Historie van 26 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 juni hebben plaatsgevonden.

1963: president Kennedy speecht in West-Berlijn

John F. Kennedy spreekt in West-Berlijn de beroemde woorden: “All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words ‘Ich bin ein Berliner!’”. Hij spreekt deze woorden op het balkon van Rathaus Schöneberg. (Foto: ANP)

1974: introductie van de barcode in de VS

In de Verenigde staten wordt de Universal Product Code, de streepjescode geïntroduceerd. Het zal de wereldwijde standaard worden voor digitale productherkenning. Een streepjescode of barcode is de benaming voor een opeenvolging van lijnen die een code voorstellen die door een scanner gelezen kan worden. Afhankelijk van het coderingssysteem kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan, of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens.

1977: Elvis Presley geeft zijn laatste concert

Het allerlaatste concert van Elvis Presley vindt plaats, 2 maanden later overlijdt Elvis in zijn huis in Memphis aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij wordt gezien als The King Of Rock & Roll. (Foto: ANP)

1937: de geboortedag van Henk van der Meijden

Henk van der Meijden (Den Haag, 1937) is een voormalige Nederlandse roddeljournalist. Hij begint zijn loopbaan bij De Telegraaf. Jarenlang heeft hij een pagina in de krant getiteld Privé. In de jaren 70 begint hij het roddelblad Privé en voor de TROS maakt hij het programma TV-Privé. Van der Meijden interviewt talloze prominenten. In 2002 beëindigt hij zijn journalistieke loopbaan. (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Foppe de Haan

Foppe de Haan (Lippenhuizen, 1943) is één van de bekendste Friezen. Van 1985 tot 2004 is hij succesvol trainer bij SC Heerenveen. Hij bereikt 2 maal de KNVB-bekerfinale. Ook kwalificeert hij zich met Heerenveen direct voor het hoofdtoernooi van de Champions League, omdat hij in 2000 de 2e plaats behaalt in de eredivisie.

1947: de geboortedag van Kees Jansma

Kees Jansma (Amsterdam, 1947) is een Nederlandse sportverslaggever. Jarenlang is hij één van de gezichten van Studio Sport. Tevens is hij journalist van Voetbal International. Eind jaren 90 maakt hij de stap van Studio Sport naar Canal +. Van 2004 tot en met het WK van 2014 is Jansma de perschef van het Nederlands Elftal. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2011 verschijnt zijn autobiografie getiteld Kees. Vanaf 2014 presenteert hij voor de zender FOX de programma’s De Tafel Van Kees en Natafelen. Hij stopt met beide programma’s in 2019. Toch is hij nog regelmatig te zien op de televisie als voetbalanalist. (Foto: ANP)

1960: de geboortedag van Bram Moszkowicz

Bram Moszkowicz (Maastricht, 1960) is een voormalige Nederlandse advocaat en tegenwoordig politicus. Hij is de zoon van Berthe Bessems en advocaat Max Moszkovicz. Hij heeft 3 broers die eveneens zijn beëdigd als advocaat. Moszkowicz heeft veel beroemde en beruchte mensen onder zijn clientèle gehad, zoals de in 2003 vermoorde Cor van Hout, de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, diva Patty Brard, de doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra en topcrimineel Willem Holleeder. In 2011 verdedigt hij met succes de PVV-voorman Geert Wilders, die wordt vrijgesproken van haatzaaien. Het Hof van Discipline bevestigt in 2013 de uitspraak van de Raad voor Discipline dat Moszkowicz zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Moszkowicz wordt onder meer verweten dat hij hoge contante bedragen niet heeft gemeld bij de Orde van Advocaten en dat hij onvoldoende studiepunten heeft behaald. Al tijdens zijn carrière als advocaat is hij vaak te zien op de televisie. Vanaf 21 april 2015 is hij lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland. (Foto: ANP)

1969: de geboortedag van Carlo Boszhard

Carlo Boszhard (Amsterdam, 1969) is een Nederlandse televisiepresentator. Op de lagere school wordt zijn voorliefde voor toneel en show al duidelijk. In 1989 wordt hij presentator van het televisieprogramma Pauze TV. 2 jaar later maakt hij de overstap naar RTL 4, waar hij samen met Irene Moors het populaire televisieprogramma Telekids presenteert. Later maakt hij met Irene Life & Cooking, hetgeen wordt opgevolgd door Life4You. Samen met haar creëert hij typetjes in de succesvolle serie De TV Kantine. Ze winnen in 2010 de Televizierring. In mei 2015 is de laatste uitzending van Life4You. Carlo Boszhard wordt in 2022 beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Hij noemt de beschuldigingen “leugens” en doet aangifte tegen Jan Roos van het YouTube programma Roddelpraat, die de beschuldigingen heeft gedaan.(Foto: ANP)

2005: de geboortedag van prinses Alexia

Prinses Alexia der Nederlanden (Den Haag, 2005) is de 2e dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze is de 2e in lijn voor de Nederlandse troonopvolging. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE