Historie van 26 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 mei hebben plaatsgevonden.

1676: Van Leeuwenhoek ontdekt ‘kleine diertjes’

Antoni van Leeuwenhoek ontdekt de zogenoemde animalculen. Dit zijn héle kleine beestjes die alleen waarneembaar zijn door een microscoop. Van Leeuwenhoek wordt wereldberoemd door zijn waarnemingen met een microscoop. Hij slijpt zelf de lenzen die tot meer dan 400 keer kunnen vergroten.

1927: Ford stopt met T-Ford

Ford stopt met het fabriceren van de T-Ford. De auto is vanaf 1908 in productie. De T-Ford wordt gebouwd aan de lopende band en is de 1e auto die betaalbaar wordt geacht voor de ‘gewone man’. De auto wordt in 1999 verkozen tot de meest invloedrijke auto van de 20e eeuw voor de Mini, de Citroën DS en de Volkswagen Kever. De opvolger van de T-Ford is de A-Ford. (Foto: ANP)

1938: start van de bouw van de Wolfsburgfabriek

Vandaag in 1938 legt Hitler in Wolfsburg in Duitsland de eerste steen voor de fabriek van de Kraft durch Freude-wagen. De fabriek bestaat nog steeds en men produceert er de Volkswagen. Nog steeds leeft heel Wolfsburg ervan.

1943: de geboortedag van Erica Terpstra

Erica Terpstra (Den Haag, 1943) is een voormalige Nederlandse zwemster, staatssecretaris en lid van de Tweede Kamer. Ze is theosofe, sportjournaliste en presentatrice van MAX. Begin jaren 60 is Terpstra in Nederland een gerenommeerd zwemster. Zij is gespecialiseerd in de 100 meter vrije slag. Ze doet 2 keer mee aan de Olympische Spelen, in Rome (1960) en in Tokio (1964). Bij haar laatste olympische optreden wint Terpstra de zilveren medaille op de 400 meter wisselslag en de bronzen medaille op de 400 meter vrije slag. Ook is ze Europees kampioen in 1962 en meerdere malen Nederlands kampioen.

1948: de geboortedag van Stevie Nicks

Stevie Nicks (Phoenix, Arizona, VS, 1948) is de charismatische frontvrouw van de Engelse bluesformatie Fleetwood Mac. Geboren in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona, begint ze haar muzikale carrière op de middelbare school. Nicks en haar vriend Lindsey Buckingham spelen daar in een bandje, genaamd Fritz. Via een bevriende geluidstechnicus krijgt gitarist Mick Fleetwood hun debuutalbum te horen en hij besluit de 2 in te lijven bij zijn band Fleetwood Mac.

1974: de geboortedag van Barbara de Loor

Barbara de Loor (Amsterdam, 1974) is een oud-Nederlandse schaatsster. Ze sluit na de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 haar schaatscarrière af bij de finale van de Wereldbeker in Heerenveen met een vijfde plaats op de 1500 meter. (Foto: ANP)

1975: de geboortedag van Carl Verheijen

Carl Verheijen (Den Haag, 1975) is een voormalige Nederlandse schaatser. Hij is gespecialiseerd op de 5 en 10 kilometer. Carl is de zoon van oud-schaatser Eddy Verheijen. Op de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 behaalt hij tweemaal brons: 1 op de ploegenachtervolging, de ander op de 10 kilometer. Carl Verheijen hangt in 2010 definitief zijn schaatsen aan de wilgen. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE