Historie van 26 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 augustus hebben plaatsgevonden.

1970: Feyenoord wint de Wereldcup

In Buenos Aires, Argentinië, voetballen Estudiantes de la Plata en Feyenoord om de wereldbeker voor clubteams. Feyenoord speelt met 2-2 gelijk door doelpunten van Ove Kindval en Willem van Hanegem. 2 weken later behaalt Feyenoord als eerste Nederlandse club de wereldcup door met 1-0 in Rotterdam te winnen. Joop van Daale scoort het doelpunt.

1970: Isle Of Wight Festival start

Het Isle Of Wight Festival begint aan zijn eerste dag; love, drugs, peace en muziek tijdens een festival dat wordt gehouden op een Brits eiland in het Kanaal. De optredens zijn van onder meer Bob Dylan, The Who, Joni Mitchell, The Doors en Jimi Hendrix. Het feest duurt tot 31 augustus.

1976: regeringsverklaring over Lockheed

Premier Den Uyl legt in de Tweede Kamer een regeringsverklaring af over de bevindingen van de commissie-Lockheed. Aanleiding is een onderzoek van de Amerikaanse Senaat naar Lockheed waaruit voortkomt dat een hooggeplaatste Nederlander steekpenningen zou hebben aangenomen van de vliegtuigbouwer. Die Nederlander zou prins Bernhard zijn en het zou om 1,1 miljoen dollar gaan. De commissie kan niet aantonen dat hij geld heeft aangenomen. Toch mag hij voortaan zijn uniform niet meer dragen. Na zijn dood wordt een interview gepubliceerd waarin Bernhard toegeeft steekpenningen te hebben aangenomen.

1979: Raas is wereldkampioen

Jan Raas wordt in Valkenburg wereldkampioen wielrennen.

2003: kadebreuk in Wilnis

De ringdijk van de polder Groot-Mijdrecht breekt door ten gevolge van uitdroging van de veenkade door de voorafgaande hittegolf. Hierdoor komt in de straten in de wijk Veenzijde 0,5 meter water te staan. In een hoger gelegen deel ten zuiden van de kadebreuk treden verzakkingen op, met als gevolg dat gas-, water- en elektriciteitsleidingen afbreken. Meer dan 1.500 mensen moeten voor 1 dag worden geëvacueerd.

1910: de geboortedag van Moeder Teresa

Moeder Teresa (Skopje, toenmalig Ottomaanse Rijk, 1910) was een katholieke zuster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Ze wordt geboren in een katholiek gezin als Agnes Gonxha Bojaxhiu. In 1928 wordt ze door de Orde van de zusters van Loreto uitgezonden naar Calcutta in India. Ze richt daar de liefdadige orde Missionarissen van de Naastenliefde op. De non wordt immens populair onder de armen van de miljoenenstad. Maar ook in de rest van de wereld geniet ze grote belangstelling en bewondering. Voor haar werk ontvangt ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. Moeder Teresa overlijdt op 5 september 1997. In 2003 verklaart paus Johannes Paulus II haar zalig.

1944: de geboortedag van Chiel Montagne

Chiel Montagne wordt in 1944 in Uitgeest geboren als Bert van Rheenen. Op jonge leeftijd rolt hij de omroepwereld in. Hij spreekt namelijk op 8-jarige leeftijd al hoorspelen in voor de KRO. Vervolgens houdt hij zich bezig met het acteren. Hij gaat op een gegeven moment zelfs naar de toneelschool in Arnhem. Zijn carrière begint pas echt als hij in 1963 terecht komt bij de zeezender Veronica. In dezelfde tijd schrijft en produceert hij liedjes voor diverse artiesten.

1944: de geboortedag van Maureen Tucker

Maureen “Moe” Tucker (Levittown, VS, 1944) is de voormalige drummer van The Velvet Underground. Deze band heeft volgens veel kenners de beste plaat van de vorige eeuw gemaakt: The Velvet Underground & Nico-Andy Warhol. Het is de eerste band van Lou Reed en John Cale. Moe is niet de meest begaafde slagwerkster ter wereld. Ze weet slechts één ledemaat per aanslag te gebruiken. Dat is dan ook te horen. Maureen maakt niet of nauwelijks gebruik van bekkens. Volgens haar is de taak van de drummer “maat houden”.

1972: de geboortedag van Jim de Groot

Jim de Groot (Amsterdam, 1972) is een Nederlandse acteur en artiest. Hij is de zoon van de Nederlandse artiest Boudewijn de Groot. Jim is onder meer te zien in de televisieserie Spijkerhoek. Hij speelt de rol van John Lennon in de musical Nilsson. Zijn vader heeft zijn lied Jimmy (Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser) naar Jim vernoemd.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE