Historie van 26 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 december hebben plaatsgevonden.

1982: de computer, Time’s Machine van het jaar

Sinds 1927 roept het Amerikaanse magazine Time elk jaar een persoon uit die op dat jaar een bijzondere stempel heeft gedrukt. In 1982 valt die eer voor het eerst aan een object, de computer. Het is in die tijd dat computers langzamerhand de huiskamers beginnen te veroveren.

1987: Nina Simone staat op nummer 1 in de hitlijsten

Het nummer My Baby just Cares For Me van Nina Simone staat op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten. Het nummer is al eerder in de jaren vijftig uitgebracht op het eerste album van de Amerikaanse zangeres. Omdat ze toen al de rechten had verkocht voor $ 3000, heeft Simone niets met het nummer verdiend.

2004: zware aardbeving bij Sumatra

Op tweede kerstdag 2004 vindt er een zware aardbeving van 9.3 op de schaal van Richter plaats in de zee, nabij het eiland Sumatra op een diepte van ongeveer 10 kilometer. Hierdoor worden verschillende landen rond de Golf van Bengalen getroffen door zware vloedgolven tot wel 10 meter hoog. Het dodental loopt op tot ongeveer 225.000 slachtoffers in de kuststreken van de landen Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Maleisië, de Maldiven, de Seychellen en de Andaman-eilanden. Vooral het noordelijke puntje van Sumatra wordt zeer zwaar getroffen. Zestig procent van de stad Banda Atjeh wordt door de tsunami verwoest en alleen hier al vallen meer dan 200.000 doden. De wederopbouw van Banda Atjeh zal nog jaren duren, maar ook in de andere gebieden moet er nog heel veel gebeuren om de enorme schade te herstellen.

1942: de geboortedag van Rob de Nijs

Rob de Nijs wordt op 26 december 1942 geboren te Amsterdam. Begin jaren’60 wint hij samen met zijn band een talentenjacht, gevolgd door een deelname aan het songfestival in 1963. Zijn grootste hit in die tijd is Ritme van de Regen. In 1971 krijgt hij een rol in de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen. Vijf jaar wordt Rob door het NIPO uitgeroepen tot populairste zanger van Nederland. Hij ontmoet in de jaren zeventig Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot. Ze schrijven nummers voor Rob. Hits als Jan Klaassen was trompetter, Zuster Ursula en Malle Babbe. In december 1980 ontmoet hij Belinda Meuldijk. Zij trouwen in 1984. Zij schrijft veel teksten voor hem. In 2008 scheiden de twee. In datzelfde jaar trouwt hij met Henriëtte Koetschruiter met wie hij in maart 2012 een zoon krijgt.

1893: de geboortedag van Mao Zedong

Mao Zedong (Shaoshan, China, 1893 – Peking, China, 9 september 1976) is een Chinees politicus en partijleider. Mao met zijn Rode Boekje is decennialang het gezicht van de Volksrepubliek China. Mao Zedong (of Mao Tse-tung) is de leider van de Communistische Partij van China vanaf 1935. Mao leidt het land op dictatoriale wijze, met de Culturele Revolutie als dieptepunt. Tijdens Mao’s bewind komen miljoenen mensen om het leven, maar stijgt de levensverwachting van 35 jaar (1949) tot 70 jaar (1970) en neemt het analfabetisme sterk af. (Foto: ANP).

1939: de geboortedag van Phil Spector

Phil Spector (New York, VS, 1940) was een Amerikaans muziek-producer die verantwoordelijk is voor enkele van de bekendste populaire muziekstukken van de jaren 60 en 70. Zo produceert hij River Deep, Mountain High in 2004 voor Ike and Tina Turner, wat hij zelf als zijn beste werk beschouwt. Spector is de bedenker van de zogenaamde ‘Wall of Sound’, een opnametechniek om het geluid zo dik en vol als mogelijk te krijgen. Hij laat bijvoorbeeld 5 pianisten tegelijkertijd exact hetzelfde spelen, waardoor een ‘muur van geluid’ ontstaat. De laatst uitgebrachte LP van The Beatles, Let It Be uit 1970, wordt ook geproduceerd door Spector. The Beatles zijn op dat moment al uit elkaar, maar er liggen nog ongebruikte nummers uit de Get Back sessie op de plank. Omdat The Beatles dit zelf niet af gaan maken, wordt Spector ingeschakeld om er een album van te maken. Het resultaat valt echter niet in de smaak bij Paul McCartney. In 2003 wordt het album als Let It Be… Naked opnieuw uitgebracht door McCartney, maar dan zonder de effecten van Spector. Hij wordt in 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 jaar voor de moord op actrice Lana Clarkson. Phil Spector overlijdt in de gevangenis op 16 januari 2021. Hij is 81 jaar geworden. (Foto: ANP).

1940: de geboortedag van Harmen Siezen

Harmen Siezen (Noordgouwe, 1940) is een voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal. Siezen is bijna veertig jaar op televisie te zien geweest, dikwijls live. Harmen Siezen wordt geboren te Noordgouwe als zoon van een predikant. Vanaf 1969 werkt hij bij het NOS Journaal en in 2001 wordt hij gekozen tot beste nieuwslezer. Siezen neemt op 13 september van het jaar 2002 afscheid bij het NOS journaal. Hij heeft dan 17.000 journaals gepresenteerd. Sinds 1995 is hij presentator van de Nationale Nieuwsquiz, eerst solo, later samen met Mieke van der Weij. Daarnaast presenteert hij programma’s voor Teleac en is hij als dagvoorzitter actief. In 2008 speelt hij met Philip Freriks mee in een komedie van Het Zuidelijk Theater getiteld De Grote Verkiezingsshow. Siezen is sinds 1966 gehuwd en heeft twee kinderen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE