Historie van 26 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 april hebben plaatsgevonden.

1937: bombardement op Guernica

De Baskische stad Guernica wordt door Duitse bommenwerpers verwoest. Het is de tijd van de Spaanse Burgeroorlog en Hitler en de zijnen staan aan de kant van de fascistische dictator Francisco Franco. Om Franco te helpen zijn troepen op te laten marcheren naar de Baskische hoofdstad Bilbao, moet eerst Guernica worden ingenomen. Honderden mensen komen om het leven tijdens het urenlange bombardement met onder andere brandbommen. De aanval wordt gezien als het eerste bombardement in Europa op een bevolking zonder verdediging. In mei 1940 herhaalt de Luftwaffe een soortgelijke aanval op Rotterdam.

1962: lancering van de raket Ranger IV

De eerste Amerikaanse raket naar de maan slaat te pletter op de planeet. Het is de Ranger IV. Door technische problemen heeft de raket maar korte tijd contact met de aarde voor de crash. (Foto: ANP).

1986: kernramp van Tsjernobyl

In het Russische Tsjernobyl ontploft kernreactor nummer 4 volledig. Zweedse onderzoekers slaan als eersten alarm wanneer enkele dagen na het ongeluk radioactieve deeltjes neerslaan in Scandinavië. De Sovjet-autoriteiten moeten schoorvoetend toegeven dat zich een afschuwelijk drama heeft voltrokken. Bij het ongeluk komen 31 mensen om het leven en worden meer dan een half miljoen mensen blootgesteld aan de levensgevaarlijke straling. De radioactieve wolk die langzaam over Europa heen trekt, bereikt op 2 mei Nederland. De overheid kondigt een graasverbod af om zo besmetting van de zuivelsector te voorkomen. Ook een lekker blaadje sla zit er niet in. Net geoogste bladgroente mag niet worden verkocht. Tot op de dag van vandaag is Tsjernobyl een verlaten stad vanwege de hoge concentratie radioactieve stoffen die er tijdens en na de ramp zijn neergeslagen. Het werkelijke aantal slachtoffers is onbekend. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP).

1573: de geboortedag van Maria de Medici

Maria de Medici (Florence, 1573 – Keulen, 3 juli 1642) is wellicht één van de machtige vrouwen uit de geschiedenis van de Europese vorstenhuizen. Als kleindochter van Habsburgse Keizer Ferdinand I vormt ze een goede huwelijkskandidaat voor de nog jonge Franse koning Hendrik IV. Het paar trouwt in 1600, maar slechts 10 jaar later slaat het noodlot toe. Hendrik wordt vermoord door een fanatieke monnik, die geen vertrouwen heeft in een koning die ooit calvinist is geweest. Omdat haar zoon Lodewijk nog te jong is om te troon te bestijgen wordt Maria tot regent benoemd. De komende 7 jaar regeert ze met harde hand over het Franse koninkrijk, totdat Lodewijk meerderjarig is en zijn moeder het advies geeft ‘zich voortaan met haar eigen zaken te bemoeien’. Op de achtergrond blijft Maria echter een machtige figuur. Nederland maakt in 1638 voor het eerst persoonlijk kennis met Maria de Medici tijdens een bezoek van de voormalige regentes aan Amsterdam. (Foto: ANP).

1918: de geboortedag van Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen (Lage Vuursche, 1918 – Hoofddorp, 2004) was de meest succesvolle atlete van de eeuw. Haar bijnaam luidt de Vliegende Huisvrouw. Op 30-jarige leeftijd weet zij in 1948 tijdens de Olympische Spelen van Londen 4 maal Olympisch goud te winnen. Dat, terwijl ze in verwachting is van haar derde kind. Voor haar verdiensten krijgt ze van de gemeente Amsterdam een heuse fiets cadeau. Fanny Blankers-Koen overlijdt op 25 januari 2004. (Foto: ANP).

1951: de geboortedag van Arne Jansen

Arne Jansen (Gendringen, 1951 – Silvolde, 2007) de zingende kapper uit de Achterhoek, weet al op jonge leeftijd dat hij zanger wil worden. Lange tijd zijn Arnes klanten in de kapperszaak zijn enige publiek, maar wanneer in 1972 Meisjes Met Rode Haren een dijk van een hit wordt, kan heel Nederland kennis maken met de goedlachse zanger. Arne en zijn vaste begeleidingsband Les Cigales zijn gedwongen zich te verschansen in het discothekencircuit, omdat de optredens na zijn hit steeds kleiner worden. Hij besluit solo te gaan in de hoop op nieuw succes. Dit succes is echter altijd uitgebleven. Op 10 december 2007 overlijdt Jansen op 56-jarige leeftijd op zijn boerderij in Silvolde. (Foto: ANP).

1958: de geboortedag van Margriet Vroomans

Margriet Vroomans (Den Haag, 1958) is bekend van programma’s als Kamerbreed en Eén Vandaag. Zij begint haar journalistieke loopbaan eind jaren 70 bij de Haagsche Courant en de Delftsche Courant. In 1987 stapt ze over naar de radio. Ze werkt als redacteur en presentator bij Radio Oost in Hengelo, Radio Nederland Wereldomroep in Hilversum en Radio West in Rijswijk.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE