Historie van 26 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 juli hebben plaatsgevonden.

1581: De Nederlandse Onafhankelijkheidsdag

De Staten-Generaal ondertekenen het Plakkaat van Verlatinghe. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Hierin wordt Filips II, de koning van Spanje, afgezet als heerser en gaat Nederland verder als republiek. Hollandse, Vlaamse en Zeeuwse edelmannen zeggen het vertrouwen in hun vorst op en gaan samen als vrije burgers het land besturen. Filips wordt afgezet, omdat hij zich als een tiran heeft gedragen. Het Plakkaat van Verlatinghe staat model voor de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten 2 eeuwen later.

1952: Evita Perron overlijdt

Evita Perron overlijdt op 33-jarige leeftijd. Zij was de vrouw van de president van Argentinië. De Argentijnen adoreerden haar.

2005: levenslang voor Mohammed B.

Mohammed B. wordt tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op Theo van Gogh.

1875: de geboortedag van Carl Jung

Carl Gustav Jung (Kesswil, Zwitserland, 1875) was een Zwitserse psychiater en psycholoog. Jung heeft veel invloed op het gebied van diverse soorten psychologie gehad, onder andere de dieptepsychologie en de godsdienstpsychologie. Hij is echter het meest bekend geworden door zijn typologie. Hij werkt in zijn boek Psychologische Typen (1917) 4 basistypen van de menselijke persoonlijkheid uit. Hij overlijdt in 1961.

1922: de geboortedag van Blake Edwards

William Blake Edwards (Tulsa, Oklahoma, VS, 1922) was een Amerikaanse filmregisseur en scenarist. Hij is het meest bekend van The Pink Panther-reeks. Na wat kleine rolletjes begint hij zijn schrijfcarrière met een script voor de western Panhandle. In 1963 creëert hij The Pink Panther. In 1974 schrijft hij enkele vervolgen op The Pink Panther-reeks. In 2004 ontvangt hij de Academy Honorary Award. Blake Edwards overlijdt op 15 december 2010 in Californië.

1943: de geboortedag van Mick Jagger

Sir Michael Philip Jagger (Dartford, Groot-Brittannië, 1943) is een Britse zanger en één van de grootste bekendheden van de wereld. Mick is de zanger en frontman van The Rolling Stones. Op 19-jarige leeftijd begint Mick Jagger op te treden als zanger. Hij richt samen met zijn schoolmaatje Keith Richards in de jaren 60 The Rolling Stones op. De band groeit uit tot één van de grootste bands aller tijden. De eerste hit van de Stones is een cover van Chuck Berry’s Come On in 1963. John Lennon en Paul McCartney schrijven tijdens een pauze van een Stonessessie in de studio de 2e hit voor The Stones getiteld I Wanna Be Your Man. Dit zet The Stones aan tot het schrijven van eigen nummers. Het gevolg hiervan zijn vele hits en miljoenenverkoop van platen. Evergreens als (I Can’t Get No) Satisfaction, Sympathy For The Devil en Gimme Shelter zijn slechts enige voorbeelden van het schrijverstalent van het duo Jagger en Richards.

1949: de geboortedag van Roger Taylor

Roger Taylor (Dersingham, Groot-Brittannië, 1949) is een Britse drummer. Hij is de drummer van Queen, waar hij al sinds 1973 lid van is. Naast zijn Queencarrière heeft hij ook een bloeiende solocarrière. Sinds 1977 heeft hij diverse albums uitgebracht. Zijn album uit 1984 kan hij niet promoten: hij heeft het te druk met Queen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE