Historie van 26 november

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 november hebben plaatsgevonden.

1922: Carter opent Toetanchamons graf

De Britse archeoloog Howard Carter opent het nog ongeschonden graf van farao Toetanchamon. Het is het graf van een kind dat koning werd. Er worden 3500 voorwerpen aangetroffen, waaronder het beroemde doodsmasker van de farao. Voor een farao is het graf van Toetanchamon een relatief klein graf.

1927: moord op Jean Louis Pisuisse en Jenny Gilliams

Tjakko Kuiper vermoordt op het Rembrandtplein in Amsterdam cabaretier/zanger Jean Louis Pisuisse en zijn vrouw, de zangeres Jenny Gilliams. Kuiper wordt aangenomen in 1927 door Pisuisse om romantische liedjes te zingen. Voor die tijd zingt Pisuisse de liedjes met zijn vrouw maar hij vindt zich te oud voor dit werk. In de maanden daarna ontstaat een verhouding tussen Kuiper en Jenny. Uiteindelijk besluit ze toch voor haar man te kiezen. Nadat Pisuisse en zijn vrouw hebben gegeten in Hotel Schiller, wacht Kuiper het paar op en schiet hen vervolgens dood met een pistool. Daarna pleegt Kuiper zelfmoord.

1940: Cleveringa houdt zijn protestrede

De Leidse professor Rudolph Cleveringa houdt zijn beroemde rede waarin hij protesteert tegen de schorsing van Joodse ambtenaren. De Duitse bezettingsautoriteiten willen zijn leermeester en collega-professor Eduard Maurits Meijers en andere Joodse collega’s ontslaan.

1962: de inzamelingsactie Open Het Dorp

Mies Bouwman presenteert een etmaal lang de inzamelingsactie Open Het Dorp. Dit doet zij samen met initiatiefnemer dokter A. Klapwijk. Het doel van deze actie is om geld in te zamelen voor de bouw van een gehandicaptendorp in Arnhem. Gedurende een 23 uur durende televisieuitzending wordt 16,4 miljoen gulden ingezameld, een bedrag dat later oploopt tot ruim 50 miljoen gulden.

1931: de geboortedag van kardinaal Simonis

Adrianus Johannes Simonis (Lisse, 1931) was een Nederlandse kardinaal, aartsbisschop van het aartsbisdom Utrecht en metropoliet van de Nederlandse Katholieke kerkprovincie. In maart 2006 maakt hij bekend dat hij deze zomer vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd zijn ambt ter beschikking stelt. Kardinaal Simonis overlijdt op 2 september 2020. Hij is 88 jaar geworden.

1939: de geboortedag van Greetje Kauffeld

Greetje Kauffeld (Rotterdam, 1939) is een Nederlandse zangeres. In 1960 doet ze voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Wat Een Dag. Dit levert haar een tiende plaats op. Greetje Kauffeld start haar carrière als soliste bij de Skymasters in 1957. In 1999 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.Greetje Kauffeld is in 2013 te gast in het MAX-programma De TV Wijzer van Koos Postema. Greetje Kauffeld ontvangt in 2014 uit handen van Joke Bruijs de Edison Oeuvreprijs in het programma Tijd voor MAX.

1939: de geboortedag van Petra Laseur

Petra Laseur (Amsterdam, 1939) is een Nederlands actrice. Ze is een dochter van Mary Dresselhuys en Cees Laseur en de jongere zus van Merel Laseur. Ze begint haar toneelcarrière in 1959 en geeft tegenwoordig les aan de toneelschool. Op het toneel speelt ze onder andere in Who Is Afraid Of Virginia Wolf? en King Lear, op tv in onder meer De Stille Kracht en op het witte doek in Antonia en The Discovery Of Heaven. Tot en met februari 2012 is ze te zien in de musical Soldaat van Oranje.

1939: de geboortedag van Tina Turner

Op 26 november 1939 wordt in het Amerikaanse Nutbush Anna Mae Bullock geboren. Later wordt ze bekend als de zangeres Tina Turner. Haar bijnaam is The Grandmother of rock, soul and pop. In de jaren 60 vormt Tina Turner met haar echtgenoot Ike Turner een zeer succesvol duo. Ze scoren hits met nummers als Proud Mary, River Deep-Mountain High en Nutbush City Limits. Tina geeft aan dat Ike haar mishandelt en het paar gaat scheiden. Tina Turner breekt in 1984 door als soloartieste met de nummers Let’s Stay Together en Private Dancer van het album Private Dancer. In 1985 speelt ze naast Mel Gibson de rol van Aunty Entity in de film Mad Max beyond Thunderdome. In 1993 verschijnt de film What’s Love Got To Do With It over het leven van Tina Turner.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE