Historie van 26 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 februari hebben plaatsgevonden.

1815: Napoleon ontsnapt

Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waarnaar hij is verbannen. Hij ontscheept een aantal dagen later in Cannes en reist via de bergen naar Lyon, in gezelschap van een aantal getrouwen die hem steunen bij het heroveren van zijn keizertitel. Napoleon reist via de bergen naar Lyon om zo eventueel verzet van koningsgezinde dorpen in de Rhônevallei te ontlopen. Tijdens zijn reis groeit de groep sympathisanten alsmaar aan, zodat hij na 6 dagen als een volksheld in Parijs aankomt. (Foto: Shutterstock).

1986: Evert van Benthem wint opnieuw de Elfstedentocht

Evert van Benthem wint voor de tweede achtereenvolgende keer de Elfstedentocht. (Foto: ANP).

1993: bomaanslag Wold Trade Center New York

Bij een bomaanslag met een autobom op het World Trade Center in New York komen 6 mensen om het leven en raken er meer dan 100 gewond. De bedoeling is om de fundering van de noordelijke toren zo te verzwakken dat die op de zuidelijke toren valt, waarna beiden moeten instorten, hetgeen echter niet gebeurt. In 1994 worden 4 islamitische terroristen tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de daad. Deze aanslag is de voorbode van de aanslagen van 11 september 2001.

1908: de geboortedag van Tex Avery

Tex Avery (Taylor, Texas, VS, 1908) is de geestelijk vader van onder andere Bugs Bunny, Porky Pig, Daffy Duck en Droopy. Hij begint met het tekenen van strips als hij nog op de middelbare school zit. Avery’s films kenmerken zich door een zeer gewelddadige, doorgedraaide en agressieve humor, met vaak zeer snelle gemoedswisselingen van de hoofdpersonen en een erg hoog tempo van visuele grappen. Zijn tekenstijl is rijk, met zeer veel aandacht voor zijn achtergronden. Hij overlijdt op 17 augustus 1980.

1925: de geboortedag van Kees Brusse

Kees Brusse was een Nederlands acteur, filmregisseur en scenarioschrijver, die dit werk combineert met werk voor radio, televisie en reclame. Hij is de zoon van een journalist en een operazangeres en heeft twee broers. Hij wordt afgewezen voor de toneelschool: als acteur en regisseur is hij dan ook autodidact. Brusse is geboren in Rotterdam. Nauwelijks 11 jaar debuteert hij op het witte doek in het stuk Merijntje Gijzens Jeugd en in 1941 op het toneel, als Pietje Puck. Na de bevrijding komt hij terecht bij het cabaret van Wim Sonneveld en heeft hij de artistieke leiding over de Rotterdamse komedie. Kenmerkend voor Brusse is de stijl die hij in zijn toneeltijd ontwikkelde. Geen overdreven gebaren of gedragen stem, maar een ingetogen, uiterst natuurlijke manier van spelen. Vanaf de jaren 1950 toont Brusse zijn interesse in de jongeren.

1928: de geboortedag van Fats Domino

Fats Domino (New Orleans, VS, 1928) was een zanger en rhythm and blueszanger-pianist. In de jaren ’50 en ’60 is hij de best verkopende zwarte Amerikaanse artiest. Bekende nummers zijn Blueberry Hill en There Goes My Heart Again. Ook scoorde hij een grote hit met Ain’t That A Shame. Zijn bijnaam luidde Fats vanwege zijn niet geringe omvang en omdat Fats Waller zijn grote voorbeeld is. Nadat in 2005 de orkaan Katrina over zijn geboorteplaats is getrokken, is Fats Domino korte tijd vermist. Zijn dochter herkent hem op foto’s van geëvacueerden. Door de natuurramp mist hij een aantal gouden platen. Hij is erg gelukkig dat hij de foto nog heeft waar hij samen met Elvis Presley op prijkt. Fats Domino geeft zijn laatste optreden in 2009 in New Orleans tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.

1932: de geboortedag van Johnny Cash

Johnny Cash (Kingsland, Arkansas, VS, 1932) was een Amerikaanse countryzanger en songwriter. Hij leert tijdens zijn diensttijd gitaar spelen. Daarna heeft hij bij Sun platenmaatschappij verschillende hits als Walk The Line en Folsom Prison Blues. Hij krijgt ruzie over geld en vertrekt naar Columbia Records. Cash raakt verslaafd aan amfetamine en drank. Hij leert June Carter kennen en hij kickt af. Toch blijft hij zijn leven achtervolgd worden door de verslaving. June schrijft de hit Ring Of Fire. Ze trouwen en Cash heeft veel succes met hits als Jackson (dat hij met June zingt), San Quentin en A Boy Named Sue. Tevens heeft hij tot 1971 een eigen tv-show. Cash zet zich in voor de Indianen en gevangenen, voor wie hij meerdere keren optreedt. De bijnaam van Cash luidt The Man In Black. Hij behoort tot één van de belangrijkste singer/songwriters van de vorige eeuw. Johnny Cash overlijdt op 12 september 2003 in Memphis, Tennessee. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Sandie Shaw

Sandie Shaw (Dagenham, Groot-Brittannië, 1947) wordt bekend als ze op blote voeten in 1967 het Eurovisie Songfestival wint. Sandie zingt namelijk het liefst op blote voeten omdat ze zich dan meer ontspannen voelt. Ze wint met het liedje Puppet On A String hetgeen ze haat. Sandie scoort verschillende grote hits. Het hoogtepunt van haar populariteit ligt in de jaren 60. Heel Europa is weg van haar en ook Zuid-Amerika ligt aan haar (blote) voeten. De rest van Amerika wordt niet veroverd omdat ze geen werkvergunning krijgt. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE