Historie van 26 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 maart hebben plaatsgevonden.

1636: oprichting van de Universiteit van Utrecht

De Universiteit van Utrecht (UU) opent haar deuren. In de jaren voor de oprichting bestaat er al een zogenaamde illustere school waar leerlingen na de Latijnse school een opleiding kunnen volgen. De Illustere school wordt met de Hiëronymusschool verbonden waaruit de universiteit ontstaat. De UU is één van de grootste universiteiten van Nederland. (Foto: ANP).

1953: introductie van het salkvaccin

De Amerikaanse medicus Jonas Salk kondigt op 26 maart 1953 het salkvaccin aan. Dit vaccin moet bescherming bieden tegen de gevreesde ziekte polio of kinderverlamming. Het virus is ondanks de vaccinatie nog niet uitgestorven. In Nederland breekt er in 1992 in het Zuid-Hollandse Streefkerk nog een epidemie uit. Het betreft hier wel mensen die zich om religieuze beweegredenen niet hebben laten inenten. (Foto: ANP).

1940: de geboortedag van James Caan

James Caan, (New York, VS, 1940) zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van Francis Ford Coppola. De regisseur bezorgt hem wereldwijde faam door hem te casten in de rol van Sonny Corleone in de misdaadfilm The Godfather. Caan wordt genomineerd voor een Oscar en lanceert op die manier een langdurige en vruchtbare Hollywood-carrière. Het is ook Coppola die de acteur eind jaren 80, na een langdurige afwezigheid door een cocaïneverslaving, weer terugbrengt op het witte doek in de film Gardens Of Stone. Een herboren Caan is weer even productief als in zijn beginjaren en levert de ene film na de andere af. Overigens werkt hij zich ook op dezelfde manier door echtgenotes. Caan trouwt gedurende zijn leven maar liefst 4 keer en heeft even zoveel kinderen. James Caan overlijdt op 6 juli 2022 in Los Angeles. Hij is 82 jaar geworden. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Diana Ross

Diana Ross (Detroit, Michigan, VS, 1944) is een Amerikaanse soulzangeres, zowel bekend van haar werk met de legendarische Suppremes als door haar eigen succesvolle solocarrière. Ross begint met zingen op haar 14e, wanneer haar familie van het warme zuiden naar het kille Detroit verhuist. Daar ontmoet ze de meisjes Mary Wilson, Florence Ballard and Betty McGlown met wie ze de meidengroep The Primettes opricht. Nadat ze hun contract bij platenlabel Motown hebben getekend verlaat McGlown de groep en gaat het trio verder onder de naam The Suppremes. Samen scoren ze niet minder dan 12 Amerikaanse nummer 1 hits. Eenmaal solo scoort Ross er nog 6 bij, waardoor ze de meest succesvolle vrouwelijke solo-artiest aller tijden wordt. Een plek die ze inmiddels heeft moeten afstaan aan Madonna. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Patrick Süskind

Patrick Süskind (Münsing, Duitsland, 1949) is een Duitse schrijver die de laatste jaren weer volop in de belangstelling staat door verfilming van zijn boek Het Parfum. Het verhaal draait om een zonderlinge parfummaker die geobsedeerd raakt door de geur van maagden. Omdat hij zelf geen eigen lijfgeur bezit probeert hij de geur van zijn slachtoffers te onttrekken en begaat op die manier een serie moorden die het Parijs van de 18e eeuw op zijn kop zetten. Het debuut van Süskind is een doorslaand succes, maar de schrijver schuwt de publiciteit. Hij leidt een kluizenaarsbestaan in de Franse Languedoc en geeft zelden interviews. (Foto: ANP).

1962: de geboortedag van Paul de Leeuw

Nederland maakt voor het eerst kennis met De Leeuw in 1987 als gastpresentator van Sterrenslag. Enkele jaren daarvoor heeft hij het Leidse Camarettenfestival gewonnen en maakt hij kennis met het medium televisie bij het NCRV-programma Snelbinder. Vanaf 1990 krijgt hij zijn eigen show, waarin hij komedie afwisselt met serieuze interviews en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Vooral de uitzending over AIDS met daarin de inmiddels overleden zanger René Klijn, maakt indruk.
In zijn lange carrière brengt De Leeuw meerdere CD’s uit, met daarop veelal liedjes van bekende tekstschrijvers als Bram Vermeulen en Willem Wilmink. Hij scoort hits met nummers als Vlieg Met Me Mee en Ik Wil Niet Dat Je Liegt. Ook maakt hij een film met in de hoofdrol zijn geliefde typetjes Bob en Annie de Rooy. De tekst Hallo Boppers wordt al snel een gevleugelde uitspraak op verjaardagen in de kroeg.  Programma’s als Herberg De Leeuw, PaPaul en Paul’s Parenavond trekken niet het publiek als zijn langst lopende show De Schreeuw Van De Leeuw. Een veelbesproken switch van de VARA naar de NCRV loopt op niets uit. De directie van de omroep is niet tevreden met De Leeuw’s vaak grove stijl van presenteren. Een weinig flaterende imitatie van Anneke Grönloh doet hem uiteindelijk de das om.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE