Historie van 26 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 26 september hebben plaatsgevonden.

1957: première van West Side Story

West Side Story gaat op Broadway in première. De musical wordt wereldberoemd en kent vele hits waaronder (I Like To Be In) America. De muziek is van de hand van Leonard Bernstein.

1969: Abbey Road komt uit

The Beatles brengen Abbey Road uit. Het is de laatste door The Beatles opgenomen plaat. Let It Be wordt weliswaar pas in 1970 uitgebracht, maar is wel eerder opgenomen. The Beatles weten dat dit de laatste plaat zou worden. Ze doen, na de gigantische ruzies tijdens de opnamen van The White Album en Let It Be, hun uiterste best om een mooi einde te maken aan het bestaan van de grootste popgroep aller tijden.

1973: Concorde

De Concorde vliegt van Washington naar Parijs in 3 uur en 32 minuten. Tijdens haar eerste non-stop trans-Atlantische vlucht maakt het supersonische passagierstoestel de oversteek in een nieuwe recordtijd.

1983: Petrov verhindert een nucleaire holocaust

De wereld ontsnapt aan nucleaire vernietiging. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov van de luchtmacht van de Sovjet-Unie krijgt informatie binnen dat 5 nucleaire wapens zijn gelanceerd vanuit de VS. Als hij deze informatie doorspeelt aan de defensieleiding, is een nucleaire holocaust het gevolg. Hij twijfelt; waarom zouden de VS maar 5 raketten afsturen om daarna te worden vernietigd door de Sovjet-Unie? Hij geeft de informatie niet door, mede doordat andere detectiemiddelen geen aanval signaleren. Achteraf heeft hij gelijk; een nieuwe satelliet van de SU ziet schitteringen in het wolkendek aan voor het afschieten van raketten. Petrov wordt niet bevorderd. Hij krijgt straf omdat hij het protocol niet heeft opgevolgd en wordt overgeplaatst. Zijn carrière is ten einde. In 2015 verschijnt een film over het incident en het leven van Stanislav Petrov getiteld The Man Who Saved The World.

1988: dopinggebruik door Johnson

Het wordt bekend dat Ben Johnson de olympische 100 meter heeft gewonnen door het gebruik van doping. Hij moet zijn gouden medaille inleveren.

1991: opsluiting in de Biosfeer 2

In de Verenigde Staten laat een aantal mensen zich opsluiten in de Biosfeer 2, een soort namaakwereld onder een glazen stolp.

1997: aardschok in Umbrië

Door een aardschok stort de eeuwenoude Sint-Franciscusbasiliek in Assisi gedeeltelijk in. Het epicentrum ligt in het Italiaanse Umbrië.

1907: de geboortedag van Bep van Klaveren

Bep van Klaveren (Rotterdam, 1907) was een Nederlandse bokser. Zijn bijnaam luidt The Dutch Windmill. Hij wint de gouden medaille in het vedergewicht tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Hij wordt 2 keer Europees kampioen, in het vedergewicht en in het middengewicht. Bep van Klaveren woont een tijd in de Verenigde Staten, in de hoop een keer om de wereldtitel te mogen vechten. Maar de angst van de Amerikanen dat nog een wereldtitel in buitenlandse handen valt, zorgt ervoor dat hij nooit om deze titel heeft mogen boksen. Bep van Klaveren bokst zijn laatste wedstrijd op 19 maart 1956. Hij overlijdt in 1992 in Rotterdam. Ieder jaar wordt ter nagedachtenis van The Dutch Windmill in Rotterdam het bokstoernooi De Bep van Klaveren Memorial gehouden. Er staat een standbeeld van Bep van Klaveren naast de rivier de Rotte.

1945: de geboortedag van Bryan Ferry

Bryan Ferry (Washington, Tyne on Wear, Groot-Brittannië, 1945) is een Britse musicus. Hij wordt in 1971 bij het grote publiek bekend als zanger en songwriter van Roxy Music, een band met vele gevestigde namen onder wie Brian Eno. Ze krijgen vele hits waaronder Love Is The Drug. In 1983 gaat de band uit elkaar . Bryan Ferry gooit hoge ogen met zijn solocarrière. Hij zingt dan nummers van Roxy Music, klassiekers uit de jaren 30 en een aantal nieuwe nummers. In 2001 herenigen de leden van Roxy Music zich. Zij treden vanaf dat moment regelmatig op. Bryan Ferry blijft tevens solo optreden. Begin 2012 trouwt hij met de 29-jarige Amanda Sheppard. Bryan Ferry staat op 18 november 2014 in de Heineken Music Hall. Op donderdag 1 juli 2021 is hij te zien in het Royal Park in Baarn.

1948: de geboortedag van Olivia Newton-John

Olivia Newton-John wordt in 1948 geboren in het Engelse Cambridge. Ze is de kleindochter van Max Born, een Nobelprijswinnaar. In 1954 verhuist de familie naar Melbourne in Australië. Op 11-jarige leeftijd scheiden haar ouders. In de jaren 60 begint ze op 16-jarige leeftijd haar eigen meidenbandje. Sol Four komt regelmatig op de lokale televisie en is te horen in diverse radioshows. Ze doet mee aan het televisieprogramma Sing, Sing, Sing, een talentenjacht, die ze wint. Ze krijgt internationaal succes met het liedje If Not For You, geschreven door Bob Dylan. In 1974 doet ze mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Long Live Love. In 1975 verhuist ze naar de Verenigde Staten om haar geluk daar te beproeven. In de periode daaropvolgend heeft ze diverse nummer 1-hits. Ze ontvangt in haar carrière ook een aantal Grammy’s voor de muziek die ze maakt. Het nummer Physical staat 10 weken op de nummer 1-plek.

1981: de geboortedag van Serena Williams

Serena Williams (Saginaw, Michigan, VS, 1981) is een professionele tennisster uit de Verenigde Staten. Ze is de jongere zus van Venus Williams. In 1999 wint ze voor het eerst een Grand Slam-titel op de US Open. Daarna volgen er nog vele. Serena Williams wordt 4 maal olympisch kampioen, zowel in het enkel- als in het dubbelspel. Ook in het dubbelspel doet ze het goed. Samen met haar zus wint ze vele Grand Slam-titels. Serena Williams heeft meerdere malen op de eerste plaats van beste tennissters ter wereld gestaan. In 2012 wint ze zowel Wimbledon als goud op de Olympische Spelen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE