Historie van 26 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 oktober hebben plaatsgevonden.

1963: Wie Van De Drie komt op tv

Nederland maakt kennis met het tv-spel Wie Van De Drie. De Belgische Nand Baerd presenteert dit spel, opgevolgd door Pim Jacobs. Maar de meest bekende presentator is Herman Emmink. Het spel is de Nederlandse versie van de Amerikaanse quiz To Tell The Truth. In de jaren 70 is Wie Van De Drie één van de meest populaire quizzen op de buis. Het panel moet raden wie van de drie personen de echte is die een bepaald beroep uitoefent. De kandidaten moeten de panelleden misleidende antwoorden geven om ze zo op een verkeerd spoor te zetten.

1965: The Beatles krijgen een lintje

The Beatles ontvangen van hun koningin een lintje, een MBE. Het betekent member of the Order of the British Empire. Uit protest tegen de Vietnamoorlog stuurt John Lennon de onderscheiding in 1969 terug.

1985: toespraak van premier Lubbers

Premier Lubbers wil in de Haagse Houtrusthallen een toespraak houden nadat hem miljoenen handtekeningen tegen de plaatsing van kruisraketten zijn aangeboden. Het publiek keert hem echter de rug toe.

1925: de geboortedag van Jan Wolkers

Jan Wolkers wordt in 1925 geboren als Jan Hendrik Wolkers in Oegstgeest. Hij is één van de elf kinderen in huize Wolkers. Na zijn jeugd gaat Wolkers beeldhouwkunst studeren aan diverse academies. Zijn werk is dan al zo speciaal dat hij diverse prijzen en reisbeurzen ervoor ontvangt. Van huis uit is hij een kunstenaar, later gaat hij ook schrijven. In 1961 komt zijn debuut uit, getiteld Serpentina’s Petticoat. Dit is als direct een succes. Zijn grote doorbraak komt echter met het boek Turks Fruit uit 1969. Dit boek wordt in 1973 verfilmd. Hij wordt ook wel eens genoemd in relatie tot De Grote Vier. Hij wordt dan in één adem genoemd met Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve. Jan Wolkers overlijdt in zijn slaap op 19 oktober 2007, een week voor zijn 82e verjaardag, in zijn huis op Texel.

1947: de geboortedag van Hillary Clinton

Hillary Clinton (Chicago, Illinois, VS, 1947) is een Amerikaanse politica. Ze is getrouwd met Bill Clinton, die de 42ste president van de Verenigde Staten is. In de periode van 1993 tot 2001 is ze de First Lady van de Verenigde Staten. Ze werkt tot dan toe als advocaat. Na de verworven bekendheid als First Lady wordt ze als eerste vrouw verkozen in de Senaat van New York. In 2008 doet ze een gooi naar het presidentschap. Ze wordt niet genomineerd door haar partij. Deze nominatie gaat naar Barack Obama. Obama wordt in 2009 geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Hillary wordt minister van Buitenlandse Zaken. Ze bekleedt de post tot 1 februari 2013 en wordt dan opgevolgd door John Kerry. Op 12 april 2015 maakt de voormalige First Lady bekend zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2016.

1960: de geboortedag van Bert Visscher

Bert Visscher wordt in 1960 geboren in Groningen. Zijn jeugd brengt hij door in Foxhol. Later verhuist hij naar Veendam. In de vijfde klas van de havo richt hij met vier anderen de cabaretgroep Filter op. Ze breken in 1981 door wanneer ze meedoen aan het Camerettenfestival in Delft. Ondanks dat ze de finale niet halen, ontvangt Bert Visscher de persoonlijkheidsprijs. In 1983 is de laatste voorstelling van Filter. In 1984 verschijnt Bert op de bühne met zijn eerste solovoorstelling. Tussen 1987 en 1992 speelt Bert bij Theater te Water. In 1992 ontvangt Bert Visscher de Nar, een onderscheiding van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE