteur en rapper. Eerst is hij vooral bekend van het hiphop-trio DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince. Hij begint zijn televisiecarrière met de komedieserie The Fresh Prince of Bel-Air. Hij speelt daarin Will, die vanuit Philadelphia verhuist naar het rijke Bel-Air. Dit is zijn grote doorbraak. Hij wordt daarna gevraagd om in films te gaan spelen. Hij speelt onder andere in Independence Day (1996), Men In Black (1997) en Enemy Of The State (1998). In 2001 kruipt hij in de huid van Mohammed Ali in de film Ali. Het jaar daarop bestrijdt hij weer buitenaardse wezens in Men In Black II.

1968: de geboortedag van prins Johan Friso

Prins Johan Friso (Utrecht, 1968) was de 2de zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Na het behalen van het vwo-diploma studeert hij lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft en bedrijfseconomie. Hij staat bekend als zeer intelligent. Daarna bekleedt de prins verschillende functies in het bedrijfsleven. Hij trouwt met Mabel Wisse Smit. Omdat voor het huwelijk geen toestemmingswet is voorgelegd aan de Staten-Generaal, verliest de prins de titel ‘prins der Nederlanden’ en kan derhalve geen aanspraak meer maken op de troon. De reden hiervoor is dat hij en zijn toenmalige verloofde niet de gehele waarheid vertellen omtrent de relatie tussen Mabel Wisse Smit en crimineel Klaas Bruinsma aan de koningin en de premier. Het paar heeft 2 kinderen: Emma Luana Ninette Sophie, geboren in 2005, en Joanna Zaria Nicoline Milou, geboren in 2006. Op 17 februari 2012 krijgt de prins een ernstig ski-ongeluk in het Oostenrijkse Lech. Een lawine bedelft de prins en hij ligt 20 minuten onder de sneeuw. Hij wordt gereanimeerd. De prins is in levensgevaar en wordt behandeld in een ziekenhuis in Innsbruck. Na tests maken artsen een week later bekend dat hij ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. De prins overlijdt in Huis ten Bosch op 12 augustus 2013 aan de complicaties die optreden als gevolg van het zuurstofgebrek na het ski-ongeluk.

1969: de geboortedag van Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones (Swansea, Wales, Groot-Brittannië, 1969) is een actrice. Ze is al zeer jong aangetrokken tot het acteervak. Haar eerste Oscar wint ze voor haar rol in Chicago als beste vrouwelijke bijrol. Ze is daarnaast vooral bekend van haar rol in de Zorro-films. In 1999 maakte ze haar definitieve Hollywood-doorbraak in Entrapment. Ze is getrouwd met de 25 jaar oudere Michael Douglas, die ook vandaag jarig is. In 2010 wordt Catherine bevorderd tot Commander of the Order of the British Empire. Catherine laat zich in 2011 behandelen voor een bipolaire stoornis. Dit is een psychische aandoening.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE